Diversen

tuinenreis naar het Noorden 2011

Een tuinenreis naar het Hoge Noorden
met Groei en Bloei Breda van 6 t/m 8 juli 2011

Op woensdag 6 juli vertrekken we op tijd naar onze eerste stop op landgoed Hoevelaken waar we een toch wel zeer Engelse tuin bezichtigen. Vooral het bos vind ik erg mooi.
In Steenwijkerwold worden we verrast met de rode zakdoekjes lunch in het zonnetje en een totaal andere tuin. Daarna gaan we naar de Brummeltuun van de familie Braam;  wat een diepte heeft die en wat een verrassende planten. Een dikke bui overvalt ons maar wie maalt daarom? 
Door het mooie Drenthe vervolgen we onze weg naar het hotel op de Brink in Zuidlaren.

Na een goede nachtrust vertrekken we voor ons dagje Hoge Land van Groningen, een uniek landschap waar de mooie boerenhoeven nog zeer talrijk te bewonderen zijn.
De eerste stop is de Menkemaborg dat als huis en tuin zeer in de smaak valt. Inderdaad dat mag je niet missen als je naar het Hoge Land gaat.
Ook in Uithuizen bezoeken we de mooie tuin van de familie de Winter waar om de vijver met broedende eenden een heerlijke bloemenborder gegroepeerd is. De tulpenboom staat in bloei, schitterend. Ook hier worden weer plantjes gekocht. En wie heeft het kabouterpad niet gezien?
Dan moeten we terug. De lunch gebruiken we in het openluchtmuseum “het Hoge Land”een bijzondere ervaring.
Toch fijn dat wij niet meer zo primitief behoeven te wonen, met de hand wassen op een wasbord en zonder elektrisch licht.
Tot slot gaan we die dag nog naar een mooie tuin met uitgebreide kwekerij en maar kopen; 't kan er nog wel bij in de bus, Wouter zet het er keurig netjes in.
s’Avonds nog een leuke wandeling door het mooie Zuidlaren en dan zijn we al weer toe aan de laatste dag van ons reisje.

We kunnen uitslapen, want de eerste tuin van de familie Linke ligt in Zuidlaren.
De heer des huizes is een kunstenaar die niets van zijn beeldhouwwerk verkoopt. De tuin is tien jaar oud, met vijverpartijen en rotstuinplanten in de oude dakpannen van het voormalige huis, en is vanaf het terras goed te overzien.
We gaan op weg naar Dwingelo met zijn bijzondere kerktoren en leuke winkeltjes (cadeautjes voor Jos en Ans).
In de pannenkoekenboerderij smullen we van soep en jawel, pannenkoeken van eigen deeg. Er zijn erbij die er maar niet genoeg van kunnen krijgen. Een uurtje later dan gepland vertrekken we naar de tuin van Joke in Koekange. Jammer dat we daar weinig tijd kunnen doorbrengen want de borders op kleur zijn erg mooi en spreken me erg aan.
Als klap op de vuurpeil toch nog naar de kwekerij van Houtem in Doorn. Wat een keuze en wat een kooplust maar het kan er nog allemaal bij in de bus.
Op weg naar Meerkerk waar we het afscheidsdiner hebben rijdt onze chauffeur Wouter door Staphorst, leuk om klederdrachten en boerderijen te zien.

Ans en Jos we danken jullie heel hartelijk voor het organiseren van deze verrassende reis. We hopen dat jullie dat nog lang zullen volhouden, we gaan graag mee.
Henriëtte van IJzeren

fotografie: Jos van Zoggel

bekijk ook het verslag van de 2e reis naar het Noorden