Activiteiten & Actueel

Tuinieren uit een zakje - Ton Vreeken

Ton startte de lezing met de introductie van hemzelf.

Ton Vreeken is de eigenaar van Vreeken’s zaden; een tuinwinkel in Dordrecht en uniek in zijn soort. Het is een familiebedrijf sinds 1926. Zijn grootvader deed vooral zelf zaad vermeerderen en verhandelen en zijn vader vooral veredelen. Ton heeft het bedrijf overgenomen en zich vooral gericht op de hobbyist hoewel tegenwoordig ook weer professionele tuinders bij hem zaad bestellen. Hij verkoopt zaad van heel veel handelshuizen ook uit Duitsland en Engeland (onder meer Thompson & Morgan).

Mr. Little’s Yetholm Gypsy

Daarnaast doet hij ook graag onderzoek naar nieuwe of juist oude vergeten rassen zoals zijn verzameling aardappels hiervan een voorbeeld is. Hij beschreef een aardappel met een mooie geschiedenis 'Mr. Little’s Yetholm Gypsy'.

Dit ras had rondgezworven onder de Roma (zigeuners) op de grens van Schotland en is al meer dan 100 jaar oud. Het ras schijnt een fantastische smaak te hebben en een leuke kleur. Op zijn site kun je het verhaal teruglezen.

Daarna ging het daadwerkelijk over zaaien.

De tips

Onderscheid kan worden gemaakt tussen de:

  • Koelkiemers
  • Koudekiemers (meest vaste planten)
  • Najaarskiemers hardy annuals
  • Warmteminnende harde zaden

Maar eerst over vollegrond zaaien van de snelle kiemers

Eerst verbeteren van de bovenlaag met cocopeat of potgrond en een aflopend zaaibedje egaliseren, dan zaaien eventueel volumevergroting met zand (je moet altijd een zak zilverzand bij de hand hebben) om uit te zaaien, inwerken met de harkhand en aandrukken en meestal bedekken met weinig grond. Gieten met een zachte broes of met sproeistaven op de gieter voor een fijne broes vervolgens oude lappen erover heen. Deze voorkomen uitdroging, de regen wordt gefilterd en beschermt tegen teveel afkoeling ‘s avonds.

Direct na opkomst de lappen verwijderen.

De meeste soorten zijn donkerkiemers en hebben deze behandeling nodig maar sommige soorten zijn lichtkiemers. Dan geen donkere lappen er overheen doen maar b.v. doorzichtig vliesdoek. Dit staat op het zakje.

Na het  zaaien bij hoge planten direct snoeihout in de grond steken.

Tip2 houdbaarheid zaad

Zaad koel, droog en donker bewaren

Zaad van schermbloemigen is korter houdbaar

Tomaten en koolzaad is lang houdbaar

Paprika’s, aubergines, pelargonium, tabak in januari februari beginnen met zaaien.

Tip 3 voorkiemen binnen

Zaad zaaien in niet te ondiep zaaibakje ongeveer 3-4cm grond. Zaad bedekken met grond of zilverzand ongeveer 3-4 keer dikte zaad. Wegzetten op warm plekje in de kamer; niet in licht maar wel bij 20 graden.

Kiemen in goede zaaigrond b.v.cocopeat gemend met zilverzand. Geperste briketten cocopeat bevatten weinig ziektekiemen en zijn te koop bij hem. Per blok 3-4liter water toevoegen en met zand mengen.

Heel fijn zaad mengen met ongeparfumeerde talkpoeder. In dat geval superfijne zaaigrond maken met de keukenzeef. Als je helemaal klaar bent dan pas vochtig maken met lauw water met de nevelspuit.  De hoeveelheid water wordt bepaald door te voelen of het bakje zwaar is en je plasjes ziet ontstaan. Zaaibakjes nooit in het directe zonlicht zetten.

Na kieming het bakje lichter en koeler zetten maar niet minder dan 10 graden en in droge lucht.

Afharden. De volgende fases:

  1. droge lucht 1 dag open zetten spleetje
  2. nog 1 dag half open zetten
  3. na 3-4 dagen kap eraf

Later verspenen.

Trucs voor koelkiemers. Deze zaden hebben nachtelijke afkoeling nodig om te kiemen. Dit zijn b.v. Papaver, Cleome, Papaver rhoeas. Als het te laat in het jaar is om de noodzakelijke nachtelijke afkoeling te hebben is de truc om het zakje zaad te mengen met vochtig zand, goed doorroeren en een paar dagen tot een week in de koelkast. Deze truc kun je ook toepassen met sla in de zomer, welke boven de 20 graden moeilijk meer kiemt.

 

Naast al deze interessante tips volgden nog prachtige dia’s van zijn assortiment maar daar was helaas eigenlijk te weinig tijd voor. De avond vloog nl. voorbij. In de pauze kon je allerlei heel interessante bijzondere zaden bij hem kopen en allerlei leuke zaai hulpmiddelen. Ik werd er meteen weer verschrikkelijk hebberig van.

En nu vol spanning wachten tot het vroege voorjaar om te lijken of al deze goede tips ook daadwerkelijk leiden tot grotere opkomst van het zaad en betere opkweek!

Liezeke Bianchi

 

Tijdens deze avond werden er ook bloemstukken tentoongesteld die tijdens de Lely-bloem avonden werden gemaakt. In de stukken werd een land uitgebeeld. Tevens werd het bloemstuk waarmee Reny Jonker de aanmoedigingsprijs tijdens de NKB 2011 had gewonnen, in een iets aangepaste versie getoond.

meer
De winkel van Ton Vreeken in Dordrecht

Zaadzakjes vouwen

Wil je zaad uit je tuin bewaren, dan zijn deze zaadzakjes handig! Print ze, knip ze uit en plak ze in elkaar. Leuk ook om cadeau te geven met zaadjes erin!

Om de zakjes te printen, klik hier.

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST