Tuinreis 14 en 15 juni 2012

Met een zonnetje vertrokken we donderdagochtend naar Friesland en Groningen. Onderweg werden we verrast met regen, maar eenmaal op de plaats van bestemming klaarde het op. De rest van de donderdag bleef het droog. We hadden een hotel in het hoge noorden om de volgende dag zo snel mogelijk naar Eenrum te kunnen gaan. Vrijdag hadden we een zeer regenachtige dag. Maar de mooie tuinen met vooral veel soorten vaste planten verraste ons iedere keer weer. Het bekijken van tuinen onder een paraplu heeft ook wel wat! In iedere tuin was de schade van de vorstperiode zichtbaar: een berceau waar alle rozen van bevroren waren, planten die veel later opkwamen en de enorme groei van de bladeren door de vele regen waren dingen die erg opvielen. Het is te bewonderen hoe de tuineigenaren hun best deden om met de geleden schade de tuinen toch toonbaar voor de bezoekers te maken.

Het was een bijzondere reis met een Belgische reisleider. Hij was voorzitter van de vaste plantenvereniging van België en hij kon al onze vragen zeer goed beantwoorden. We kregen allerlei tips over het gebruik en de combinaties van de planten. De buschauffeur kon haast geen tuin bezoeken vanwege zijn allergie voor allerlei pollen en zaden. Maar ook hij genoot van al onze enthousiaste verhalen.

We hadden een groep van 25 personen en de stemming was erg gezellig. We hebben prachtige tuinen gezien met heel veel combinaties van vaste planten en struiken. Ook de geplande kwekerij: de Kleine Plantage was een lust voor de verzamelaar. De reisleider, zelf een Phlox verzamelaar, vond er verschillende soorten die hij nog niet had. Op de foto's (Opens external link in new windowen in het fotoalbum) ziet u een kleine samenvatting van de bezochte tuinen. In de Tuinwijzers van januari en maart kunt u lezen welke tuinen we gezien hebben.

Het is een reis om niet gauw te vergeten en bent u niet mee geweest dan hebt u echt wat gemist! Volgende jaar gaan we één dag en we zullen dit zo gauw mogelijk aan u bekend maken zodat u de datum kan inplannen.

Groetjes Truus

Bloemendingetjes