Diversen

Een recept van tuinder Taco IJzerman (van de Ommuurde Tuin in Renkum)

Ingrediënten:

2 bossen raapsteeltjes
1,5 kilo kruimige aardappelen
beetje melk
zwarte peper en zout
200 gram oudere boerenkaas, in blokjes gesneden óf 4 verse braadworsten

 

Bereiding: 

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in gezouten water gaar. Was de raapsteeltjes, snij de worteltjes eraf en snij de raapsteeltjes in reepjes. Stamp de aardappelen met wat melk en vers gemalen zwarte peper tot een smeuïge massa en roer de raapsteel erdoor. Roer de kaasblokjes erdoor of serveer met gebakken verse braadworst. Laat de stamppot 5 min. Staan, zodat de raapsteel wat zachter wordt.

Tip: Serveer met cashewnoten.

 

Tuinder Taco zaait raapsteeltjes in het voorjaar en de late zomer. Met name die late teelt is wat risicovol; het moet nog een paar weken warm genoeg blijven, maar ook weer niet te warm. Vaak zaait hij de raapsteel samen met Japanse en Indiase bladmosterd. Dat levert bij de oogst mooi gemengde bosjes op. Raapsteel is een geurige bladgroente met een nootachtige smaak, die zich rauw goed laat gebruiken in een stamppotje of gewoon als smaakvolle salade. In de volksmond worden raapsteeltjes ook wel keeltjes genoemd. Van oorsprong aten we de blaadjes van meiraapjes wanneer deze te ruim gezaaid waren en gedund moesten worden. Nu zijn er rassen die speciaal voor het raapsteeltjesblad geselecteerd zijn, zoals Namenia of Mizuna.

Bewaartip: Zet de raapsteeltjes met wortel en al in een pot met een laagje water. Trek er een plastic zak overheen en bewaar koel.

Algemene bereidingswijze: Verwijder de worteltjes van de stelen en spoel het bosje in zijn geheel in ruim water (houd de steeltjes bij elkaar). Snij het bosje doormidden. Lekker in een stamppotje met (gedroogde) tomaatjes en pijnboompitjes.

Zaaien: februari – augustus
Oogsten: maart – oktober
Grondsoort: vochtvasthoudend

Tip: Raapstelen zijn vaak te koop bij Vallei Landwinkel De Eekhoeve, Dijkstraat 115 in Veenendaal, tel. 0318 511 265

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST