Groentips & Groeninfo

Eenjarige planten zaaien

Er zijn volop eenjarige planten in de tuincentra te koop, maar ook leuk: zelf planten zaaien! Zo zie je van dichtbij hoe zo’n zaadje zich in enkele maanden kan ontwikkelen tot een bloeiende plant. Veel zaden kunnen zonder poespas meteen op de plaats van bestemming worden gestrooid, maar er zijn ook soorten die je beter eerst in huis of in de kas kunt voorzaaien.

Dit heb je nodig:

• zakje zaadjes
• zaaibakje
• zaai- en stekgrond; deze grond is speciaal voor dit doel ontwikkeld en geeft een veel beter resultaat dan andere grondsoorten
• plantenspuit
• plantenstekers met een waterproof tuinpotlood

Voorzaaien

Vanaf februari kun je voorzaaien. Veel zaden zijn van eenjarige planten die van origine uit zuidelijke streken komen. Deze soorten kiemen het beste bij een bodemwarmte van ongeveer 20° C. Je kunt om dit te bereiken het zaaibakje boven een verwarming zetten, maar nog makkelijker zijn speciale zaaibakken met een verwarmingselement. Doe in de bak zaai- en stekgrond en maak dit met een plantenspuit nat. Strooi het zaad zo fijn mogelijk en bedek het met een heel dun laagje zand. Al na enkele dagen verschijnt vaak het eerste groen. Staan de plantjes erg dicht op elkaar, haal dan wat exemplaren weg. De zaailingen groeien snel en je kunt dan elke dag, om te luchten, de deksel van de zaaibak een stukje verder openzetten.

Verspenen

Hebben de zaailingen meer dan twee blaadjes dan kun je ze verspenen. Plant ze stuk voor stuk in een potje gevuld met potgrond. In potgrond zit voeding en de zaailing zal zich nu snel ontwikkelen.
Zet de planten in speciale potgrond voor kuipplanten en hanging baskets of in potgrond op basis van kokosvezels. Deze grondmengsels houden vocht langer vast zodat je minder vaak water hoeft te geven.

Afharden

Als de plantjes groter worden, kunnen ze ook steeds vaker aan lagere temperaturen worden blootgesteld. Dit heet afharden. Tot half mei kan het ’s nachts nog vriezen en je kunt ze het beste tot die tijd steeds ’s avonds binnen zetten. Heel makkelijk zijn zogenaamde koude bakken waarin de plantjes kunnen staan en waarvan alleen ’s avonds het glazen deksel dicht hoeft.

Deze eenjarige zomerbloeiers kun je het beste voorzaaien:

        •  klokwinde (Cobaea scandens) 
        •  kattensnor (Cleome) 
        •  cosmea (Cosmos) 
        •  tabaksplant (Nicotiana) 
        •  brokaatbloem (Salpiglossis) 
        •  ijzerhard (Verbena)

Zaaien in de volle grond

Veel soorten kunnen meteen op de plaats van bestemming gestrooid worden. Verwijder eerst het onkruid en hark de bovenlaag van de aarde goed los. Strooi het zaad zo dun mogelijk en bedek het met een dun laagje zand. Geef water met een zo zacht mogelijke straal. Bij een te harde straal water loop je het risico dat het zaad op een hoopje terecht komt. Blijf steeds water geven. Eenjarigen die meteen op de plaats van bestemming kunnen worden gezaaid, zijn onder andere: Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), siererwt (Lathyrus), eenjarige ridderspoor (Delphinium), goudsbloem (Calendula), bijenbrood (Phacelia) en juffertje in ’t groen (Nigella).

Phacelia

Naar boven