Lezing 11 oktober 2011

Op deze eerste lezingenavond van het seizoen 2011 - 2012 had het bestuur Huub van der Aa uitgenodigd. Huub is lid van onze vereniging en wilde graag een lezing houden over gallen in de natuur. Aan de hand van mooie dia's vertelde hij waar wij als bezoekers ze tegen zou kunnen komen. De bekendste gallen zijn wel die op de Eikenbladeren. Een korte uitleg over de herkomst en hoe gallen ontstaan, maakte veel duidelijk.

Een korte uitleg leerde ons dat een gal een abnormale groei is die door een gastheer wordt geproduceerd in reactie op de aanwezigheid van een ander organisme. Als deze gastheer een plant is, spreken we van plantengallen. De gal kan worden veroorzaakt door dieren, planten of schimmels. De meeste bekende gallen worden veroorzaakt door muggen, wespen, mijten en schimmels. Als voorbeeld is de gal op het Eikenblad de bekendste. Op rozenbladeren zit de 'slaapgal' en deze komen vaak voor in de Flevopolder. Maar ook op een waardplant, bijv. de Papaver, daar kan deze in de zaaddozen zitten. Deze zijn dan overgebracht door een wesp. Vooral waargenomen in Zuid-Limburg. Nog meer gallen werden door Huub via de dia's geshowd, zoals de Berkengal, De Hanekam, meeldraadgallen die op de Moseik voorkomen en diverse soorten roest wat ook gallen kunnen zijn. Al met al een boeiende lezing.

Tijdens de koffiepauze konden de bezoekers nog naar de bloemstukken kijken die gemaakt zijn door de leden van de Bloemschikkring. Het thema was dit keer om een ronde vorm met bessen te maken. De verloting aan het eind van de avond gaf weer blije mensen die met het kopen van een lot van 50 eurocent met zak Tete a tete narcisbollen, viooltjes, een snoeischaar en andere kleine prijsjes naar huis konden gaan. Het was een mooie avond.

In november komt Hans Kramer van de Hessenhof een lezing geven. Zie voor meer info op de agenda.

Joost en Steef over Biovin

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919