Groentips & Groeninfo

Tuinreservaten

Tuinreservaten zijn groene paradijsjes. Geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger van worden. De totale oppervlakte van de 5 miljoen Nederlandse tuinen is respectabel.

Stapsteen
Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuurgebieden wordt het hoog tijd om de kleinste stukjes groen zo natuurlijk mogelijk in te richten. Dieren gebruiken ons privé-groen als 'stapsteen' om van de ene groene zone in de andere te komen.

Toevluchtsoord
Vaak zijn tuinen nog hun enige toevluchtsoord. Neem de merel die vanuit het buitengebied de stadstuin heeft gekoloniseerd. Ook grote bonte spechten, sperwers, ijsvogels en vleermuizen worden in tuinen gesignaleerd. En denk eens aan al die kikkers, padden, salamanders, libellen en vele insecten.

Trends
Sommige trends in tuinenland staan haaks op de behoefte van de dieren. Bijvoorbeeld als steen, beton en asfalt het winnen het van plantenborder en grasveld. Of als schuttingen de plek innemen van heesterhagen, en groenverzorgers zijn omgeschoold tot stratenmakers. Tuinreservaten wil die trend keren, onder het motto 'Stop het Stenen Tijdperk'!

Lees meer over Tuinreservaten op de website van Vroege Vogels.

26-planten-plan van Groei & Bloei

De 26 planten zijn een geweldig hulpmiddel bij het maken van een mooie, natuurlijke tuin. De planten... 
- gedijen op de meeste standplaatsen en grondsoorten
- verdragen regen, wind en droogte
- vallen niet om
- zijn niet ziektegevoelig
- woekeren niet
- zijn goed te combineren
- zorgen voor jaarrond kijkplezier
- gevarieerd in hoogte, kleuren, bloem- en bladvorm
- aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere insecten
Lees meer...

Deel deze pagina:
meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923