VALENTINO SELVA Tuinieren in Calabrië…..

Leden van onze verenging en overige Snekers weten vaak nog precies wie hij is. Hij was ooit voorzitter van Groei en Bloei afdeling Sneek, en  bij de overige Snekers is hij vaak  nog  bekend van de groots aangelegde buitenlands ogende rotstuinen aangelegd door hoveniersbedrijf Aralia tuinen. Wat de meeste mensen dan weer niet weten is dat Valetino nu al weer een paar jaar in Italië woonachtig is. In de  wintermaanden  echter kan je hem vinden in Makkum. Vorig jaar november kwam Valentino bij ons om een lezing te geven over tuinieren in Calabrië. Volgens zijn eigen woorden staat hij daar nu bekend als die gekke Hollander die in het warme Italië, op de Hollandse manier ging tuinieren. Dus grond verbeteren in plaats van al het tuinafval te verbranden, en ook juist daar de Nederlandse planten uit te proberen.

Eucalyptus, Lantana  en echte Laurier zijn toch planten die hier in Nederland absoluut niet wintervast zijn. In Italië echter blijken het vaste planten te zijn die uitgroeien tot enorme exemplaren. Tijdens de lezing mochten de leden  naar behoefte laurierblad meenemen (voor gebruik in de keuken) maar ook diverse zaden mochten meegenomen worden. De kruiden welke uit zijn tuin in Italië komen “hebben een echte sterke kruiden smaak en niet die “lauwe”smaak van de zelfgekweekte (vaak in huis) tuinkruiden. Er wordt vaak een vergelijk getrokken met de lekker smakende tomaten uit eigen tuin, en de “wasserbomben” die vaak met een enorme snelheid in de Nederlandse kassen geproduceerd worden. Van echte met liefde gekweekte kruiden heb je maar weinig nodig om een gerecht heerlijk op smaak te brengen. Ik ben benieuwd wie er inmiddels van die zaden gezaaid heeft en wat er uit komt.

Zijn er ook al leden die  de laurierblaadjes in de gerechten hebben toegepast?  Ik zou graag van de toen aanwezige leden horen of een en ander gelukt is.

Toen ik enkele weken geleden even een bezoekje bracht aan Valentino in Makkum hebben we het onder het genot van een lekker kopje thee, gehad over tuinieren in Italië en Nederland, ook over de verschillen maar ook over de overeenkomsten. Al snel kwam het gesprek op een eventueel te houden tuincursus voor Groei en Bloei.

Afgesproken is dat deze cursus begin volgend jaar door hem gegeven gaat worden. Gedurende 4 of 5 avonden zal de nadruk vooral liggen bij de planten keuze, passend bij de locatie en het type tuin. Kreten als “exotisch tuinieren” en “Tuinieren voor Dummies” zijn titels die in ons gesprek naar voren kwamen.

In de loop van dit jaar zal duidelijk worden hoe we een en ander gaan organiseren.

Bij mijn vertrek uit Makkum viel mijn oog op een aantal rijk bloeiende Amaryllissen. Heel speciale kleuren en vormen van deze bloemen trokken meteen mijn aandacht. Natuurlijk ken ik uit de handel de “normale”amaryllis, maar dit waren nieuwe vormen en kleuren. Hij vertelde dat hij nog steeds goede contacten onderhield met kwekers, waar hij ook deze van had gekocht. Ook vertelde hij mij dat de amaryllis in Italië  trouwens ook een vaste plant is.

Heeft u volgend jaar geen zin in een cursus tuinieren door Valentino? (kan ik me eigenlijk niet voorstellen). Volgend jaar januari 2012 houdt hij een lezing, dan kunt u genieten van zijn enthousiaste verhalen in deel 2 van “Tuinieren in calabrië dit is op de avond “leden voor leden”.

Hans van Wieren

Zomerijver