Activiteiten & Actueel

Lezingavond Water in de Tuin

Terugblik Lezing Water in de tuin door Ada Robers en Frans van der Graaf 27 september 2011

Samen met de Gemeente Lelystad is deze lezing georganiseerd. Veel mensen hebben immers vragen over hoe om te gaan met de waterhuishouding in je tuin en hoe kan de vijver het best aangelegd en onderhouden worden?

Ada Robers vertelde naar aanleiding van haar eigen praktijkervaring over de waterhuishouding in de tuin. Veel praktische tips kwamen over het voetlicht: in een warme periode kun je het beste de planten ’s morgens water geven, ’s avonds bestaat meer kans op schimmelvorming; verdamping en uitdroging van de grond kun je tegengaan door een mulchlaag aan te brengen of door bodembedekkers te planten; maak gebruik van petflessen als je langere tijd van huis gaat en… geef nieuwe planten ook niet te veel water, zij moeten de kans krijgen een stelsel van haarwortels aan te maken zodat ze ook dieper en breder in de aarde hun water en voedsel kunnen vinden.

Ook de lezing van Frans van der Graaf was praktisch ingestoken. Hij vertelde over hoe je het beste een vijver aan kan leggen, wat een goede locatie voor de vijver is, de noodzaak van zuurstofplanten in de vijver (hoornblad, waterpest, glanzend fonteinkruid). Andere onderwerpen waren: hoe belangrijk het is voedingstoffen juist uit het water te halen (bladafval o.a.); besproken werden vijverplanten zoals Dotterbloem, Snoekkruid en Waterdrieblad; ook de bewoners van de vijver zoals: bruine kikker, groene kikker, de pad, de libelle , de waterjuffer en de vissen kwamen aan bod. Afgesloten werd met algemene onderhoudstips in lente, zomer, herfst en winter.

Het was een zeer onderhoudende en leerzame avond. We weten beter hoe we met water om kunnen gaan in onze tuin en we hebben veel geleerd op vijvergebied.

Beatrix van Driel

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST