Groentips & Groeninfo

rozen ziektes

 

ZIEKTEN EN PLAGEN

 

Om ziekten en plagen te voorkomen is noodzakelijk dat u:

  • goed snoeit, zodat ziektekiemen verwijderd worden
  • goed bemest (zie onze bemestingsadviezen)
  • voldoende water geeft.

Indien deze maatregelen niet helpen kunt u in tuincentra producten krijgen die de verschillende ziektes bestrijden.

 

 

Luis
Rozen worden het meest geplaagd door groene luizen (ook gele en zwarte luizen komen voor). U kunt de luizen met een harde waterstraal verwijderen, dit is de meest gemakkelijke manier. Let wel op dat u de bloemknoppen niet beschadigd. Het planten van Allium tussen uw rozen is een probaat middel.

 

Meeldauw
Meeldauw is een schimmelaantasting. Het ziet er uit alsof de planten met witte poeder zijn bestoven.

 

 

 

 

Sterroetdauw
Ook wel blackspot genoemd. Dit is ook een schimmelaantasting, die onder aan de struik begint. Het blad wordt geel, krijgt zwarte stippen en kringen en valt af. Aangezien schimmels zich gemakkelijk verspreiden doet u er goed aan alle aangetaste bladeren met de hand te verwijderen, ook die al op de grond liggen en deze in de zwarte vuilnisbak (dus niet in de groenen milieubak of composthoop!) te stoppen. Het planten van Allium tussen de rozen werkt ook preventief tegen sterroetdauw.

 

Roest
Ook een schimmelaantasting. Fel oranje stipjes ontwikkelen zich aan de onderkant van het blad. Zelfde behandeling van weghalen van aangetaste bladeren.

 

 

 

Aaltjes
In de bodem kunnen aaltjes voorkomen die de wortels van uw (jonge) rozen kunnen aantasten. Deze aaltjes zijn te bestrijden door het middel ‘Flower Saver’, ook verkrijgbaar via de webwinkel.

 

 

Wat helpt hier tegen? (ingerolde blaadjes)

Momenteel kunnen uw rozen last hebben van ingerolde blaadjes veroorzaakt door ei-afzetting van de ca. 5 mm lange wesp in de randen van het rozenblad. De blaadjes worden uiteindelijk geel en vallen af. Vindt u het lelijk, dan kunt u de aangetaste blaadjes er af halen. De roos lijdt hier niet onder, maar mocht u toch een bestrijdingsmiddel willen gebruiken dan raden wij Pyrethrum van Bayer aan (biologisch middel). Instructies op de verpakking volgen.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST