Groentips & Groeninfo

Energiezuinige tuin

Steeds vaker wordt ook in de tuin elektriciteit gebruikt, zoals voor tuinverlichting en terrasverwarming. Die kunnen flink veel energie verbruiken. U kunt er wat aan doen om het energieverbruik in de hand te houden.

Tuinverlichting

Spaarlampen en vooral led-verlichting zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gewone tuinverlichting. Wilt u licht bij de achterdeur, kies dan een spaarlamp (met bewegingssensor). Gebruik voor spotjes en andere verlichting led-verlichting. Dat is nog zuiniger dan spaarlampen. Nog een mogelijkheid is tuinverlichting die werkt op zonne-energie. Voordeel daarvan is dat u geen elektriciteit hoeft aan te leggen.

U kunt de verlichting ook op een tijdschakelaar zetten. Op die manier houdt u het energieverbruik in de hand.

Vijver en elektriciteitsverbruik

Filters, pompen en UV-lampen zijn niet nodig in een gezonde, natuurlijke vijver. Gebruikt u wel elektrische apparatuur, dan is het vooral duur als die doorlopend aanstaat. De kleinste vijverpomp van 12 watt voortdurend laten draaien kost jaarlijks evenveel energie als een terrasverwarmer van 2.000 watt die u gemiddeld één uur in de week gebruikt.

Gebruik voor fonteinen en verlichting een timer. De pomp kunt u bij lage temperaturen uitzetten. Neem ook geen te zware waterpomp (max. 44 Watt) of neem er een op zonne-energie.

Terrasverwarming en energieverbruik

Met terrasverwarming stookt u letterlijk voor de mussen. Wanneer u elektrische terrasverwarming 100 uur per jaar aanzet op de hoogste stand (2.000 watt), verbruikt u evenveel energie als zestien maanden wassen (in een gemiddeld huishouden). Vraagt u zich dus af of u terrasverwarming wel nodig heeft. Vaak is het ’s avonds met een jasje of vest ook behaaglijk.

Wilt u toch een terrasverwarmer, kies er dan een op gas. Die gaat effectiever met brandstof om dan een elektrische. Een gasverwarmer levert evenveel warmte als drie elektrische verwarmers. Een gasbrander is wel duurder in gebruik.

meer tips voor energiebesparing in de tuin

 

bron: Milieucentraal

meer

 

 

 

22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…