Activiteiten & Actueel

Hortensia lezing - Cor van Gelderen

De eerste lezing van dit najaars-/winterseizoen hebben we alweer gehad. En wat voor een! Cor van Gelderen van Kwekerij Esveld uit Boskoop bezorgde ons een geweldige avond met zijn lezing over hortensia's, die doorspekt was met leuke anekdotes. Ruim 100 soorten hortensia's passeerden de revue. Van bekende soorten die je in ieder tuincentrum kunt vinden, tot hele onbekende soorten. Wist u dat er wintergroene hortensia's bestaan en ook bodembedekkende?

Vele onderwerpen kwamen aan de orde waaronder het blauw kleuren van de bloemen. Als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, lukt dit alleen met macrophyllas. Omdat zure grond een van die voorwaarden is, kunnen wij met onze niet-zure kleigrond wellicht beter kiezen voor een blauwe serrata-soort, die een vaste bloemkleur hebben. Toch zelf proberen? Bedenk dan dat stevig roze bloemen stevig blauw worden en lichtroze bloemen lichtblauw. 

Verder vertelde hij hoe onhandig we eigenlijk bezig zijn met de Annabelles. Het altijd terugkerende probleem dat de grote bloemen over de grond gaan slierten na een stevige regenbui is zo simpel op te lossen. Hoe? Door ze gewoon niet meer te snoeien! De oude takken gaan verhouten en die vormen na verloop van tijd ondersteuning voor de nieuw uitgelopen takken die de bloemen dragen.

In zijn 'Het grote hortensiaboek' worden 650 soorten hortensiasoorten besproken. Cor combineert bij aanleg van tuinen hydrangeas graag met siergrassen en bamboesoorten. 

Heeft u de lezing gemist? Kijk dan eens op www.hydrangeakwekerij.nl, waar u heel veel informatie over hortensias zult vinden. 

 

Klik op de foto om hem te vergroten.

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST