Groentips & Groeninfo

26 Planten Plan

de juniperus stond er waarschijnlijk al 50 jaar

Ruimte om mee te doen met het 26 Planten Plan ontstond doordat een hele grote, vrij platte, juniperus te veel ruimte in ging nemen.

De oplossing was ....weghalen. -> meer hierover en over het verzamelen van de planten

 

klik voor vergroten

 

In het november/december 2012 nummer van het tijdschrift Groei & Bloei staat een artikel over de in de tuin gebruikte planten. Het artikel is geschreven door Modeste Herwig.

Klik hier voor het gehele artikel.

Eigenschappen

In de presentatie van het Plan staat:

De 26 planten zijn een geweldig hulpmiddel bij het maken van een mooie, natuurlijke tuin! De planten:

 • gedijen op de meeste standplaatsen en grondsoorten
 • verdragen regen, wind en droogte
 • vallen niet om
 • zijn niet ziekte gevoelig
 • woekeren niet
 • zijn goed te combineren
 • zorgen voor jaarrond kijkplezier
 • gevarieerd in hoogte, kleuren bloem- en bladvormen
 • aantrekkelijk voor vlinders en andere insecten

Mijn samenvatting: Makkelijke, mooie planten en struiken/bomen, waar niet te veel werk aan zit en ook nog voor insecten én voor vogels aantrekkelijk zijn - dit trekt mij wel.

 

Dat het 26 Planten Plan past binnen een tuinreservaat is wel duidelijk. Op de Vroege Vogels Tuinreservaten website staat hier meer over.

> 26 Planten Plan = tuinreservaat

 

Naar boven

Mijn invulling:16 planten uit het 26 planten plan

Hieronder staan de 16 planten die ik heb toegepast.

Alchemilla mollis 

Een eindeloze plant: bijna het hele jaar door aantrekkelijk. Als er geen bloemen zijn vangt het blad dauwdruppels. De bloemen doen het goed op de vaas en vullen een boeketje vaak mooi op. En als de bloemen uitgebloeid zijn en zaad gevormd hebben duurt het nog en hele poos voor ik ze af ga knippen. Ze mogen zich bij mij uitzaaien. De kleine plantjes zijn heel eenvoudig te herkennen en, indien nodig, weg te halen.

Mijn Alchemilla planten komen van de voorjaars-ruilbeurs. Scheelt al gauw weer een paar euro plantmateriaal.

Naar boven

Rosa ‘Schneewittchen’

Een mooie witte roos. Mooi struikje waar ik behalve water geven net na de aanplant en in hele droge periodes, niets aan doe.

Vanaf april, bij aankoop, tot nu, augustus, zitten er steeds mooie witte bloemen in die lang bloeien. Ik ben gen rozen mens, maar deze mag zeker blijven.

Naar boven

Carex morrowii 'Variegata'

Een heel mooi grasje. Wordt niet echt groot, maar door zijn kleur en vorm trekt het wel de aandacht.

Naar boven

Helenium 'Moerheim Beauty'

Voor mij een bekende vaste plant. In de border die grenst aan het Groei&Bloei gedeelte staat deze plant al meer dan 5 jaar.

De kleur spreekt me erg aan. Vooral de verandering in de kleur door het seizoen heen.

Helaas moet ik in mijn tuin de planten wel een beetje steunen anders liggen de bloemen op de grond. Misschien ligt dit aan de zurige grond die ik heb. Maar de planten er voor zijn zo groot dat je de steunen niet echt ziet.

Naar boven

 

Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'

Het tweede gras in de het 26 Plantenplan. Ook dit is voor mij een bekende.

Het is een hele mooie hoge grassoort die alleen in het voorjaar, net na het terugknippen, even 'ontbreekt' in je tuin.

Het gebeurt niet vaak dat de pluimen niet in beweging zijn in de wind.

In mijn tuin hebben drie ruim 1.50 m hoog wordende planten een mooie plek achterin gekregen.

 

Naar boven

Sedum 'Matrona'

Een Sedum 'Matrona' is inderdaad een makkelijke plant, dacht ik tot dit jaar. Al jaren staan er, tot volle tevredenheid, meerdere in mijn borders. Maar dit jaar ....

Nog nooit hebben mijn Sedum 'Matrona's er zo slecht uitgezien. Wat een slakkenvraat.

Met zijn stevige grijzige blad en stengel een mooie plant die ook lekker rechtop blijft staan ondanks de vrij zware bloem. Ook in de vaas doet deze het goed.

Naar boven

Anemone x hybrida 'Honorine Jobert'

Jaren geleden tijdens een kwekerij bezoek heb ik een Anemone 'Honorine Jobert'gekocht. Altanbs dat dacht ik volgens het kaartje. Maar mijn Honorine heft een zweem van roze als ze vol in bloei staat. 

De echte 'Honorine Jobert', die ik dit jaar geplant heb is echt wit. 

Het is een mooie stevige plant die heerlijk door alles hen geweven kan worden. Mijn ervaring is dat de plant zich vermeerderd, maar langzaam en zeker niet storend.

 

Naar boven

 

 

Persicaria amplexicaulis 'JS Caliente'

 

Wat een heerlijk plant is dit. Aan de bloei lijkt geen einde te komen. En dan al die insekten er omheen. Een mooie rode aanwinst. 

Naar boven

 

Aster ageratoides ’Stardust’

Deze herfstaster deed er lang over voordat de groei er in kwam. Maar in de zomer kwam de groei erin en tegen de tijd dat de planten ging bloeien was het één grote lila wolk met zoemende en vladderende bloemen. Zelden zoveel insekten en vlinders bij elkaar gezien en dat tot eind november aan toe.

 

Aster, Persicaria en Anemone

Naar boven

zomer

 

Heuchera ’Mocha’

Deze vaste blad moet je niet kopen om zijn bloemen, al zijn de ranke in de wind wiegende stengels met kleine bloemtjes heel sierlijk. De plant koop je voor zijn bladvorm en vooral de mooie donker paarsrode kleur van het blad.

Door zijn kleur levert de plant een mooie contrast met de overige, vooral groen bladige planten. Het is een mooie lage  plant.

Buiten mijn 26 planten plan tuin heb ik Heuchera 'Palace purple' staan. Die groeien uit de grond en neem ik eens in de paar jaar op en plant ze dieper terug. Ben benieuwd of deze dat ook nodig gaan hebben.

Naar boven

 

Vinca minor ’Alba’

 

Een lilliputter in hoogte, maar kan lekker breed worden. Zijn witte bloemen geven en mooi contrast met het donker groene blad.

Alle Vinca's minor zijn groen blijvend in de winter en in het voorjaar kunnen de bollen mooi hun kopjes er tussendoor steken.

 

nog geen foto van de voorjaarsbloei, dit is in oktober

Naar boven

juni

Amelanchier lamarckii (krentenboompje)

 

Voor mij was dit de eersteling in het nog kale stuk tuin. Een mooie boom die ik in maart 2011 geplant heb. 

Meteen al beloont met bloemetjes en in het najaar rode bessen en mooi gekleurde bladeren. De vogels vinden de bessen zo lekker dat je echt snel moet zijn wil je ze zelf proeven. IK hoop dat het me  komend jaar wel lukt.

 

Naar boven

net na het planten in april 2011

 

Helleborus orientalis

Deze vaste plant begint vaak al in december te bloeien en gaat tot april daarmee door. Er zijn verschillende kleuren, maar ik heb de rode en witte. In de zomer zitten de planten wat verscholen tussen andere planten en dat is niet erg want heel bijzonder vind ik ze dan niet.

 

 

Naar boven

in oktober rond de Carex

 

Geranium ‘Anne Thomson’ (ooievaarsbek)

 

Dit is mijn topper! Laat je niet foppen als je de planten in de grond zet, want je moet ze echt zo'n 50 cm uit elkaar zetten. In het begin lijkt het iets, maar dan: purperpaarse bloemen, eerst heel voorzichtig begin mei, tot een ze van bloemen in de zomer en de laatste bloemen zag ik in november. 

De planten hebben ranke stengels vol met bloemen spreiden zich uit en vormen een mooi tapijt.  Volgens mij kan ik komend jaar wel met een plantje minder toe en de gegadigden staan al in de rij.

Naar boven

 

Phlox ‘Utopia’

Dit was dit jaar mijn zorgen kind. Niet omdat er iets mis was met de plant, maar er waren dit jaar zo uitzonderlijk veel slakken. En de slakken vonden de jonge sappige stelen van de Phlox heerlijk.

Omdat ik liever geen slaken korresl gebruik heeft iedere plant een krans van scherp grind om zich heen gekregen en vanaf dat moment ging het goed. De planten bloeien heel mooi lila en steken ruim boven de andere planten uit zonder steunen erbij.

Als je in de tuin bezig bent in de buurt van de Phloxen ruik je de geurende bloemen.

Naar boven

in oktober

 

 

Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Het is geen vergeet-me-nietje, maar de blauwe bloempjes doen er wel aan denken. Het leuke van deze plant is dat het blad zo mooi zilverig met groen geaderd is. Na de bloei in april - mei is het de hele zomer door een mooie blad plant die je in het najaar verwent met nog wat blauwe bloemetjes.

Ik kende hem niet, maar toen een afdelingsgenoot afgelopen zomer kwam kijken noemde ze hem feilloos bij zijn juiste naam.

Naar boven

meer

-> de kaartjes van de planten

Hieronder alle planten met een link naar de in mijn tuin toegepaste planten:

de planten van juni:

de drie uitverkoren planten van juli:

 • Kalimeris incisa ’Madiva’,
 • Hemerocallis ’Ed Murray’
 • Cercis canadensis ’Forest Pansy’ 

in augustus

opnieuw 3 planten in september

in oktober

in november/december:

in januari:

in februari:

in maart (de laatste twee):

23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant