Groentips & Groeninfo

Januari

Wat doe je in de tuin?

In januari is het nog niet zo aantrekkelijk om de tuin in te gaan. Gelukkig hoeft er nog niet veel te gebeuren. Maar op een lekkere dag, kun je al vast een klusje aanpakken!

Blauweregen: wintersnoei

Blauweregen (Wisteria) groeit flink. Snoei je niet, dan wordt het een warboel van takken en verschijnen er maar weinig bloemen. Je krijgt een mooie groeiwijze door een aantal lange twijgen horizontaal aan te binden. Deze 'gesteltakken' kun je langs een pergola of een muur leiden.

Aan de zijtakjes die aan deze takken groeien, verschijnen elk jaar de bloemtrossen. Deze zijtakjes moet je regelmatig snoeien. Ze kunnen nu tot op twee tot drie ogen worden afgeknipt.

In juli, na de bloei, worden de zijtakjes opnieuw tot op vier tot vijf ogen afgeknipt. Lange nieuwe scheuten kun je helemaal weghalen of verder gebruiken als een nieuwe gesteltak.

Geur en kleur in de winter

Met winterbloeiende struiken heb je ook in deze tijd van het jaar kleur en soms ook geur in de tuin. Een plant die nu de show steelt is onder andere Hamamelis (toverhazelaar). Hij bloeit van midden winter tot begin voorjaar met bloemen in vele tinten geel of oranje-rood, die bovendien lekker ruiken.

In de bloeitijd kan een speling zitten van enkele maanden, afhankelijk van het weer. Hoe strenger de winter, hoe later de bloei.

Ook sterk geurende bloemen heeft Lonicera x purpusii "Winter Beauty". Dit is een struikkamperfoelie met witte bloemen en gele meeldraden. Bekender is Viburnum x bodnantense "Dawn" met schermen lichtroze bloemen aan de kale takken.

Bolboom of dakboom snoeien

Bolboompjes moeten ongeveer eens in de drie jaar worden gesnoeid. Dan blijft de bolvorm er in en wordt de kroon niet te groot. Snoei kan ook noodzakelijk zijn omdat er in de winderige herfstmaanden soms takken afbreken.

Vooral de bolacacia (Robinia pseudoacacia "Umbraculifera") heeft hier last van. De beste tijd om te snoeien is tussen november en maart, zolang het niet vriest. Houd de vorm van de kroon aan en snoei omhoog groeiende twijgen tot op 10 tot 15 centimeter van de stam.

Dakbomen, zoals bijvoorbeeld de dakplataan, moeten ieder jaar gesnoeid. Alleen dan zullen de horizontaal groeiende scheuten zich voldoende ontwikkelen. Knip de eenjarige, omhoog groeiende twijgen met een scherpe snoeischaar af tot ongeveer 1 tot 3 centimeter van de basis. Dit stompje loopt in het voorjaar op vele plekken weer uit. Dikke takken verwijder je met een takkenschaar of snoeizaag.

Takken in bloei trekken

Vroeg bloeiende heesters wachten met het openen van hun bloemknoppen op de lente. Als je wat takken in de warme kamer zet, raken ze door de hoge temperatuur in de war en bloeien ze eerder. Het moet buiten wel eerst een tijdje flink koud geweest zijn.

Probeer het eens met de takken van kornoelje (Cornus mas), schijnhazelaar (Corylopsis), hazelaar (Corylus avellana), forsythia (zie foto), Fothergilla, beverboom (Magnolia stellata) en het amandelboompje (Prunus triloba).

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915