Activiteiten & Actueel

“KERSTWORKSHOP 2012”

“KERSTWORKSHOP 2012”

Ook dit jaar heeft Grietje van der Velde, docente bloem- en design van AOC Terra, ons weer in de gelegenheid gesteld om een Kerstworkshop te volgen.

Donderdagmiddag 15 december zijn een 15-tal dames, na het drinken van een kop koffie of thee met kersttraktatie, enthousiast aan de slag gegaan met de door Grietje verzorgde materialen. Het was voor ieder dus weer een verrassing wat we gingen maken. De eerste spontane reacties kwamen al bij het zien van het door Grietje gemaakte voorbeeld.  Zoals te zien op de foto’s van de workshop hebben we met als basis  twee witte houten sterren, een prachtige kerstcascade gemaakt, bestaande uit o.a. kerstgroen, verlichting, kerstversiering, gekleurd draad enz.  Het kerststuk kon zowel liggend (over b.v. tafel) als hangend gebruikt worden.  Gezien de positieve reacties van de deelnemers kunnen we concluderen dat ook deze workshop weer geslaagd was en hopen we ook in 2013 weer een kerstworkshop aan te kunnen bieden.

De Boer uit Ruinerwold, in AOC Terra Meppe

“Wat komt een hovenier zoal tegen in zijn praktijk”

Lezing van Jacob van der Veen van “Groentotaal”.

De Boer uit Ruinerwold, in AOC Terra Meppel

Ondanks het slechte weer, met sneeuwbuien waren er toch nog ± 30 gasten .

Wat komt een hovenier zoal tegen? Aan de hand van dia’s vertelde Jacob over zijn werk, dit betrof onderhoud, gras maaien, snoeien, bemesten, bomen omzagen, vijvers aanleggen en ontwerpen van nieuwe tuinen of van een bestaande tuin.

Er werden vier dia’s getoond van een gemiddelde stadstuin.

1e tot en met de 3e dia: alleen bestrating met rondom wat plantjes en een schutting

4e dia: leibomen, hoogteverschillen, heggen, plantjes en zitjes

De prijzen varieerden van ±  € 3000,00 tot € 10.000,00

Vroeger huurden voornamelijk  rijke bewoners een hovenier in, nu zijn het tweeverdieners, senioren, overheden/bedrijven.

Vaak helpt de opdrachtgever zelf mee.

De trend van nu is; onderhoudsvriendelijke tuinen, functioneel, de najaarsbeurt wordt overgeslagen, daardoor is er in de winter meer leven in de tuin.

Bij een ontwerp wordt rekening gehouden met:

Bezonning (schaduw, dus bomen is zeer belangrijk in de tuin

Industrieterrein of landelijk gebied

Omheining

Of samen met de buren

Gezinssamenstelling (kleine of wat oudere kinderen)

Tegenwoordig zie je steeds meer groen in de stad; gezamenlijke moestuin op braakliggend terrein b.v. Urban Food.

Ook een trend is beplanting op daken, of vertikaal tegen een muur omhoog.

Na de pauze waren er veel vragen, op allerlei gebied, waarop door dhr van der Veen met veel kennis en humor werd geantwoord.

Kortom het was een zeer geslaagde avond.

Hilly /Trienke

Bekroonde natuurdocumentaire Butterflies, Go!

Bekroonde natuurdocumentaire Butterflies, Go!

Met een volle Englenbak in Ogterop (Schouwburg) hebben we verwonderd gekeken en geluisterd naar Josephine Hamming. Met veel liefde en geduld maakt de Amsterdamse Josephine ambachtelijke natuurfilms voor jong en oud. Maar liefst acht jaar werkte de filmmaakster aan Butterflies, Go! Een ontroerende film over de kwetsbare Atalanta vlinder die duizenden kilometers aflegt, van St. Petersburg naar Casablanca. De film volgt de gevaarlijke tocht over natuurgebieden en cultuurhistorische plaatsen vanuit het perspectief van de vlinder, maar we herkennen daarin ook onszelf.

Zij werkt veel samen met wetenschappers. Vooral hoe hoog de Atalanta vliegt, hoe ver, is het een mannetje of een vrouwtje. Het mannelijke of vrouwelijke geslacht is niet te zien.

Op de kop heeft de vlinder ogen, een roltong en antennes. De ogen zijn samengestelde ogen en bestaan uit duizenden kleine lensjes. Omdat een vlinder hierdoor minder kan zien, heeft het twee antennes op zijn kop. Deze worden ook wel tasters genoemd en hiermee kan een vlinder goed voelen. Ze kunnen hiermee ruiken en bewegingen waarnemen. Verder heeft een vlinder een roltong om nectar uit bloemen te zuigen. Deze tong is hol.

Aan het middenstuk zitten de vleugels en poten. Een vlinder heeft twee paar vleugels. Wat vlinders van andere insecten onderscheidt, zijn de schubben op de vleugels. Deze liggen dakpansgewijs over elkaar. De verschillende kleuren van de schubben, maken de tekeningen op de vleugels. Aan het middenstuk zitten ook zes poten. Aan deze poten zitten smaakzintuigen. Hierdoor kan het een plant of bloem proeven door er alleen maar op te gaan zitten. In het achterlijf zit het spijsverteringsysteem en de geslachtsorganen. 

De Atalanta heeft lange haren.

Trekkende vlinders maken waarschijnlijk gebruik van gepolariseerd licht om hun route te bepalen en met behulp van aardmagnetisch veld. De Atalanta kan tegen storm in vliegen.

Ze gebruiken kustlijnen, bergen, bergpassen, maar ook door de mens aangelegde wegen is een oriëntatiepunt. Ze vliegen soms drie uur achtereen, eten, overnachten en vliegen weer drie uur. Een trekvlinder vertrekt vaak na 15.00 uur, dan is hij opgewarmd, daarna schichtig, vluchtig vliegen. Ze trekken individueel.

Tijdens haar studie van deze trekvlinder, hield Josephina elk bewegend deeltje in de gaten. Zo gauw ze een Atalanta zag, sprong ze op de fiets en volgde de Atalanta zo ver mogelijk.

De Atalanta heeft in Japan een mythische betekenis (machtigste jager).

De Atalanta vliegt in vier tot vijf generaties van St. Petersburg naar Casablanca. 

Wij leven in een door mensen gecreëerde wereld, de vlinder leeft daar ook in. Het is vaak moeilijk een trekkende vlinder te zien. Als je dit wel herkent, kom je in de wereld van de mens. Geconditioneerd naar jezelf kijken, het weerspiegelen van je eigen leven, door te googlen, te reizen. Je voelt je over alle grenzen heen kijken. Ik vlieg overal heen. Ik geloof in de kracht van me zelf.

De internationale trektocht van de Atalanta’s grijpt Josephine namelijk aan als een metafoor voor het menselijke zoeken: “Er ontstaat bijna als vanzelf een vergelijking met menselijke migranten.” Ook door de compositie van de film is de vergelijking met mensen onontkoombaar: de muziek en de (macro)beelden geven je het gevoel zelf op reis te zijn. Je herkent het trekken, op zoek naar iets, het te laat komen, of juist precies op tijd zijn. Het lot van een trekvlinder zoals dat mensen overkomt, in de vakantie of als migrant.

Butterflies, Go! viel al in de prijzen op internationale filmfestivals en won de hoofdprijs op het filmfestival van Japan. Onlangs werd de film bekroond in Portugal. Meer informatie over de film is te vinden op www.gobutterfliesgo.nl.

Op vragen de volgende antwoorden; hoe worden vlinders geteld. 

Op het strand worden vakken getekende en de hoeveelheid vlinders die daar neerstrijken worden geteld. 

De distelvlinder gaat vaak langs de oostkust trekken. 

De vlinder wacht meestal op gunstige wind, maar hangt toch van veel factoren af. De temperatuur van 20 graden is goed, maar 30 graden is beter.

Een vlinder is een koudbloedig dier

Ze ruiken met hun voorpoten of er een vrouwtje heeft gezeten

Deze Atalanta komt alleen in Europa en noord Afrika voor

In Amerika komt een ander soort Atalanta voor

Trienke

Paneelschilderen

Paneelschilderen bij Jacqueline van Dam in Onna

Deze keer waren er zoveel gegadigden, dat we de groep in tweeën hebben moeten delen.

Er zijn werkelijk geweldige werkstukken bij. Sommigen onder ons stonden versteld van hun eigen creaties.

Uiteraard is Jacqueline een goeie leermeester. Ze geeft op een subtiele wijze uitleg en weet op het juiste moment, op de juiste plaats, een paar strepen  te zetten. Waardoor het werkstuk er al heel volwassen uit gaat zien.

Wat heel prettig is, dat deze panelen van grote afmetingen zijn, zodat je ook echt iets mee naar huis neemt.

Dus raad ik u aan, om zich op te geven voor een volgende workshop bij Jacqueline.

lezing 9 oktober 2012 Winterbloeiers

De tuin van November tot April.

 

Belina begint met de uitleg over verschillende tuinculturen.

Duitsland heeft een andere tuincultuur dan Nederland. Vele Duitsers komen naar Nederland voor ideeën.

Nederland is toonaangevend deze eeuw. Veel grassen. Dutch Wave; de inspirator “Piet Oudolf”.

In de vijf koude en donkere wintermaanden van November tot April lijkt de tuin in diepe winterrust. Hoe verrassend is het echter te zien hoeveel er in die maanden in de tuin te beleven kan zijn. Met een beetje uitgekiende beplanting is er juist ook in de donkere maanden te genieten van bloeiende planten. De bloemen zijn vaak minder opvallend qua kleur, maar zijn  soms zeer geurend. Hoeveel intenser  kan men genieten van die paar bloemen dan van de overvloed in de zomer! Denk bijvoorbeeld aan de kerstrozen, sneeuwklokjes en toverhazelaars. Door winterbloeiers in de tuin aan  te planten wordt het tuinseizoen verlengd.

Aan de hand van foto’s laat Beline Geertsema  u bomen, heesters, vaste planten en  bloembollen zien die vanaf november en voor april bloeien en winterhard zijn. Maar ook foto’s van een aantal groenblijvende planten die in een tuin onontbeerlijk zijn. Allemaal planten die een tuin in de winter het aanzien waard maken en het plezier in de tuin groter maken.

Tips:

Blad onder de bomen laten liggen

1/3 van de tuin moet groen blijven

Wat de buurman heeft, hoef jij niet in de tuin.

Sarcococca; lage struikjes met leerachtig blad, ook wel vleesbes genoemd

Veel stinzenplantjes gebruiken

 

Beline Geertsema heeft een eigen tuinadviesbureau. Zij geeft lezingen over allerlei onderwerpen die met tuinen, parken en beplanting te maken hebben, zij organiseert tuinreizen en ontwerpt tuinen. Daarnaast is zij voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting. Een stichting die zich inzet voor het behoud van ons groene culturele erfgoed.

Evaluatieavond “Opentuinenweekend” op 30 augustus 2012

Evaluatieavond “Opentuinenweekend” op 30 augustus 2012

Het weekend van 23 en 24 juni werd er weer een landelijke Opentuinenweekend van Groei&Bloei georganiseerd.
Dit jaar hadden zich 13 tuinliefhebbers in de regio van Meppel de tuinen opengesteld voor het publiek.
Omdat er dan geen gelegenheid is om ook in dat weekend de tuinen van de collega tuinliefhebbers te gaan bezoeken, is een voorstel gedaan om in toerbeurt de evaluatie bij iemand thuis te organiseren.

Wij werden uitgenodigd bij Trienke Spijkerman (de landelijke tuin met het geleende landschap) aan de Haagwinde te Meppel.
Aan hapjes en drankjes was veel aandacht geschonken. Elk bestuurslid heeft zijn creativiteit en smaak goed laten gelden.
Precies op tijd kwamen de eerste gasten, in totaal ca. 25 personen.
Eerst een wandeling door de tuin. Daarna werden we onthaald met een drankje en hapje, terwijl Peter van ’t Rood (voorzitter Groei&Bloei Meppel e.o.) een inleidend gesprek heeft gehouden.
Ieder heeft daarna het woord gekregen, om zijn/haar bevindingen uit te leggen.
De meesten waren erg tevreden. Een aantal van de aanwezigen had de tuin alleen op zondag opengesteld. En net op die zondag was het zeer slecht weer.
De bezoekersaantallen liepen van ± 100 personen tot ± 40 personen per tuin.
Men was enthousiast over het enthousiasme van de bezoekers.
Het is erg leuk dat er onder deze tuinliefhebbers zeer deskundigen zijn, zodat er zeer effectieve ideeën over en weer werden uitgewisseld.
Rond 19.00 uur zijn we de straat overgestoken en eerst de tuin van de Fam. Bruggers bekeken en daarna door de heg naar de Fam. Van der Meer. Hier stond de echte verse zelfgemaakte courgettesoep (gemaakt door Frans) met broodjes al op ons te wachten.
Rond 21.00 uur ging ieder met een goed gevoel naar huis.
Volgens mij was dit een zeer geslaagde activiteit en volgend jaar gaan we naar iemand anders toe.

Trienke
Voor meer foto's klik hier

Busreis 12 mei 2012 naar Friesland

Om half negen vertrokken we met 36 passagiers richting Friesland.

Beetje wisselvallig weer, maar daarom niet getreurd.

Eerste opstap was in de Veenhoop, de tuin van ton ter Linden en Gert Tabak www.ateliertonterlinden.nl , laatst genoemde had al in januari een lezing bij Ogterop verzorgd, dus zeker geen vreemde voor de meeste gasten.

Na koffie en uitleg, konden we de tuin bekijken en het prachtige uitzicht. Doordat het nog vroeg in het seizoen was en nogal koud, was de tuin niet op z’n mooist. Daarna reden we naar Beetsterzwaag, een erg mooie plaats, er was een groenmarkt toevallig. Veel mooie winkels, galeries en restaurantjes, zodat de tijd om vloog. Het laatste adres was de “Kruidhof” www.dekruidhof.nl  in Buitenpost. Na alle indrukken had helaas niemand meer belangstelling voor een rondleiding daar. Er waren interessante voorbeeldtuinen en voor de liefhebbers heel wat plantjes te koop.

Om kwart voor zes arriveerden we weer in Meppel en konden we terugkijken op een geslaagde dag.

 

Hilly Brals

Plantenruilbeurs

Stekkenruilbeurs op het terrein van het AOC-Terra op donderdag 19 april,

 

Dit jaar hadden we weer geluk met het weer. Dus kon ieder z’n plantjes buiten uitstallen.

Ook weer waren er nieuwe gezichten. Er waren ongeveer 30 personen.

Aan degene die deze club nog niet zo goed kende werd foldermateriaal en een nieuwsbrief uitgedeeld.

Door het prachtige weer was iedereen in een vrolijke stemming.

En er werd niet alleen stekken geruild, maar ook deskundigheid uitgewisseld.

Nadat alles was opgeruimd en onder genot van een kop koffie, kregen we een lezing en uitleg over vaste planten van een leraar aan het AOC-Terra; Age Koudenburg.

Hij was zeer enthousiast, we hingen aan z’n lippen.

Hij verteld ons het verschil tussen heesters en halfheesters, vermeerdering en vegetatief.

Methoden van vegetatieve vermeerdering.

Scheuren van planten, wanneer en hoe. Stekken; wortelstekken, scheutstek, kopstek, etc.

Kwaliteit van een plant.

Te veel om dit allemaal op papier te zetten.

Het was heel fijn dat we een klein boekwerkje van hem hebben ontvangen, met al deze gegevens hier op vermeldt.

Na deze lezing hebben we een rondwandeling gemaakt, door de tuin met allerlei vaste planten, van het AOC-Terra.

Wat hij vervolgens zeer duidelijk vermeldde was, dat niet iedereen van hetzelfde houdt.

“De schoonheid van de dingen ligt in de geest die het aanschouwd”.

 

Trienke

  .

 

Snoeicursus

Snoeicursus bij Akke Marree in Koekangerveld

 

We werden ontvangen koffie met zelfgebakken koek.

Om een beetje in de sfeer te komen, gaf Akke eerst een theoretische uitleg over snoeien.

Ter aanvulling een A-viertje met wat concrete voorbeelden en wetenswaardigheden.

Voor haar was het ook prettig dat zij de cursus gaf, werd meteen haar tuin ook gesnoeid.

Er waren voldoende planten struiken als voorbeeld.

Ook hier werd weer duidelijk, de tuin niet te schoon maken.

Voor de ene cursist was het een herhaling en stak zelf ook de handen uit de mouwen. Voor iemand anders was het een nieuwe ervaring. Want snoeien is ook durven.

Zelf inschatten; wil ik deze tak dit jaar nog laten zitten, dan moet ie er volgend jaar wel af.

Voor fruitbomen is het altijd een afweging, welke tak laat ik zitten.

Er is veel lectuur over snoeien, maar als je het zelf ter hand neemt, voel je persoonlijk wat je doet en onthoud je het beter.

Veel snoeiplezier,

 

Trienke

Het jaar 201209 februari 2012
Lezing en verkoop van zomerbollen in AOC-terra
50 bezoekers


Welkom op ‘De Boschhoeve’
Anke Pols en Dineke Logtenberg werken samen op de Bosschhoeve.
Samen hebben ze een inspirerende lezing gehouden over zomerbollen. De dames gingen eerst een 30 tal kratten met bloembollen in de kantine van het AOC-terra gebouw neerzetten.
We houden eerst de lezing, maakten de dames duidelijk, en in de pauze is er gelegenheid om bollen te kopen.
De opzet van deze tuin is, om bloemen met planten te combineren. Bijv. tussen de zeekoolplanten lelies planten. Als de zeekool op z’n retour is komen de lelies te voorschijn.
‘De Boschhoeve Ede is meer dan een kwekerij alleen.
Rondom de gebouwen is een sfeervolle boerderijtuin aangelegd met o.a. een heel bijzondere moestuin. De privétuinen (5000 m2) zijn van maart tot oktober een bezoek meer dan waard, elk jaargetijde staat weer een ander tuindeel in bloei.
De kwekerij biedt een eigentijds assortiment vaste planten, kleinbloemige clematissen, en bloeiende heesters. Specialiteit: bijzondere voorjaarsbollen op de pot en zomerbollen in de zak (maart/april) of op de pot (de zomermaanden).
In de tuinwinkel: groenten-, bloemen- en kruidenzaden, tuinhandschoenen, snoeischaren, handgesmeed gereedschap van Sneeboer en bleekpotten uit Friesland.
Er worden seizoensgebonden tuinmarkten georganiseerd, alsmede inspirerende tuin- en bloemschikworkshops.
o.a. Sneeuwklokjesfeest  16, 17 en 18 februari 2012.
Wilt u meer weten over deze bijzondere tuin, ga dan naar www.dinekelogtenberg.nl
Haar enthousiasme is overweldigend, zowel het presenteren als tuinieren.
Niet te zachtzinnig met de bollen omgaan. Je kunt ze prima door midden steken.
Volgens Dineke hoeven de bollen niet in het donker worden bewaard, als het maar droog is.
Ze noemde vele suggesties op; gladiolen tussen de vaste planten neerzetten.
Vele soorten dalia’s; veelal donkerbladige dalia’s is er een uitgebreide keus uit bijzondere Tulbaghia’s , diverse nieuwe soorten Agapanthus, verschillende grote en kleine Eucomis soorten (ananasplanten), Galtonia. Crocosmia, Rhodohypoxis, Belamcanda en Begonia’s.
www.kwekerijschipper.nl biedt nieuwe dalia’s uit Amerika aan o.a. hot Cakes en Total Tangerine.

De moeite waard om deze tuin eens op te zoeken.

Trienke
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 januari 2012
Lezing in Schouwburg Ogterop te Meppel
135 bezoekers
 
Op een sprankelende luchtige wijze heeft Gert Tabak (fotograaf) het leven van Ton ter Linden in beeld gebracht. Vanaf de geboorte, zijn jeugd, de oorlog, de ontwikkeling tot volwassenheid. De invloed van de natuur en de verhuizingen geven een goed beeld.
Aanbod komt uiteraard ook hoe Ter Linden er toe kwam om te gaan tuinieren: de borders en combinaties in stijl komen uitgebreid voor het voetlicht.
`Ton ter Linden` (Antoon Johannes Rutger) (Amsterdam, 10 juli 1935) is een Nederlands kunstschilder; hij is vooral bekend geworden als tuinkunstenaar door zijn tuinontwerpen die duizenden mensen, waaronder veel bekende schrijvers, fotografen en tuinbezitters uit de hele wereld jaarlijks kwamen bekijken. Daarnaast bleef ook het schilderen belangrijk. Die combinatie leverde hem in de pers de titel ‘De Nederlandse Monet’ op.
Hanne Cannegieter:
Hanne Cannegieter was onmisbaar in de tuinen in Ruinen als manager van het bedrijf; ze schreef onze boeken, maar bovenal is ze een dierbare vriendin. We bevelen haar eigen bedrijf dan ook van harte aan.
Thijssepark:
Voor Ton is het Thijssepark al een inspiratiebron vanaf de jaren '40, zowel om te schilderen als de begeleiding van de 'tuin'. Gert heeft hiervan een aantal reportages gemaakt en is ook onder de indruk.
Tante Mary:
Ton is opgevoed door tante Mary en groot gebracht in het Vondelpark. Hij volgde de Montessorischool. Ton heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Naar school gaan vond hij beklemmend. In die tijd werkte hij als leerling-oppasser met regelmaat in het dierenpark Artis. Hier tekende hij als 13 jarige jongen prachtige zwart/wit tekeningen
en later volgde hij twee jaar een opleiding als danser bij het Opera Ballet.
Tijdens de oorlog is hij ondergedoken bij Lida Polak, had een relatie met Ramses Shaffy.
Heeft een jaar in Israel in de kibboets gewerkt.
De ontwikkeling van zijn schilderen is te volgen via de – soms oude - opnamen in de Power Point Presentatie. Kortom een mooi totaalbeeld over leven en werk van een gepassioneerd man.
1956 Relatie met Anne van Dalen (een erudiete man)
1971 in Ruinen begonnen (1 hectare) alleen de boom was mooi, verder moest alles nog worden aangelegd.
2000 (19.000 bezoekers)
2000 (naar Limburg verhuisd)
2001 (naar Noordbeek verhuisd)
2008 (naar de Veenhoop)
De meeste planten worden gekocht bij Kabbes Suameer, dit is 20 minuten rijden vanaf Ton ter Linden.
Simone en Brian Kabbes runnen een kleinschalige kwekerij met een bijzonder assortiment planten.
 
Wilt u meer weten over Ton ter Linden www.ateliertonterlinden.nl

 

 


meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver