Groentips & Groeninfo

De tuin van Jan en Lenn

Geweldig, het levenspad als tuin. De benaming riep wel heel veel vraagtekens bij mij op. Dus wij zijn gaan kijken naar deze heel bijzondere tuin aan de Valweg.  Misschien is die tuin volgend jaar ook wel voor anderen te bezichtigen!

Het levenspad is een filosofische thematuin. Dit wordt uitgedrukt door planten met een Nederlandse naam met als thema “van speenkruid tot askruid”.
De rondleiding begint bij het “prenatale gedeelte”. De planten: mannetjesvaren, wijfjesvaren, vrouwenmantel, guldenroede en ooievaarsbek spreken al gelijk tot de verbeelding. Via de “babyhoek” (met o.a. speenkruid, longkruid, slaapmutsje en witte onschuld) komen we in de peuterhoek, kinderhoek en vervolgens in de “pubertijd” met aan de ene kant de “jongenshoek”: met onder andere wilde bertram, wildemanskruid, jacobsladder, judaspenning, teunisbloem, viburnum tinus en aan de andere kant de “meidenhoek”: meisjesogen, marjolein, rozemarijn, veronica, viola, Daphne, margriet, roos, maagdenpalm en ga zo maar door.
Dan volgt een splitsing. Het “vrijgezellenpad” (met o.a. muurbloem, duizendschonen, eendagsbloem) laten we even links liggen en we volgen het huwelijkse pad met de thema’s verliefd (stralende ogen, meizoentjes, gebroken hartje, lijmkruid , brandende liefde, passiebloem),  verloofd, getrouwd (spirea, bruidsbloem, vrouwenmantel) en komen dan in de “wittebroodswekenhoek” met onder andere gulden roede, vrouwenmantel, slaapkamergeluk, lelietje-der-dalen, huislook, bruidsbloemen)

Het gehuwde pad splitst na de wittebroodsweken in het “mannenpad” en het “vrouwenpad”. Deze paden geven de gescheiden werkzaamheden weer van het werk van de man en het gezinsleven van de vrouw.
Vrouwenpad: lievevrouwebedstro, hartlelie, vrouwenmantel, moederkruid, speenkruid, valeriaan, duizendknoop, hortensia, monarda, knikkend nagelkruid, geum rivale.
Mannenpad; karwijzaad, penningkruid, vergeet-me-niet, rodgersia, mannenkruid, alstroemeria, palm.
Iedereen komt ook een “verkeerd pad” tegen. Daar zie je de venijnboom, taxus, duizendknoop, alstroemerie.

Aan het eind van deze periode komt het pensioen in zicht en gaat men reizen maken naar het buitenland. Deze 60+ hoek kenmerkt zich door grijstinten en  planten zoals de sneeuwbes, oude wijfjes, bessenstruik, pantoffelplant, reumaplant, kromstaf, ogentroost, kiespijnboom, longkruid, leverkruid.
In de Braziliaanse vakantietuin treffen we o.a. de hemerocallus, eendagslelie, canna, yucca, oostindische kers, tropaeoleum,  brugmansia, strelitzia, paradijsvogelbloem, gemberplant, hedychium coccineum, pampasgras,

“Ouderdom en dood” is een heel mooi deel van de tuin waar je de volgende planten kunt vinden: askruid, eeuwige trouw, hartlelie, japanse anemoon, amandelboom, zilverkaars, weduwebloem, rozenkransje, varens, yucca, acer, ginkgo, hemelsleutel, sleutelbloem, heiligenbloem en engelwortel.

Namens de aanwezigen,
Tjitske

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915