Diversen

De trots van ... Toon en Lidy Middendorp

Liefde voor de tuin en liefde voor het tuinieren proef je als je praat met Toon en Lidy Middendorp, de trotse bewoners van hun huis: ’t Akkerhuis in Montfoort.

Oorspronkelijk woonden Toon en Lidy in het oosten van het land, in Rijssen. Toon kreeg een baan als adviseur bij Rijkswaterstaat. Het nadeel hiervan was dat het gezin naar het westen van het land zou moeten verhuizen. De eerste optie was een verhuizing naar Gouda, maar ze misten de klik met deze stad. Uiteindelijk viel de keuze op Montfoort. Lidy vond hier ook een baan in het lager onderwijs. 7 jaar geleden is Lidy met deze werkzaamheden gestopt. Hierna heeft ze een tweejarige studie tuinontwerp gevolgd en heeft succesvol haar diploma gehaald.

De eerste tien jaar woonde het gezin in een nieuwbouwwijk van Montfoort. Maar met name Toon miste het tuinieren. Vanuit de familie van moeders kant heeft hij de genen hiervoor geërfd. Niet alleen zijn moeder, maar ook zijn ooms waren oneindig aan het tuinieren. Bij Lidy’s familie was vooral oma in tuinieren geïnteresseerd.

Vanuit hun huis in Montfoort gingen Toon en Lidy op zoek naar een leuk huis met een grote tuin. Toen het huis op Achthoven Oost te koop werd aangeboden, vielen beiden als een blok voor deze woning. Alles rondom het huis sprak hun aan: het huis, de tuin, de hoeveelheid grond erom heen – ongeveer 1 ha. De beslissing was snel genomen. Sinds 25 jaar wonen Toon en Lidy hier met heel veel plezier.

Allereerst werd de voortuin aangepakt. Hier was een gazon die overliep in de berm. Het gebeurde hierdoor dat mensen spontaan in de voortuin picknickten. Bij de afscheidingslijn met het fietspad werd gebruik gemaakt van beukenhagen. Verder werden veel hortensia’s geplaatst. Deze planten passen bij het huis en je hebt er het hele jaar plezier aan.

Het tweede doel was de achtertuin. Toon en Lidy houden van een natuurlijk ogende tuin. In grote lijnen wisten zij hoe de indeling van de tuin moest worden. Belangrijk hierbij was dat ze het zicht naar de IJssel wilden behouden. In de oorspronkelijke tuin stonden drie oude, gigantische Metasequoia’s die in het plan werden opgenomen.

De voorkeur bij Toon zijn Engelse tuinen: grote gazons met bomen en struiken, Lidy houdt meer van Franse sferen in de tuin. Vanuit dit uitgangspunt gingen zij samen aan de slag. Zo gebeurde het dat zij tijdens het koffie drinken impulsief een plan kregen en gelijk aan de slag gingen. Uiteindelijk werd de tuin hierdoor een mix: een romantisch ogende tuin met ietwat gebogen zichtlijnen richting de rivier waarin ruimte is voor verrassingen.

De voorkeur bij Toon zijn Engelse tuinen: grote gazons met bomen en struiken, Lidy houdt meer van Franse sferen in de tuin. Vanuit dit uitgangspunt gingen zij samen aan de slag. Zo gebeurde het dat zij tijdens het koffie drinken impulsief een plan kregen en gelijk aan de slag gingen. Uiteindelijk werd de tuin hierdoor een mix: een romantisch ogende tuin met ietwat gebogen zichtlijnen richting de rivier waarin ruimte is voor verrassingen.

Niet alleen over de tuinindeling konden Toon en Lidy elkaar vinden. Ook bij de beplanting van de tuin zitten zij op één lijn. Voor Toon, als bomenman, was het belangrijk een aantal bomen in de tuin te plaatsen. Je vindt er bijvoorbeeld een Sequoia boom die 3 duizend jaar oud kan worden, een Paulownia, een Amerikaanse tulpenboom, verschillende soorten lindenbomen, een eikenboom, een Catalpa en natuurlijk ook diverse soorten fruitbomen, waaronder een mispel waar Lidy een soort appelmoes van maakt. Verder staan er viburnum- en hibiscussoorten. Lidy’s voorkeur gaat uit naar vaste, natuurlijk ogende planten, bijv. persicaria’s, zomerasters of dahlia’s, in het bijzonder in de blauwe en paarse kleuren. In principe zie je in deze tuin alle kleuren planten, ook oranje. De kleuren zijn niet zo belangrijk, eerder de kleurencombinaties, de tinten van de bloemen moeten mixen. En, prominent in deze tuin zijn de prachtige rozen en clematissen waarvan ze er meer dan 50 soorten hebben. In het buitenland zijn Toon en Lidy ook altijd op zoek naar zeldzame planten. Ze hebben weinig eenjarige planten. In de potten staan geraniums en oude Fuchsia’s (soms wel 50 jaar oud!!) die Toon van zijn moeder gekregen heeft.

Toon en Lidy werken beiden in de tuin. Zij hebben geen vast werkschema, maar Toon doet het grove snoeiwerk en verplant bomen, Lidy houdt zich meer bezig met het kleinere snoeiwerk en de planten. Vanaf de Kerst zijn ze weer dagelijks bezig met de voorbereiding voor het zomerseizoen.

Tips voor de tuin hebben Toon en Lidy genoeg. Allereest is goede bemesting heel belangrijk. De planten groeien en bloeien mooi en zijn minder gevoelig voor ziektes en insecten. Eind winter veel koeienmest, in de loop van het seizoen culterra en af en toe kalk geven. Een speciale tip van Toon voor een goede rozenbloei: versnipperende bananenschillen en koffiedik bij de wortels gooien. Voor de bestrijding van het ongedierte gebruikt Lidy spruzit. En verder is voldoende/veel water heel belangrijk. Absoluut de planten niet laten verdrogen!!

Op de website, www.hetakkerhuis.nl, vindt u meer foto’s en informatie over deze leuke tuin. Individueel kunt u de tuin op zaterdag in juni en juli tussen 11 en 17 uur bezoeken.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915