Activiteiten & Actueel

KleurRijk België - 26 februari 2013

presentatie door Jardimages (Theo & Elly van Liempt)

Als we het lokaal op de 1e verdieping binnenstappen, weten we meteen: hier gebeurt vanavond iets heel bijzonders. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de tuinclub heeft de tuinclubcommissie Jardimages uitgenodigd. De ramen zijn afgeplakt, overal staan speakers voor een rondom-geluidsbeleving en vooraan staat een professioneel (en vooral GROOT) scherm. We mogen mee op reis door België via een fenomenale audiovisuele tuinbeleving.

Kleurrijk België
Botanische tuinen & parken, bijzondere tuinen rondom Brussel en tot slot het neusje van de zalm aan particuliere tuinen passeren de revue.

Voor/door tuinliefhebbers
Heel klein en dichtbij licht Theo per onderdeel eerst persoonlijk toe wat hij aan ons wil laten zien. Met een rustige stem neemt hij ons mee op de fotografietochten die hij en Elly maakten. Uit zijn woorden klinkt liefde en diep respect voor de kwaliteiten van de tuiniers. 

Show
Wat volgt is nog mooier dan we konden vermoeden. Het licht dimt en Theo legt de microfoon neer. We horen de stem van Elly als voice-over bij een mega-slideshow. Ze legt de geschiedenis van de tuin uit, wat de hoofdattractie is, wie hem heeft ontworpen, en nog veel meer.

Foto na foto, de een nog mooier dan de ander, laat ons genieten. Soms is er slechts klassieke muziek en mogen we met eigen ogen een verhaal in ons hoofd maken. Het is muisstil in de zaal. Iedereen is onder de indruk.

Meeschrijven
Veel van ons kennen de behandelde tuinen van eigen bezoeken. En toch komen we weer meer dingen te weten. Anderen maken lijstjes met tuinen die ze n.a.v. de beelden zeker willen gaan zien. Het Leen in Eeklo, De Kruidtuin in Leuven, Coloma nabij Brussel, Les déesses Vertes... etcetera!

Genieten
Theo laat tussen de onderdelen door ruimte voor onze vragen... en die hebben we veel hoor! Ook de hoge opkomst van niet-tuinclubleden bewijst dat het een zeer leerzame avond was.

TOT SLOT:
Dankjewel tuinclubcommissie voor deze geweldige keuze! Zo'n avond maak je niet vaak mee! Op naar de volgende 25 jaar!

Naar boven

Dwergheesters en -bomen - 22 januari 2013

Lezing door Herman Geers

Herman Geers is gepassioneerd kweker van niet-alledaagse varianten van 'bekende' vaste planten en heesters. Hij introduceert zelf veel nieuwe soorten (o.a. Weigela's, Exochorda) en heeft meerdere AGM's van de RHS op zijn naam staan. Zijn passie ligt bij de dwerg- en miniatuurplanten. Die passie deelt hij vanavond met ons.

Herman is een verteller waar je ademstil naar luistert. Zoveel kennis, zoveel liefde voor zijn vak en 'zijn' planten. Met de nodige Boskoopse humor vliegt de PowerPoint van de ene naar de andere foto van dwergconifeer, dwergazalea, dwerghedera, dwergginko, dwergcipres, ... enzovoort. Grote verrassing: dwergmalus en -rode bes (volgens Herman veel en veel zoeter en lekkerder dan zijn grote zusjes uit de winkel)!

Herman's dwergplanten ZIEN?
Als je tijd & kans hebt: 23-24 maart a.s. houden Herman en Thea Geers open weekend op hun kwekerij in Boskoop. Meer info: www.hgeers.nl

Naar boven

Onkruiden - 20 november 2012

lezing door Vera de Clercq 
'Een eigenzinnige kijk op planten die we liever negeren'

Wie bepaalt het verschil tussen onkruid en een 'echte' tuinplant? Vera geeft ons het antwoord langs verschillende zienswijzen. We leren terloops van haar een onvergetelijke spreuk van Shakespeare: "Mooie bloemen groeien traag, onkruid is gehaast". 

Vera behandelt eerst haar top 10 "ergste" onkruiden:

  1. Heermoes
  2. Kweekgras
  3. Zevenblad
  4. Haagwinde
  5. Brandnetel
  6. Klein Hoefblad
  7. Kruipende Boterbloem
  8. Gehoornde Klaverzuring
  9. Paardebloem
  10. Braam

en gaat daarna verder in op alle kruiden waar wij 'last' van hebben. Wist jij bijvoorbeeld van het bestaan van 'Vroegeling'? En waaraan je 'ECHTE Kamille' kan herkennen t.o.v. de andere soorten?

Deze staat onbetwist en op eenzame hoogte op nr. 1...
... terwijl deze lastige rakker niet in de top 10 voorkomt...
... uithalen met grof geschut of met pincet? (=> Vera's TIP voor in onze rotstuin)

Ze geeft ons per plant een bredere kijk: welke medicinale of nutstoepassingen er mogelijk zijn. Daarbij geeft ze aan voor welke dieren/insecten ze waardplant zijn. Zo is zelfs Heermoes (jawel! nr.1 uit het lijstje hierboven!) 'nuttig'. Als basis voor gier werkt het vanwege het hoge gehalte aan kiezelzuur werend tegen meeldauw en schimmels.

Na vanavond zullen we nooit meer op dezelfde manier naar de (on)kruiden in onze tuin kijken.

Naar boven

meer

Lezing bijwonen?

Nieuwsgierig geworden? Alle G&B-ers van de afdeling Breda (en donateurs van Groen en Bloem) zijn van harte welkom om vrijblijvend een clubavond bij te wonen. Wel s.v.p. eerst even aanmelden bij de heer Leen Kalkman - 0168-482886 - tuinclub@live.nl

Elke lezing steek je weer iets op

Lid worden?

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver