Activiteiten & Actueel

 

Samen met de Gemeente Lelystad hadden we in het kader van het 'Jaar van de Lelystadse Bomen en Bossen' deze avond over “BOMEN IN DE STADSTUIN” georganiseerd. Spreker was dé deskundige en schrijver van verschillende eigenzinnige tuinboeken en columnist van meerdere tijdschriften: Romke van de Kaa!

Lezers van de columns en boeken van Romke wisten al dat hij een heel eigen mening heeft over tuinen en tuinieren, over planten en zeker ook over BOMEN IN DE TUIN. Een mening, die op een plezierige manier prikkelde en die je soms op heel andere, nieuwe ideeën bracht!

Verluchtigd door vele dia’s (de techniek liet Romke af en toe in de steek) besprak hij humorvol vele bomen en vooral struiken die ’s winters zoveel structuur aan de tuin geven. Welke bomen kies ik en hoe onderhoud ik ze zodat ze mij niet boven het hoofd groeien? 

Bomen zijn waardevol. Ze kleden de buurt en de stad aan, reguleren de temperatuur en geven schaduw op warme zomerdagen. Ook houden ze stof vast op hun bladeren, produceren ze zuurstof en bieden beschutting, bescherming en voedsel aan honderden grote en kleine dieren.

We kunnen genieten van uitbottende knoppen in de lente, van de bladvormen, de bloei en de herfstkleuren, vaak ook van vruchten (die soms nog eetbaar zijn ook!). In de winter kunnen we kijken naar de structuur van de takken, die zwart afsteken tegen de helderblauwe vrieslucht en zien we er strengen vogelvoer aan hangen! Want de meeste mensen vinden het erg leuk om het hele jaar vogels in hun tuin te zien.

Het werd een gezellige en drukke avond, een van de meest bezochte lezingen ooit (ca.90 mensen).

 

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST