Foto's

Rondreis Schotland - juni 2011

Kort verslagje van onze 9 daagse tuinreis door Schotland.

21 juli, de langste dag. We vertrekken naar Schotland met DFDS ferries vanuit IJmuiden naar Newcastle. Dat is het begin van een mooie 9 daagse tuinreis. Prachtige natuur, dramatische wolken luchten, tuinen, kastelen, het mooie Edinburgh en pittoreske Culross. Wat hebben we er van genoten en wat boften we met het weer. De hotels waren indrukwekkend, maar van mosselen eten hadden ze in Schotland geen verstand! Die eet je toch met friet of wittebrood! 

Eenmaal in Schotland bezochten we het kasteel van Sir Walter Scott, de schrijver van o.a. de avonturen van Ivanhoe en Rob Roy. We reden langs Loch Lomond en zongen de bijbehorende tekst, dan door de “ Rest and be Thankfull” pas, en langs Loch Fyne met het witte plaatsje Inveraray en de prachtige Westkust.

We bezochten Arduaine- en An Cala Gardens, genoten van de tuinen, de heerlijke sandwiches en van allerlei lekkere cakes.

Na overnachting in Oban trokken we verder Noordwaarts, langs the Caledonian Canal en Neptune’s Staircase. Glen Coe: geschiedenis, Fort William: met nog een pietsje sneeuw op Ben Neven! Loch Ness: het monster was niet thuis. Daarna kwamen we bij de Abriachan garden & Nursery, waar de eerste plantjes een plekje in de bus kregen. Lest best was Cawdor castle met zijn mooie interieur en  tuinen.(wow factor)  Heel bijzonder was de bronzen boom met zon!!!

We logeerden in Nairn, reden héél voorzichtig door de laan met machtige oude bomen en merkten later pas dat er ook een makkelijke toegang was. Als je net zo vroeg op was als enkelen uit onze groep kon je de reeën over het gazon zien lopen…

De volgende dag datgene wat in een nare droom gebeurt. Onze chauffeur vergat zijn koffer. Help je al die koffers weer in de bus te stouwen en blijft je eigen koffer staan! Wat moet hij gebaald hebben! Gelukkig kwam hij er al snel achter en waren we niet zoveel tijd kwijt. (Hij is er wel mee gepest. Het Is maar gelukkig dat hij daar goed tegen kan)

Grathes Castle & Gardens en Pitmuies. Weer zo’n prachtige rit. Supermooie tuinen, ik vind deze tuinen de mooiste van de hele reis, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Mrs. Ogilvie had een herseninfarct gehad en zat in een elektrische rolstoel. Wat een moedige oude dame. Geweldig. Ze ontving ons zelf, met hondje en assistente! Praten ging heel moeilijk. Maar…  ze genoot er nog zó van en onder haar toezicht was de tuin nog even mooi als vroeger. Ik moet dit even uitvoerig schrijven omdat ik eigenlijk wel behoorlijk onder de indruk was…ben.

Overnachting in Perth. Uitgaansavond. Nou dat was te merken. Lawaai en ruzie op de gang, ik heb even gecontroleerd of mijn deur wel goed op slot was. Van Perth naar Edinburg, onderweg bezochten we het oude stadje Culross, dat vroeger handelsbetrekkingen onderhield met Veere o.a. door wolhandel en… dakpannen. Een goede vergelijking van iemand uit onze groep: St Anna ter Muiden, maar dan Schots.

Een rondleiding door the Palace, een bijzondere koopmanswoning, leverde humoreske histories op over het gewoontes van de “ gentlemen of Culross”.

En dan naar Edinburgh, voor een rondrit met een Nederlandstalige gids. Hij was in vol ornaat, met kilt en mes in de kous en we reden hem bijna ondersteboven omdat hij midden op straat bij het ontmoetingspunt bleef staan om achterom te kijken. Een Belgische bus? Dat had hij niet verwacht. En vertellen dat hij kon, we kregen nog wat tips voor de volgende dag en zijn nog even uitgestapt bij de Edinburgh Botanic. Morgen ga ik terug, zeker weten!

Na overnachting in een voorstadje van Edinburgh gingen we gezamenlijk naar het kasteel, dat moet je gezien hebben, en daarna was iedereen vrij. Andy onze chauffeur was ook vrij, maar moest ons om een bepaalde tijd weer ophalen. Was je er niet dan moest je op eigen gelegenheid terug naar het hotel. Met een klein clubje bleven we wat langer en kwamen we met de taxi.

De laatste dag in Schotland. We moesten op tijd bij de ferry aankomen.

We reden richting  Newcastle, dronken koffie met scone in de treinwagon van een machtig leuke Inn, bekeken de tuin van Bide-a-wee Cottage, aten heerlijke sandwiches en tot slot kochten we nog wat plantjes. Dan is het echt zover…. vaarwel Schotland.

De laatste dag. Na een heerlijk diner en een rustige nacht, deze keer is er niemand ziek geweest, arriveren we weer op het continent. We brengen een van onze groep naar het station op Schiphol. Hij moest helemaal naar het Noorden (Groningen) en de rest gaat Zuidwaarts. Eerst nog even de bestelde sandwiches bij AC Leiderdorp halen.

Oei “voutje”. Ik heb ze in Bodegraven besteld. Verkeerd telefoonnummer. Zoiets vertel je dus liever niet. We halen ze op. Het blijken niet van die sandwiches met allerlei lekkere dingen er op, maar van die echte zunige Hollandse boterhammetjes. Kaas of worst.

Daarna naar de ruïne en parktuin Ravenstein in Heenvliet, een onbeduidend plaatsje met mooie oude huizen aan de brink. De ruïne van de donjon is nog steeds indrukwekkend, de tuin past er goed bij en er loopt zelfs een pauw rond. De eigenaresse is heel enthousiast en vertelt ons in geuren en kleuren de geschiedenis van de heerlijkheid van Heenvliet.

Dan nog een laatste tuin, echt de allerlaatste: de tuin van Laura Dingemans, een waardige afsluiting voor een tuinreis. En weer gaan er plantjes in de bus, ze staan nu echt overal, in de kofferruimte en tussen en op de banken. Een bus vol: 46 Groei & Bloeiers, bagage voor 9 dagen, schoenen en jassen voor je weet maar nooit, en een berg met plantjes.

Na een lekker en gezellig afscheidsdiner zit het er echt op.

We hebben veel gezien, veel gelachen en veel genoten. Hopelijk tot volgend jaar!

Namens de reiscommissie, Joke Lampaert

 

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver