Diversen

Tuinenreis op 17 en 18 juni 2010

Onder bijna perfecte omstandigheden is de zeer goed door Wim Willemse, van Kwekerij Spitsbergen-Willemsen, georganiseerde tweedaagse tuinreis, verlopen. Zeer goed, want zelfs het weer werd door Wim geregeld.

Op donderdag 17 juni vertrokken wij om 8 uur vanuit IJsselstein. De eerste tuin die wij bezochten, was de  3800 m² grote tuin van Theo en Nel Verheggen in Lottum, het rozendorp. Allereerst werden wij verwelkomd met koffie en vlaai. Nel vertelde dat zij 40 jaar geleden hier kwamen wonen. De tuin was toen kleiner en had een dierenweide. Vanaf dat moment hebben zij de tuin veranderd en vergroot. Het is een sfeervolle tuin met zitjes. Vooral de rozentuin is prachtig. In de tuin staat nog een 80 jarige pruimenboom.

Daarna bezochten wij de “De Carishof” in Klimmen. Een prachtige tuin achter een 400 jaar oude boerderij met een klokgevel rondom een monumentale carré boerderij. Bij binnenkomst werd Babs van der Vusse gevraagd naar voren te komen. Wat bleek: zij was dit jaar de 1000ste bezoeker van deze tuin!! Zij kreeg een klein presentje van Hans de Vree, Henk Govers en Matthijs Smits aangeboden. Aan alles in deze tuin merk je dat het perfect moet zijn, alles wordt goed met elkaar overwogen en op elkaar afgestemd zijn. Hans de Vree leidde ons de hele tuin rond. Het opvallende van deze tuin is ook dat er een vloeiende overgang is van tuin naar landschap.

De derde tuin die wij bezochten, was de “De Lijsterhof” in Wolfhagen. Deze tuin heeft een cottagetuin, een landschapstuin van 1,8 ha en, vooral voor geïnteresseerden, een prachtig mooie medicinale kruidentuin. Mevrouw Olivers, die vanaf haar jeugd hier woont, leidde de groep hier rond en gaf uitleg over de planten/kruiden en het medicianale gebruik hiervan. Zij benadrukte wel dat je niet zomaar moet experimenteren en zeker bij lichamelijke problemen bij een arts in behandeling moet gaan, maar dat bepaalde kruiden een goede aanvulling zijn.

Tot slot sloten wij deze dag af met een bezoek aan de kwekerij van Roger en Linda Bastin waar veel kruiden en mediterrane planten te koop staan. Een aantal prachtige collecties, zoals Lavendula, Salvia en Santolina zijn ook aanwezig op deze aparte, alternatieve kwekerij.

Wij overnachtten in hotel Valckenborgh in Valkenburg. ’s Avonds, na het diner, trokken nog veel groepsgenoten de gezellige stad in.

De volgende dag was bewolkter, maar droog!! Na het ontbijtbuffet bezochten wij allereerst het kasteel Wijlre, een historische buitenplaats uit de 17e eeuw van 3 ha. Hier kregen wij de rondleiding van de 81 jarige eigenaar, de heer Van Eijck, die vol humor allerlei anekdotes vertelde over zijn hobby’s: de tuin en de kunst. De tuin bestond uit diverse onderdelen, waarbij de kleine tuinen als kamers verbonden waren met hagen die samen met de grachten  en het kasteel één geheel vormden. Uniek daarbij was de ruimte in de tuin waar wij de kunstcollectie in het Hedge House mochten bewonderen.

De tweede tuin, die wij deze dag na de lunch bezochten, was “Fancrever Höfke” van de familie Notermans. Uniek hier was de smalle (± 13 meter breed), 110 meter diepe klassieke, romantische tuin van 1.400 m² met sterke lijnen en duidelijke structuren en verdeeld in 7 kamers. Van kamer naar kamer slenterend besef je dat dit een zeer fraaie oplossing is voor de afmetingen van deze tuin. Spannend en verrassend door de eigen smaak van de familie Notermans. De verzorgde tuin stond volop met bloemen en rozen in bloei.

Tot slot bezochten wij de mooie tuin Huys de Bong van André Zwinkels in Baarlo. Centraal ligt een gazon met aan weerzijden een grote bloeiende border, aan de ene kant een blauw met crème accent, aan de andere kant een roze border. Aan de andere kant van de heg is nog een rozenborder. De lavendel was helaas nog niet in bloei. Met een glas wijn/limonade in de hand mijmerden wij hoe heerlijk het moet zijn om tijdens een warme zomeravond in deze tuin te zitten.

Tot slot sloten wij deze tuinreis in stijl af met een heerlijk afscheidsdiner in de Turfhoeve in Sevenum waar wij uitgebreid na konden praten over deze verschillende tuinen, waarbij iedereen zijn eigen voorkeur had. Wim, deze reis was weer super.

In het fotoalbum vindt u meer foto’s die tijdens deze reis op Opens external link in new window17 juni en Opens external link in new window18 juni gemaakt zijn.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915