Groentips & Groeninfo

.

 

 

 

 

 

Compost maken.

 

Als je tuiniert heb je onmiskenbaar veel plantaardig afval. Je kunt dit zelf composteren en weer aan de tuin terug geven. Zoek een rustige afgelegen plek in de tuin niet in de zon. Graag wel wat vochtig, dus contact met de bodem is niet erg.

 

Gooi niet alle plantaardige afval op de hoop. Een verhouding van eenderde stikstofhoudend (mest, keukenafval, snoeihout, bloemen, kamerplanten, gras) en tweederde koolstofhoudend (blad, stro, as, zaagsel) materiaal is goed. Je kunt dit aanvullen met af en toe wat beendermeel en dit over de compost strooien.

 

Wat moet je niet op de hoop gooien: Snoeimateriaal van zieke planten, rozentakken, dierlijk afval, dikke takken, vetten, as uit de open haard, de kattenbakvulling. Ook onkruid is beter niet te composteren omdat de zaden van onkruid meestal niet kapot gaan zodat deze vaak weer kiemen. 

 

Ideale compost krijg je met de goede temperatuur (ca. 64 graden C) en vochtigheid. Verder moet de hoop regelmatig worden omgezet. Het beste is het dat in drie stadia te doen.

1 de nieuwe compost, 2 de al wat verteerde compost, 3 de fijne schone compost klaar voor gebruik. Zeven kan in het laatste stadium ook geen kwaad.

 

De composthoop moet een luchtige opbouw hebben. Daarom moet vooral in de eerste bak in lagen worden gewerkt, eindig altijd met een koolstoflaag. De composthoop moet veel lucht krijgen anders gaat hij flink stinken en wordt veel te nat. Om dit te voorkomen moet de hoop dus met een riek van tijd tot tijd worden omgekeerd, een zwaar karwijtje dat wel maar je hebt door het omzetten sneller resultaat en dus plezier.

 

Na al het omzetten van hoop 1 naar 3 duurt het tussen een half jaar tot soms meer dan een jaar voordat de compost klaar is voor gebruik.  De compost ik klaar voor gebruik als het de vorm van potgrond heeft aangenomen.

 

 

Home..

meer

.

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923