Groentips & Groeninfo

Erodium of reigersbek

Erodium of reigersbek  is een vaste plant, die van nature veel voorkomt in de landen rondom de Middellandse Zee, vaak op grote hoogte en in kalkrijke rotsen.Dit is echter een algemene aanduiding, want Erodium is ook in het wild te vinden in Nederland.Erodium cicutarium, de gewone reigersbek, is een akker-onkruid op de Brabantse zandgronden en groeit ook in bermen en tussen straatstenen.

Erodium behoort tot de Familie der Geraniaceae, waarin ook Geranium en Pelargonium voorkomen.

Erodiums worden te weinig gebruikt in de tuin. Dat komt waarschijnlijk omdat de vermeerdering niet altijd gemakkelijk is en de levensduur is soms beperkt. Je moet wat moeite doen om Erodiums te behouden.

Voor de tuin is Erodium een mooie plant die vaak een hele zomer bloeit.
Als je tegemoet kunt komen aan de oorspronkelijke standplaatsen door een goed doorlatende rotstuin met een kalkrijk en arm mengsel, dan ben je al een heel eind.
Zo'n rotstuin behoeft niet hoog te zijn, een kleine verhoging van 20 a 30 cm werkt al goed. Ook in een pot of een trog kun je deze omstandigheid maken.

Sommige soorten zaaien zich spontaan uit en gedragen zich als een onkruid.
Zo heb ik behalve Erodium cicitarium, ook Erodium maritimum en Erodium aethiopicum al jaren in de tuin.

Voor de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen ben ik collectiehouder van Erodium. Er staan 40 a 50 verschillende soorten en Cultivars in de tuin.
Zie hiervoor de lijst.

Kijk ook bij Nederlandse Planten Collecties.

In de Erodium beschrijving is per soort en Cultivar aangegeven waar ze vandaan komen, hoe ze er uitzien en wat je er mee kunt doen.

In 'Erodium in de tuin' laat ik zien hoe je ze in de tuin kunt toepassen.

In de 'Erodium indeling' staat een tabel met de indeling volgens Professor Guittonneau, aangevuld met andere Erodiums die ik tegenkwam.
In de tabel is ook aangegeven welke Erodiums toepasbaar zijn in de Nederlandse tuin.

 

meer
22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…