Groentips & Groeninfo

Hommels in de tuin

Norwich – Hommels bestuiven het liefst rode of gestreepte bloemen. Het zou dus goed zijn voor de recent fors gekrompen hommel populatie om in tuinen vooral deze kleuren bloemen te planten. Dat melden Britse onderzoekers.

De wetenschappers hebben op een veld in het Britse Norwich een aantal zomers welke kleuren leeuwenbekjes het meest in trek waren bij de hommels. Rode bloemen en bloemen met strepen in de richting van het hart werden aanzienlijk meer bezocht dan witte of roze bloemen.

Prof. Cathie Martin denkt dat de strepen voor de hommels een visuele aanwijzing zijn ‘om de ingang van de bloem te vinden op weg naar de nectar en het stuifmeel’. De strepen zijn bij rode bloemen niet nodig, omdat de hommels die bloemen toch al aantrekkelijk vinden, zo stelt Martin.

Bestuiving

De afgelopen jaren gaat het niet goed met insecten die zorgen voor bestuiving van planten. Het aantal bijen in West-Europa is massaal afgenomen. Ooko met vlinders, motten, hommels en zweefvliegen gaat het niet goed. Mogelijk houdt de teruggang van bestuivers met elkaar verband. Wetenschappers proberen de precieze oorzaken te vinden, maar volgens experts is meer onderzoek nodig om oplossingen voor het probleem te vinden. Vooralsnog lijkt de achteruitgang te maken te hebben met meerdere factoren, waaronder de achteruitgang van de natuur, de toenemende bevolking en de het gebruik van landbouwgif.

Voedselvoorziening

Minder of geen natuurlijke bestuiving an leiden tot enorme problemen voor onze voedselvoorziening. Tevens zullen er minder verschillende soorten planten over blijven. Ook zal er volgens de onderzoekers meer economische schade worden geleden, bijvoorbeeld omdat boeren hun gewassen kunstmatig moeten bestuiven.

© ANP/www.nu.nl - Foto 2: © Herman Lucas

 

 

meer
2. Hommel op Hibiscus
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST