Activiteiten & Actueel

Lezing 12 oktober 2010

Deze dinsdagavond was de eerste lezing van het nieuwe seizoen 2010-2011. We hadden Joost Hut uitgenodigd om te praten over bemesting in de tuin.

Voor de pauze besprak Joost het nut van de mycorrhiza sporen. Aan de hand van voorbeelden werd gekeken wat het nut hiervan is voor de planten en bomen in tuinen. Wat is de interactie tussen schimmels en plantenwortels. Wat belangrijk is om van tijd tot tijd eens met een bodemmonster te kijken wat de Ph-waarde van de grond is en zo je bemestingspatroon daar op aan te passen. Dit kan dan met behulp van de mycorrhiza sporen. In een ongestoord ecosysteem zijn de wortels van planten in staat om een symbiose aan te gaan met bepaalde schimmels. Bomen hebben vaak belangrijke voordelen bij deze symbiose. De boom levert suikers aan de schimmels, die op hun beurt voedingstoffen en water uit de bodem halen en via de gemycorrhizeerde wortels aan de bomen leveren. De schimmels spelen dus een belangrijke rol in de voedingsstoffenvoorziening van bomen. Daarom worden deze steeds meer toegepast door hoveniers van bv. stadsparken. Joost gaf ook aanwijzingen hoe je dit in je eigen tuin kon toepassen. Nu worden deze sporen echter niet aan particulieren verkocht! Het bestuur zal, samen met Joost, eens kijken of er iets te regelen valt zodat u ook het eens kunt uitproberen.

Na de pauze liet Joost door middel van een diapresentatie zien hoe het eruit ziet als je met deze sporen zou werken. Verder gaf hij ook aan dat je de grond in je tuin niet altijd helemaal moet omspitten. Het omwoelen met speciale  cultivators is soms al genoeg. Hij gaf een voorbeeld van de Lavendel dat deze zichzelf vaak uitzaait en in 9 van de 10x komt het zaad op tussen de stenen of in rotsige grond (zoals in Frankrijk vaak voorkomt). Dus dan zie je maar dat je geen vetgemeste grond hoeft te gebruiken om deze planten in te zetten. De nadruk hierbij ligt op hoe je de verborgen krachten in je grond optimaal kunt benutten zodat je niet nodeloos staat te spitten en kilo’s dure bemestingsproducten in je tuin strooit. Door te weten wat voor grond je hebt en hoe je die het beste kunt bewerken, bespaar je je zelf veel tijd en kosten zodat je meer tijd hebt om van je tuin te genieten. Het was een interessante avond die werd afgesloten met een verloting. Joost had wat gereedschap ingebracht en andere spullen voor de tuinliefhebber zoals boeken waren er te winnen. Zaterdag, met de ruilbeurs, zullen nog wat materialen beschikbaar worden gesteld om ze voor een klein bedrag, wat ten goede komt van de G&B kas, te kopen. Zie http://baarn.groei.nl/index.php?id=18820

Binnenkort is Biovin voor de liefhebbers te koop in zakken van 1 kilo. Harm Jan Luth zal dit verzorgen. U leest er meer over in de nieuwe convo die eind november zal uitkomen.

De bloemschikkring was de avond ervoor weer druk in de weer geweest. Het thema was: maak een krans zonder ondergrond. Zie de foto's voor de resultaten.

 

 

 

6. idem
 
meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver