Groentips & Groeninfo

Kriebels

Begint het bij u ook te kriebelen, na een koude sneeuwrijke winter? Dan zijn het de voorjaarskriebels, die speciaal bij tuinliefhebbers tot ernstige jeuk kan overgaan. Mijn advies luid dan ook, houd de jeuk er onder en doe eerst de dingen die noodzakelijk zijn.

Begin met het opruimen van de tuin, d.w.z. afknippen van alles wat dor is en dus bovengronds was afgestorven. Snoei de rozen op 3 ogen of 15 tot 20 centimeter boven de grond. Klimrozen kunnen gesnoeid op 1 a 2 ogen van de gesteltakken. Heel oude gesteltakken kan u beter geheel wegsnoeien. Op deze vrijgekomen plaats kan dan een nieuwe jonge tak de oude slecht groeiende tak vervangen. 

Clematis, maar alleen de zomer en nazomer bloeiende soorten kunnen ver teruggeknipt worden. Lentebloeiende soorten worden in mei gesnoeid.

Als het zware gesjouw in de tuin gebeurd is kan er met een bladhark geharkt worden. Dit zorgt voor een iets los gemaakte toplaag van de bodem zonder de planten te beschadigen.Tijdens dit harken kan dan meteen het schaarse voorjaarsonkruid verwijderd worden. 

Als laatste kan er worden gemest. Gebruik bij voorkeur een organische meststof, deze werkt langzaam en langdurig. Voor bloeiende beplantingen en rozen is een mest met een hoog K getal het beste. Zeer belangrijk: Strooi zo weinig mogelijk of strooi alleen vinassekali. Stevige stengels en gezond blad zijn het resultaat. 

Na dit alles te hebben gedaan zal de jeuk niet meer te harden zijn. Tijd voor de aanschaf van nieuwe planten, want na een winter is er in de meeste gevallen wel het een en ander weg. Dit geeft u gelijk de kans om de plantencombinatie’s wat geraffineerder te maken of bijvoorbeeld een nieuwe border te bedenken welke een zogenaamde overkijkbeplanting bevat. Deze beplanting kan dan bijvoorbeeld een maximum groeihoogte bereiken van 80 a 100 centimeter. Zaak is wel om goed naar de ecologische omstandigheden te kijken.

Voor een zonnige standplaats kan er een combinatie met grassen worden gemaakt. Bijzonder mooi en vernieuwend is het werken met grassen tussen de planten, de natuurlijke uitstraling zal hierdoor toenemen. Een grasachtige beplanting kan voor een mooie voorjaars combinatie worden aangevuld met Helleborus orientalis in combinatie met bollen die van oorsprong in open grasvegetatie’s groeien. Voor een mooi contrast in juni en juli is er een groot sortiment pioenrozen beschikbaar. Prachtig en goed toepasbaar tussen grassen zijn vooral enkelbloemige variaties zoals: P. Bowl of Beauty (zoet roze met een crème geel midden), P. Krinkled White ( wit en heerlijk geurend) of de donkerrode Nippon Beauty. 

Tussen de combinatie’s blijven veelal ruimte’s open waar nog net een plant kan worden geplaatst. Deze plekken zijn ideaal voor Persicaria amplexicaulis Border Beauty ( een prachtige rode duizendknoop met een lange bloei), Filipendula purpurea Elegans (een prachtige spirea in zacht roze) of Sanguisorba Rock and Roll ( purperroze knoedels over een lange periode) en in de rand van de border Geranium Anne Thomson ( deze plant bloeit van half mei tot half oktober in paarsrood met een donker oog). 

Informatie over toepassing van Helleborus orientalis vind u op Kwekerij de Morgen.nl 

Het echte tuinieren is nu pas begonnen. Een samenspel van creatief nadenken en werken in de tuin zorgt er voor dat u de ondragelijke jeuk kwijt raakt. Nu pas bent u er zeker van dat het deze zomer weer genieten is. 

Dirk de Winter.

meer

 

 

Dirk de Winter is ontwerper

van tuinen en landschappen.

 

Kwekerij/Tuinatelier De Morgen

Obdammerdijk 21 in Obdam.

 

Voor meer informatie kijk op de websites:

www.newgenerationplants.nl/demorgen

dirk(at)newgenerationplants.nl

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923