Nazomerreis Kent en Sussex

in de pub
waarover?
mag gezien worden

Het weer beloofde prachtig te worden en de stemming zat er meteen goed in.
Vandaar op weg naar Godinton House Gardens met het statige huis uit de 18e eeuw. De   tuin is enkele jaren geleden geheel gerestaureerd en heeft nu zowel een formele als moderne uitstraling. Verschillende borders waar in deze tijd van het jaar veel anemonen, asters, en dahlia's bloeien, verder  was er een ommuurde  moestuin met veel geleid fruit, groenten  en bloemen die door de leden van Delphinium Society worden onderhouden. Na de bezichtiging werden we getrakteerd op tea en cake in de tearoom, verrukkelijk die Engelse Cake geserveerd door heel aardige dames.  Dat was smullen! Daarna door het mooie landschap naar ons hotel Ramada Plaza bij Three Bridges/Crawkley, waar wij drie dagen zouden verblijven was centraal gelegen met een mooi restaurant en goede keuken met vriendelijke medewerkers, de kamers waren ruim en goed verzorgd.

Zaterdag 4 september na een heerlijke nachtrust en een goed Engels ontbijt de bus weer in. Henny had voor deze dag een mooie route uitgestippeld via een schitterend landschap met mooie vergezichten maar ook fraai gevormde hagen langs de wegen, was het een ongekend genieten, evenals het kopje koffie/thee dat door Fieke werd rondgebracht.
Bij Great Dixter Garden aangekomen, deze tuin staat al jaren bekend als een van de beste tuinen van Engeland. Hierin een prachtig schouwspel van felle kleurcombinaties met vaste planten en  eenjarige afgewisseld door heesters/bomen en coniferen. In de nazomer de moeite waard om deze tuin te bezichtigen en waar door de Groei & Bloeiers menig zaadje/stekje werd meegenomen om  het  thuis uit te proberen.
2e tuin: Bates Green Garden van Mrs. Carolyn McCutchan, die persoonlijk een rondleiding gaf, was een artistieke tuin van een echte plantenliefhebster. Hier kregen wij een sandwichlunch.
3e tuin:  Marchants Hardy Plants & Nursery
Hartelijke ontvangst door Graham Gough   & Lucy Goffin (kunstenares) ze  gaven een
uitgebreide uitleg over het ontstaan van hun kwekerij (’n vrolijke kerel die Graham)
Zij kweken hoofdzakelijk siergrassen en vaste planten. Mrs.Lucy toonde enkele van haar mooie kunstwerken o.a. patchwork. Onderweg naar het hotel werd er een onverwachte Pubstop ingelast, waar de kelen gesmeerd en vele liederen werden gezongen tot in de bus.

Zondag 5 september na het ontbijt richting West Dean Gardens, Landgoed met zeldzame bomen en een honderdmeter lange pergola  begroeid met rozen, clematissen en kamperfoelies. Op het landgoed was een Totally Tomato show met diverse standhouders. Overal waren er hapjes die  je uit kon proberen.
Jos heeft daar  een  paar  schattige klompjes gekocht.
2e Tuin:  East Sussex Parham House & Gardens. Parham is sinds 1577  altijd een familiehuis geweest, maar tegenwoordig valt het onder Charitable Trust, Het heeft een ommuurde tuin met lange borders die tot in het naseizoen kleurrijk zijn.
Hier kregen we een lunch in de nog oude stijl gebleven keuken.
Het was tevens de moeite waard om het Parhamhuis te bezichtigen
3e tuin: in Henfield bezochten we Sussex Prairie Gardens van Pauline & Paul McBride. Vriendelijke ontvangst, enthousiaste jonge mensen. De prairietuin hebben zij twee jaar geleden aangelegd  met veel siergrassen, contrasten in bladkleur en vorm, maar ook natuurlijke bloeikleuren. Ook hier weer zelf gemaakte cake en thee.

Maandag 6 september laatste dag, de koffers weer gepakt, plantjes en zaadjes onder in de bus, op weg  naar de laatste tuin.
Er was er een jarig vandaag Hoera! dat was onze Wim, die trakteerde ons op een lekker bakske koffie.
In Sandwich, Salution Gardens, een mooie  tuin omsloten door oude stadsmuren
Er was een moes-en rozentuin en een grote dahliacollectie. Ook hier weer een Sandwichlunch. In de shop werden de laatste munten uitgegeven,  waarna we vertrokken voor de  terugreis, de laatste stop voor het afscheidsdiner was in Brecht,  E-10 Hoeve waar een HEERLIJK 4 gangen menu werd geserveerd.
Na nog wat dankwoorden door Ans, aan Fieke, Chauffeur Henny en al de Groei & Bloeiers, terug naar Breda.
Namens ons,  Hartelijk Dank, we kunnen terug zien op een paar prachtige dagen!
Tineke&Corry

verslag van Tineke Wubben en Corry Weterings