Activiteiten & Actueel

Bezoek aan de tuin van ecoloog Ton van Wijlen

Dinsdag 31 mei kregen we een enthousiaste rondleiding van 1,5 uur door de tuin van Ton van Wijlen, van maar liefst 1 ha groot.  

De tuin ligt in een hoek van de Groene Velden tegen het bos  en tegen de vaart achter de biologische boeren van de Bronsweg. Zijn paradijs lijkt van buitenaf een vesting, langs het fietspad omzoomd door een grote haag,  aan de achterkant heb je zicht op een hoge begroeide berg met een hek ervoor met een bordje schrikdraad. Langs de voorkant loopt een sloot met  hoge walkant en voorbij het openstaande hek zien we een camera op ons gericht. 

De tuin is ontworpen vanuit een ronding die uitloopt in een spiraalvorm. In zijn tuin heeft alles een doel, het grote doel is het scheppen van een gecultiveerde natuurlijke tuin. De lange hoge haag moet de wind uit de tuin keren en de vaart zorgt voor een goed bewateringssysteem waar wij met de droogte van dit moment alleen maar van kunnen dromen. De hoge berg aan de achterkant is ontstaan door het uitgraven van een grote vijver, en herbergde tot voor kort zijn persoonlijke vossenburcht met webcam. En begroeid met o.a. veel daglelies en annabellen. Een pad met lantarenpalen begroeid met klimop loopt dwars door de tuin. Er zijn veel doorkijkjes en er zijn veel mooie bomen, een interessante moestuin ligt in het hart van de tuin, met veel vruchtenstruiken en wel 8 soorten kiwi’s. 

Het is een lustoord voor alles wat vliegt, vogels en insecten. Er is een keur aan vogelkastjes. De tuin is nu 12 jaar oud, maar oogt als een volwassen tuin. Je kunt zien dat alles is ontworpen met veel liefde voor wat groeit & bloeit.

Een van de tips die Ton ons gaf was, knip de annabel af in het najaar en zet ze in de grond als stekken. Het resultaat zagen wij: honderden. Ook kun je een saaie noodzakelijke conifeerhaag bekleden met een clematis.

Truus de Jong

 

 

 
 
meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST