2014

Op 1 januari waren er 2 leden die 40 jaar lid van onze vereniging waren en dat was ook reden om hen namens Groei & Bloei Baarn een bloemetje te brengen. Op dinsdag 7 januari heb ik 2 mooie oranje bossen bij Pia's Bloemen gekocht en deze gelijk naar de leden gebracht.

Als eerste waren het echtpaar N.A.M. Kuijer aan de beurt. Nico Kuijer was blij verrast mij te zien. Na zijn pensionering geniet hij en zijn vrouw aan de Berkenweg van hun nieuw gebouwde huis. En van de rust en tijd die ze nu voor hun 3 kleinzonen hebben. We hebben het over de tijd dat ze het nog druk hadden op de kwekerij en hoe deze door zijn grootvader, die eerst een café had, begonnen is. Eerst vond Kuijer het jammer dat zijn zoon niet in de zaak ging, maar achteraf is het goed dat dat niet gebeurd is. Want hij wilde meer doen met machines en dat zou in zo'n woonwijk alleen maar overlast hebben veroorzaakt. Vroeger kon Groei & Bloei vaak rekenen op prijzen van voortuinenkeuringen die daar gehaald konden worden. Daar deden ze niet moeilijk over. Als stagiair heb ik zelf eind jaren zeventig nog op de kwekerij gewerkt. Nogmaals dank voor de bloemen kreeg ik aan de deur te horen. En als je nog meer wilt weten over ons bedrijf voor het herinneringsboek dan kom je maar.

Het tweede adres was in de Professorenbuurt. Bij de heer en mevrouw Van de Woude. De heer des huizes is ook 40 jaar lid en heeft nog diverse functies in het bestuur van Groei & Bloei gedaan. Mevrouw was net herstellende van een heupoperatie dus de bos bloemen kwamen mooi van pas. Bij Groei & Bloei waren ze altijd vaste gasten van de lezingavonden en de excursies. Maar de jaren gaan tellen zo lieten ze me weten. Ze zijn nog lid van een tuinclub en ik moest vooral eens naar een tuin van mw. A. Brouwer in Eemnes gaan want die is schitterend. Dus dat wordt een volgende missie dit jaar. Ook zij bedankte de vereniging hartelijk voor de mooie bloemen en wenste me succes met alles wat ik voor Groei & Bloei doe.

2013

Op 1 januari was mw. Jehee van de Dalweg 40 jaar lid van onze vereniging. Dat verdiend een bloemetje. Vorig jaar zijn we met deze traditie begonnen en dit jaar was mevrouw Jehee aan de beurt. Zij was bijzonder verguld met de mooie oranje bos van Pia's Bloemen die ik haar afgelopen dinsdag mocht overhandigen.

Bij de ontvangst in haar sfeervolle huis had ik in de tuin al de kerstvoorstelling gezien, maar ook in haar kamer stonden vele grote en kleine stallen met een eigen verhaal. Over G&B wist ze mij ook veel te vertellen. Verhalen van vroeger toen ze in het bestuur zat met de heren Muijser, Kroese, Frits Ottersberg en Verschoor. Dat waren toch wel hele andere tijden toen er bijvoorbeeld nog avonden werden gehouden in Christelijk Belangen. En ook heeft ze samen met Bep Kroese laanbomen geplant in de Verlengde Dalweg, wat nu de Berkenweg is, bij Schmidje aan de Dalweg, de Veldstraat en de Gouden Regenlaan. Maar mw. Jehee was ook medeverantwoordelijk voor de excursies van Groei & Bloei. In de tijd dat ze actief was heeft ze er zo'n 80 georganiseerd, wist ze me te vertellen. Eén keer zijn ze 4 dagen naar Engeland geweest, maar ook de tuinen bij de Koninklijke Serres in Brussel waren de moeite waard. In Nederland waren de tuinen van Mien Ruys bijzonder.

Achter in huis, met uitzicht op haar prachtige tuin, stond nog een bijzondere kerststal van wel 100 jaar oud. Zelf gemaakt door haar moeder. Ook bijzonder was de kleinste voorstelling, gemaakt door een kleindochter. Komend voorjaar ga ik nog eens bij haar langs om de achtertuin te bewonderen. Dan zullen we daar een tipje van de sluier over oplichten.

2. Mw. Jehee met bloemen
Zomerijver