Activiteiten & Actueel

Henk de Boer heeft zich volledig gespecialiseerd in Bonsai bomen kweken en geeft ook cursussen op dit gebied. Hij had zo’n 20 bomen meegenomen om te laten zien.

Henk vertelde dat veel mensen een Bonsai boom kopen of als relatiegeschenk krijgen uit Japan. Na ongeveer 2-4 jaar gaat de boom dood, want het lukt niet om hem in leven te houden.

Wat is het geheim achter het kweken van Bonsai bomen……

Het belangrijkste is dat je de wortels snoeit. Je moet de boom 1 maal in de 2-4 jaar uit de pot halen op het moment dat de knoppen beginnen te schuiven. Dan moet je de wortels bijsnoeien en oppotten met nieuwe aarde. Dan moet hij tenminste 1 maand echt stil staan anders breken de nieuwe wortels er weer af.

De bomen moeten worden verankerd met ijzerdraad in de pot, zodat de kluit niet beweegt..

Bonsai bomen moet je wel mesten. Er zijn speciale mestkorfjes te koop die je erbij kan zetten en verder moet je ook speciale mest gebruiken aangeraden wordt de organische mest van Biocoold.

Bonsai bomen kunnen ’s winters wel buiten blijven maar moeten wel bescherming hebben tegen vorst. Belangrijk is vooral dat ze droog staan!

Als je ze dus buiten wilt houden dan moeten ze onder een afdak.

 

Vormgeven:

De ideale hoogte van de boom is ongeveer 10x de stamdikte. De takjes worden in vorm gebogen met draden. Het juist bedraden is ook een hele kunst. Henk liet aan de hand van tekeningen zien hoe dat moest.

Daarnaast liet Henk al zijn speciale gereedschap zien om aan de boom te snoeien. Volgens mij is dat ook de lol en uitdaging van het kweken van Bonsai het vormgeven en de boom laten doen wat jij wil. Het bedwingen van de boom.

Hoe kom je tot een Bonsai boom? Vaak worden bomen of coniferen gebruikt waar wat mee aan de hand is. Henk zet ze dan op de volkstuin en steekt ze steeds rond om een kleine wortelkluit te maken. Dan gaan ze in een kleine pot. Wat belangrijk is dat ze vooral niet in een te grote pot gaan. Daarna kan het vormen beginnen.

 

Kortom: Het is een hele kunst. Er zijn boekjes te krijgen voor Bonsai kweken, maar het beste is op cursus te gaan. Henk komt 2x per maand in Lelystad cursus geven. Als je belangstelling hebt kunnen we de adresgegevens doorgeven.

Liezeke Bianchi

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST