Groentips & Groeninfo

Crisis, toch ergens goed voor.

Sinds de wereldwijde creditcrisis zijn intrede heeft gedaan is er in tuinenland een verandering aan het plaatsvinden.

Niet alleen wordt er minder getuinierd maar wat vooral opvallend is, er wordt minder straatwerk aangelegd. Straatwerk is in aanleg gewoon de duurste investering in de tuin dus is het nuchter kijken naar de noodzaak van veel straatwerk een goede zaak. Met de keuze om een teveel aan straatwerk niet aan te leggen kan er dus flink worden bespaard. In plaats van het straatwerk wordt daarom vooral in de wat grotere tuinen gekozen voor meer gazon. Prachtig groen en minder verstening is het positieve wat zo,n tuin uitstraalt. De aanlegkosten van een gazon zijn laag en het onderhoud is simpel en eenvoudig.

Zoals altijd zit er ook een addertje onder het gras. Het maaiwerk om de zaak mooi en strak te houden is een wekelijkse bezigheid die loopt van het vroege voorjaar tot de late herfst. Het kan met een scala aan maaigereedschappen worden uitgevoerd. Omdat in veel gevallen de bezitters van zo’n tuin meer zijn gaan werken om de crisis te boven te blijven zal voor een zo snel mogelijke maaibeurt worden gekozen. Het resultaat is dan meestal een investering in gemotoriseerde maaimachines die een jaarlijks onderhoud bij de specialist nodig hebben om te kunnen blijven functioneren. Een goed gazon heeft tevens voeding en onderhoud tegen mos en onkruiden nodig. Hiervoor kan een beroep op het plaatselijk tuincentrum worden gedaan. De zakken mest zijn hier dan ook niet aan te slepen, met als gevolg vermesting van het woonmilieu. De overheid is bij de boer en tuinder al jaren bezig de overbemesting te bestrijden, dit om een gezond milieu voor mens en dier te bewerkstelligen. De regelgeving die hier voor is ontwikkeld is blijkbaar niet voor de particuliere tuinbezitter.

O.k. we moeten even door de zure appel heen en gazons zijn niet de aller-slechtste keuze. Het vervolg van dit alles zou het volgende kunnen zijn.

Om de beleving te verhogen hoef je niet te kiezen voor meer straatwerk, wel als je minder werk wil. Maar dan zal de beleving van de tuin niet meer worden. Grond is duur en het is dan een goede keuze om meer belevingsplezier te bewerkstelligen.’

In gazons kun je op een gemakkelijke wijze plantvakken aanleggen. De aanlegkosten zijn veelal een schijntje ten opzichte van straat werk. Worden deze beplantingen van een ecologische onderbouwing voorzien dan zal het onderhoud ten opzichte van een gazon met meer dan 70 % afnemen. Tevens zullen de directe kosten voor bemesting van het gazon en onderhoud van maaigereedschappen verminderen.

Zitten we nu toch in de winst, de echte winst zit vooral in het genieten van het thuis zijn in een belevingswaardige omgeving waar het vakantiegevoel tijdens zomerse dagen en de beleving van de seizoenen duidelijk aanwezig is.

Dirk de Winter is ontwerper van ecologisch onderbouwde beplantingsvormen en is eigenaar van Kwekerij de Morgen te Obdam.

www.newgenerationplants.nl/tuinen

meer

 

 

 

23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant