Excursie Hindersteyn 10 september 2010

Ridderhofstad Hindersteyn ligt aan de Langbroekerwetering. Met 26 leden en niet-leden togen we vrijdagmiddag met 7 auto's naar Langbroek. Daar stond Erik Geytenbeek, de eigenaar, ons al op te wachten. Eerst gingen we naar de voorkant van het huis waar hij vertelde over de geschiedenis en hoe deze buitenplaats in hun bezit gekomen was. Toen wij ons naar de achterkant begaven, zette de regen helaas door en moesten we onze paraplu's en poncho's tevoorschijn halen. Zie hier voor de foto's.

Erik vertelde dat er in 1972 een herstelplan gemaakt is voor tuin en park. In de moestuin, omsloten door een slangenmuur voorzien van leifruit, is een hecht team van vrijwilligers actief. Er is een pluktuin en een kruidentuin. Er worden ook uitheemse gewassen gekweekt.

In 1995 is een ovale doolhof aangelegd beplant met Buxus sempervirens ‘Rotundifolia’. Daar zijn we niet in gegaan, te nat.

Wel gingen we naar binnen in de verschillende kassen, waarvan een uit 1845 de oudste nog bestaande ijzeren vrijstaande kas van Nederland is. Er is een Belgische druivenkas met gebogen dakvlak, vijgenkas en een oranjerie (deze wordt momenteel verbouwd). Hierin staan in de winter de palmbomen, crinums, agapanthussen, datura’s en natuurlijk oranjeboompjes.

Het is een bijzonder landgoed waar veel te zien is met een oppervlakte van 5 hectare. Na de de rondleiding zouden we op het terras achter het huis de koffie en de thee gebruiken, maar door de regen zijn we naar de onderaardse kelder gegaan. Daar stond ook de overheerlijke en bekende citroentaart te wachten. Het was smullen. Al met al was deze middag een succes, dit ondanks de regen. Volgend jaar zullen we als bestuur weer kijken of er een mooie bestemming gevonden kan worden.

4. Tulpenvaas
Zomerijver