Groentips & Groeninfo

Dahlia's Tips 

De knollen kunnen in het voor- of najaar gesplitst worden. Let er op dat er aan elk stuk een steeltje zichtbaar is. 
Eind oktober, november, vaak na vorst,  de plant afknippen en liefst vorstvrij bewaren. 
Overwinteren kan eventueel ook in de grond (inkuilen, zoals bij de Fuchsia) Na een zeer koude winter komen de knollen echter vaak slecht terug. Als je ruimte hebt, liever binnen droog bewaren. Bij voorbeeld in kartonnen dozen, ik strooi er altijd wat turfmolm op en zet de dozen in de kelder.  

In het voorjaar check je de knol op leven door met je duimnagel een kras te geven.

Half mei gaan de dahlia's de grond in en dan willen ze veel water en voeding. Bij scheuten van plm. 20 cm top eruit om een meer bossige groei te krijgen. Na augustus niet meer mesten.

Dieven: wil je lange stelen dan knoppen bij de 2 bladerparen eruit knippen. In de border doe je dat niet. Met rijshout steunen. De Engelsen maken daar een prachtige vlechtwerk van.

Ziektes: Ja, slakken zijn dol op jonge scheuten. Check de planten regelmatig! Het is raadzaam de Dahlia niet altijd op dezelfde plek te zetten.  

Dahlia's op de vaas: beetje bleekwater of azijn helpt het water schoon te houden.

Stekken is heel goed mogelijk. Begin januari. Vul pot voor de helft met potgrond. Neem scheuten van de knol met ½ cm van de knol eraan. Ondiep planten. Bij 15 graden C aan de groei brengen. Bij 20 cm. toppen.

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923