Diversen

Planten vermeerderen moeilijk? Welnee ...

Augustus. De maand bij uitstek om te genieten van al 't moois in uw tuin. Immers, al het voorbereidende werk in de lenteperiode komt nu tot uiting in de periode die we 'hoogzomer' kunnen noemen. Bloei, bloei en nog eens bloei. Vaste planten, eenjarigen, bollen en knollen, samen met de potplanten vormen ze een kleurenpalet van jewelste. Het zou ook kunnen dat u met een kritische blik uw tuin beziet en vaststelt dat er nog wel verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Wat een mooie plant ziet u daar achterin. Heel mooi. Waarom heb ik er daar niet meer van? En zou 't er allemaal niet veel beter op worden wanneer ik grotere groepen in de border uitplant? Dat geeft vast meer rust in de border en maakt 't kleurenspel er alleen maar fraaier op. Misschien moest ik daar maar eens mee beginnen.

Overpeinzingen, die kunnen leiden tot verbeteringen. Drie geraniums, van een soort die maandenlang blijft bloeien. Prachtig, die planten met hun helderrode bloemetjes die als nieuwsgierige oogjes naar boven turen. Maar waarom drie? Zet er volgend seizoen 10, 15 of nog meer op die plek. 't Kost u haast niks en de voldoening is groot, als u merkt dat 't al meteen bij die eerste poging bingo is. Dus u gaat niet naar de kwekerij om er meer te kopen. Stekken! Dat is de methode. In het najaar haalt u een paar planten uit de border. U gaat wortelstek nemen. Klop de aarde er af, duw het wortelgestel even in een emmer water, spoel schoon en knip met een schaar worteldeeltjes af. Soms zijn de wortels al lekker dik, zodat u de onderkant schuin afknipt.
Als u op deze manier 10 of misschien wel meer stekken van enkele centimeters lang bijeen hebt vergaard, bent u al een heel eind op weg. Want nu hoeft u alleen nog die stekken (met de schuine kant omlaag) in een pot met vrij arme grond te zetten. Even bestuiven met een fungicide (ter voorkoming van rot of smeul) is aan te raden.

Wortelstekken hebben echt geen warmte nodig om zich te ontwikkelen. In een koude bak buiten is prima. Met een glasplaat erop kunt u in het begin de watertoevoer (zware regenbuien) wat temperen. Plaats de bakken of potten op een plekje ergens in een verloren hoekje en klaar is Kees. Moet u het resultaat in de maand maart van het volgend jaar eens bekijken. U heeft in de meeste gevallen geen uitvallers. Dus een goed gevulde kring van mooi bloeiende geraniums is uw deel.

Wortelstek kan je doen met veel meer planten. Sommige hebben dikke wortels; dan knipt u, zoals hierboven aangegeven, de wortels onderaan schuin af. Maar planten met een erg dun wortelgestel kunnen ook op deze manier vermeerderd worden. Snij de verschillende stekjes af op een lengte van ca 5 centimeter. Leg ze horizontaal uit in een zaai- of stekkistje en bedekt ze met een laagje zanderige grond.
Welke planten komen voor deze vorm van vermeerderen in aanmerking? Zomaar een greep: Ossetong (Anchusa), soorten Anemone, Geranium, de toortsen (Verbascum), zilverdistel (Eryngium), papaver, Phlox en Acanthus mollis.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST