Activiteiten & Actueel

Deze rubriek is bestemd voor nieuws van onze leden.

Heb je iets interessantes te melden over uw tuin of anderszins, stuurt u dan een e-mail aan: toniaoosterbeek(at)hotmail.com of meswil(at)hotmail.com

 

 

Op zoek naar een plant? Er is een app!

 

Zoek de juiste plant

Heb je een moeilijk schaduwhoekje? Ben je op zoek naar een plant die lila bloeit in juni? Met de nieuwe app Plantenzoeker van Groei & Bloei zoek je op je smartphone of tablet planten op kleur, bloeitijd, hoogte, standplaats of op naam!

In de Appstore (voor iPhone en iPad) en Google Play (voor Android telefoons en tablets) onder Plantenzoeker!

Heb je de app al en heb je hulp nodig of vragen? Ga naar de helppagina of FAQ

 •     Gratis versie met 500 planten
 •     Betaalde versie (€ 2,69) met ruim 7000 planten met ca 5600 foto's
 •     Info over snoeien, verzorging, standplaats
 •     Eén of meerdere foto’s
 •     Verkoopadressen
 •     Eigen planten-wensenlijstje
 •     Eigen plantenlijstje
 •     Foto’s van planten uploaden (alleen bij planten in de Plantenzoeker)
 •     Waardering aan planten geven
 •     Favoriete planten delen via Facebook en Twitter
 •     Iedere week een nieuwe Plant van de week
 •     Ontwikkeld door een team van Fontys Hogeschool Eindhoven in samenwerking met J.Webworks en Database van Plantenkennis.com

Trachycarpus met bananen!

In Nieuw-Vennep aan de Stadhouderspoort 48 staan metershoge  Trachycarpus met bananen, dit is de tuin van de dochter van Fred Maas. Hoe bijzonder is dat?

Tuinreservaten

Waarom Tuinreservaten?

Vara’s Vroege Vogels heeft een uniek project: Tuinreservaten. Het is bedoeld om iedere tuinbezitter enthousiast te maken voor zijn of haar eigen tuinparadijs. Geen tuin vol met steen of kunstgras, maar een groene oase waar mens en dier gelukkiger van worden. Inmiddels hebben meer dan 4.000 tuineigenaren zich aangesloten bij het project Tuinreservaten via tuinreservaten.nl. Dit betekent dat minstens 1,2 miljoen vierkante meter tuin milieu- en diervriendelijker is.

Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuurgebieden wordt het hoog tijd om met elkaar de kleinste stukjes groen zo natuurlijk mogelijk in te richten. De natuur in steden en dorpen wordt dus steeds belangrijker. Dieren gebruiken ons privé-groen als ‘stapsteen’ om van de ene groene zône in de andere te komen. Vaak zijn tuinen nog de enige mogelijkheid. Neem de merel die vanuit het buitengebied de stadstuin heeft gekoloniseerd. Ook grote bonte spechten, sperwers, ijsvogels en egels worden in tuinen gesignaleerd. En denk eens aan al die kikkers, padden, salamanders, libellen, vlinders en andere insecten.

Steen beton en asfalt
De trends in tuinenland staan haaks op de behoefte van de dieren. Steen, beton en asfalt winnen het van kleurrijke plantenborders en gazons met madeliefjes. Kale schuttingen hebben de plek ingenomen van heesterhagen, en groenverzorgers zijn tegenwoordig stratenmakers.

Samenwerking
Vogelbescherming Nederland, De Vlinderstichting, RAVON, Zoogdiervereniging en Vivara leveren de input voor de tuinparadijzen. Ook het veel gelezen tuinblad Groei en Bloei doet mee en zal het project regelmatig in haar blad volgen.

Uw Tuinparadijs
Iedere Nederlander met een tuin of tuintje kan meedoen en zijn eigen Tuinparadijs aanmelden. Er gelden wel een aantal voorwaarden, maar het belangrijkste is dat mensen meedoen en ontdekken dat een tuin geen last maar een lust is voor zowel mens als dier. Wie meedoet wordt via een email-nieuwsbrief regelmatig op de hoogte gehouden van tuinwederwaardigheden en kan het bordje “Mijn Tuinparadijs” tegen geringe vergoeding thuis gestuurd krijgen. Alle tuinparadijzen tezamen zullen zorgen voor grote aaneengeschakelde tuinreservaten.

De tien kenmerken van het ideale Tuinreservaat:

1.  Zo min mogelijk bestrating
2.  Begroeiing met vruchten en bloemen die insecten, vogels en vlinders lokt *
3.  Een natuurlijke vijver met geleidelijk aflopende oever of andere was- en drinkgelegenheid
4.  Klimplanten en struiken met doornen naast of tegen een gevel
5.  Natuurlijke beschutting en omheining waar egels onderdoor kunnen
6.  Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen
7.  Niet snoeien in het broedseizoen (15 maart/15 juli)
8.  Een composthoop
9.  Rommelhoekjes en takkenrillen en –hopen
10. Nestkastjes of verblijfplaatsen voor vogels, zoogdieren en insecten

Is uw tuin ook een reservaat, u kunt uw tuin aanmelden via: Vroege Vogels

 

* Kijk voor een beplantingslijst op de website van de Vogelbescherming: www.vogelbescherming.nl

Plantbrain - gratis App voor de Ipad of Iphone

PlantBrain is dé volledig doorzoekbare plant database voor de liefhebber en professional.

De app is gevuld met;

 • ruim 2600 planten
 • 7000 plantfoto's
 • heel veel plantspecificaties

PlantBrain is geboren uit het idee dat ik voor mezelf als ontwerper een makkelijk doorzoekbare plantenlijst wilde maken. Ruim een jaar lang zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van deze zeer gebruiksvriendelijke app. Het eindresultaat is een naslagwerk met een schat aan informatie, mooi uiterlijk en eenvoudig in het gebruik.

PlantBrain is vanaf nu gratis te downloaden voor de iPad in de App Store.

Meer informatie: www.odetteblok.nl

Last van bladluis? Bestel lieveheersbeestjes met één muisklik

Last van bladluis? Bestel lieveheersbeestjes met één muisklik!

Bestrijd bladluis op een lieve manier! Een manier die vriendelijk is voor de natuur. Laat de spuitbus staan en laat lieveheersbeestjes het werk doen. De natuurlijke manier van bladluisbestrijding kun je nu online bestellen en thuis laten bezorgen. In de webwinkel van Rood met Zwarte Stippen vind je de natuurlijke vijanden van bladluis en slakken en kun je hen bestrijden op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft.

Natuurlijke vijanden worden al langer als effectieve bestrijders ingezet in de biologische land- en tuinbouw. Nu deze natuurlijke vijanden van zowel de bladluis als de slak voor elke tuinbezitter makkelijk verkrijgbaar zijn, is de inzet van milieu onvriendelijke(re) bestrijdingsmiddelen overbodig!

De werking is eenvoudig. Na bestelling van het lieveheersbeestjes of haar larven wordt er een doosje met daarin de bestelling per brievenbuspost bezorgd. Na bezorging wordt het doosje geopend geplaatst in de bladluis haard. De hongerige larven zullen snel uit het doosje kruipen om op zoek te gaan naar voedsel, de bladluis. De plaagbestrijding is gestart en de natuur doet de rest! De oprichter van Rood met Zwarte Stippen is deze webwinkel begonnen na haar eigen vruchteloze zoektocht: “De pruimenbomen in mijn tuin zaten onder de luis, ik wilde ze niet wegspuiten en wist wel dat lieveheersbeestjes bladluizen eten maar ik kon er nergens genoeg vinden om het probleem natuurlijk op te lossen. Als antwoord op de vraag; ’waarom kan ik lieveheersbeestjes niet gewoon bestellen!’ Is er nu de webwinkel. In deze webwinkel kan iedereen, van trotse balkon bezitters tot landgoedeigenaar, terecht voor producten om tuinplagen op een echt biologisch verantwoorde manier te bestrijden. Bij Rood met Zwarte Stippen vind je ook de natuurlijke vijand van de naaktslak en middelen om tuinplagen te voorkomen/voor te zijn. Deze hulpmiddelen zijn er om juist die dieren naar je tuin te lokken die bijdragen aan een biologisch evenwicht, waardoor tuinplagen minder of niet meer zullen voorkomen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Claudia van Bruggen, telefoonnummer +31 (0) 611 711 010 www.RoodmetZwarteStippen.nl

Minidraakje

Niet iedereen weet dat dit minidraakje het kind van het lieveheersbeestje is. In het begin van de zomer zie je ze overal. Ze zijn dol op bladluizen.

Altijd goed om te weten hoe je vrienden eruit zien!

Hilde Weijers.

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST