Kerstdemonstratie 2010

Op deze woensdagavond 8 december waren de besturen van Soest en Baarn druk in de weer om de bijna 100 leden welkom te heten. Het was alweer de 2e keer dat dit in Idea in Soest plaats had. Tijdens het welkomswoord van Co Amesz vertelde hij dat hij zijn streepjespak meestal draagt tijdens een speciale gelegenheid. En deze avond was dat het geval: een jubileum van 25 keer voor Baarn en Soest de Kerstdemonstratie te mogen uitvoeren. Het thema van deze avond was: 'Bomen in Kerstsfeer'.

Nr. 1: stond al klaar. Een soort krans die opgebouwd is op een baksteen met ijzerdraad en als top de krans van een soort bamboe. Opgevrolijkt met groene Anthurium blad en diverse andere bladen.

Nr. 2: de Kerstboom. Triplexplaat gezaagd tot een kerstboom. Bespoten met witte sneeuwpoeder. De zaden van de Catalpa zorgden voor de takken. Witte bollen, rode cyclamen, Taxus tak en gerbera's zorgden voor de aankleding van de boom.

Nr.3: de Oranjeboom van Baarn/Soest. Opgebouwd in een witte vaas met stam van schors, pitriet en mooi oranje doek. Het geheel werd met oranje bloemtakken van de Euphorbia opgebouwd, oranje kerstballen er in gehangen en het geheel afgemaakt met mandarijnen in een bedje van Hedera blad en bloeiwijze.

Nr. 4: de Levensboom. Het verhaal om deze te maken kwam van een idee dat er in onze gemeenten vele mooie huizen staan met van die prachtige entrees waar van die houten trappen de hal opsieren en daar hangen dan weleens van de stambomen van families. Dat moet deze levensboom symboliseren. Ook weer naar een eigen ontwerp gemaakt. Alles symmetrisch opgebouwd met langwerpige kerstpegels waar de gerbera's en hypericum in werden gezet. Met riet en rode appels als laatste stopte Co met opbouwen. Je moet kunnen stoppen anders wordt het teveel.

Nr. 5: Krans van afvalhout. Na een bezoek aan een palletfabriek mocht hij het afvalhout meenemen en daar heeft hij de krans van opgebouwd. Met het lijmpistool werden er pipetjes aan de blokjes hout bevestigd. Takjes en stukjes touw en rode kerstballetjes zorgden voor de aankleding. Tot slot werden er cremékleurige rozen inde pipetjes gedaan.

Nr. 6: 3 elementen boom bestaande uit wortel, stam en kruin. De wortel stond op een basaltkei en echte wortels daar op gedrapeerd. De stam gemaakt van ijzer met schors. De kruin maakte Co van verpakkingskarton, gerimpeld en Tillantia (wordt later op advies uit publiek wat weggehaald) en daarin kwamen drie Bromelia's met een prachtig bloeiwijze. Langs de stam komen 2 witte Amarylussen te staan.

Nr. 7: De Leiboom. Een Stephanotis wordt gebruikt. In de pot is ook een gedeelte opgevuld oase. Tegenwoordig is de leiboom een veel geziene boom in onze tuinen. Vandaar dat er een driehoekig opgebouwd stelsel in de pot wordt gezet waar de Stephanotis omheen wordt geleid. Lila kerstballen worden er aan gehangen met viltwol wordt de onderkant opgevuld. Ook Hederabladen en wederom de creméachtige rozen fleuren de bodem van de vaas op. Ook Taxus en een zwam worden nog gebruikt. Het blad van de Stephanotis heeft zo'n 3 dagen nodig om weer te wennen aan de stand.

Nr. 8: Het kerstbos. Berkentakken gelijmd op stukjes pallethout en als klap op de vuurpijl in de kruin bijzondere kerstballen waarin cranberries worden gedaan. Aan de voet van het bos werden oranje rozen (publiek had een rode roos verwacht) in de stapeltechniek in ijslands mos, zwammen en oortjes conifeergroen gedrapeerd. Het ijslands mos was voorbehandeld in lauw water + wat zout zodat het zacht was geworden. Opmerking Co: denk ook aan de achterkant.

Nr. 9: De bonsaiboom. In een rode schaal met daarin een mengsel van gips en oase stond een tak met 2 uitlopers. Deze werd opgesierd met zwammen, die daarna met een roze Anturium een extra dimensie kregen. De bodem werd met een mooie steen en takjes met mos bedekt. Verder brachten de kleine cyclaampjes, rode kerstballen en takjes van de taxus de kleur op de bodem. Prachtig stuk.

Nr. 10: De Fruitboom. Een groene vaas met oase en een bemoste tak waar weer andere takken verticaal opgelijmd zijn. Aan de verticale takken hangen groene houtjes waar de appeltjes aangehangen worden. Langs de stam worden Ornithogalum gestoken. Bovenin worden nog sliertjes wol en kerstballen gelijmd. De onderkant wordt later nog bijgewerkt met Hederablad en bloembolletjes hiervan. Ook weer heel apart.

Nr. 11: Treurboom. Een prachtige ranke zwarte vaas die met treurtakken van zwartgespoten wier naar beneden hingen. Daarboven uit kwamen witte orchideën uit. Kapotte kerstballen, heeft ook wat treurigs en wit gespoten fresiatakken maakten deze treurboom tot het laatste kerststuk dat door Co werd gemaakt in deze 25e editie. In het slotwoord van Harm Jan Luth bedankte hij Co hartelijk voor de boeiende avond en prachtige stukken die hij weer met heel veel creativiteit gemaakt heeft. Op de vraag wat voor boom hij zou willen zijn, gaf hij aan een zilverpopulier of abeel erg mooi te vinden. Beschrijving van een populier in de Keltische boomhoroscoop is als volgt:

POPULIER (De Onzekerheid) -
Ziet er erg decoratief uit, niet erg zelfverzekerd, alleen dapper als het nodig is, heeft welwillendheid en plezierige omgeving nodig, erg kieskeurig, vaak eenzaam, grote vijandigheid, artistieke aard, kan goed organiseren, neigt naar filosofie, betrouwbaar in elke situatie, neemt het partnerschap serieus.

Na afloop werden de eerste tien stukken verloot onder het enthousiaste publiek, wat ook deze avond weer uit 98% dames bestond. Zij gingen weg met de stukken, die goed in werden gepakt vanwege de sneeuw en koude. En nu de komende weken de opgedane inspiratie in eigen workshops of aan de keukentafel ten uitvoer brengen zodat u allen er met de Kerst mooi bijzit tussen de 'bomen'. Succes met deze mooie tak van sport en fijne Kerstdagen en een bijzonder fleurig nieuw jaar.

5. Krans van hout
6. 3 elementenboom