Activiteiten & Actueel

Tuinen Soest/Soestdijk

Begin dit jaar kwam iemand uit Soest bij de lezing van Modeste Herwig. Ze was erg enthousiast en nodigde me spontaan uit om ook eens naar haar tuin te komen kijken.  Na 25 jaar in Baarn gewoond te hebben, woont Regi nu al weer een groot aantal jaren, met veel plezier op dit stekje in Soest. Vanuit haar achtertuin kijk je in de verte zo op de tuin van paleis Soestdijk. Ik ben daar half juli wezen kijken, maar zo vertelde ze me dat dit nog niet eens te mooiste tijd van het jaar is. In het voorjaar moet het ook een plaatje zijn en dat geloof ik graag als ik de beplanting zo zag. De tuin wordt gedomineerd door een prachtige vijver met waterval. Het water ziet er prachtig helder uit en er zwemmen mooie goudwindes in. Het is veel werk, zo vertelde Regi de enthousiaste tuinierster me, maar heel dankbaar omdat ze er zo van kunnen genieten.

Bijzondere bomen zijn de Catalpa's die er staan. Aan de waterkant staat er eentje die aan een kant is gesnoeid, maar deze boom moet weer in evenwicht komen dus daar zullen nog twee grote takken van af gaan zodat het een soort knot Catalpa zal worden. Tijdens de rondleiding zagen we nog diverse groene kikkers die het in de vijver prima naar de zin hebben. Maar ook de buurman heeft een grote vijver en ook daar kunnen ze naar uitwijken. Dat zullen ook wij doen deze middag, want ook dat is een prachtige tuin om als liefhebber een blik op te mogen 'werpen'. Beide tuinen zijn zo'n 20 meter breed en zo'n 25 meter diep. Ja en dan kan je natuurlijk best een mooie vijver in je tuin leggen. Het evenwicht was prima.

De voortuin, met oprij voor 2 auto's, was ruim en pas sinds kort was er een ronding betegeld zodat het wat makkelijker te wieden was. Met een mooie bak van de plantjes die Regi in het voorjaar heeft opgekweekt, zag het er fleurig uit.

De achter- en voortuin van buurman Wim werden opgesierd door allemaal Buxushagen. Zo'n 120 meter vertelde hij mij en ja dat wordt tegenwoordig niet meer 2x geknipt, maar 1x per jaar. De jaren gaan meetellen en dan moet je gewoon wat minderen. Het zag er hier in de achtertuin ook bijzonder uit. Met mooie rozen, waren ook weer veel gesneuveld in de strenge winter, maar deze waren al weer aangevuld. De vakken met Buxus gingen over in Nepeta's op rij. Tussen de rozen stonden Salvia's en struikrozen. Hoewel ook daar minder van stonden. Ook hier was weer een prachtige vijver aangelegd die er ook helder uitzag. Met een mooi terras was het goed toeven zo verzekerde Wim mij. Via diverse paadjes kon je langs de mooie beplanting lopen die met zorg gekozen was. Donkerbladige Heuchera met op de achtergrond de Achillea, tegen het oranje aan van kleur. Diverse Hydrangea soorten, waaronder de Annabelle. Beiden vonden het jammer dat deze zo door de vele regenbuien uiteengeslagen waren. Lopend naar de voortuin zag ik ook nog een kruidentuin achter de Buxus. In de voortuin stonden in deze vakken diverse soorten vaste planten. Al met al een leuk bezoek aan 2 enthousiaste mensen en hun tuinen.

2. Idem van andere kant
3. Groene kikker
4. Planten voortuin

Tuin in Baarn

Begin juli heb ik de eerste tuin van dit jaar bezocht in Baarn. Een huis met rondom tuin. De voortuin is hoofdzakelijk beplant met heide, Azalea's en Rhododendrons. Deze hebben dit voorjaar prachtig in bloei gestaan.

In de achtertuin is meer ruimte voor een verscheidenheid aan vaste planten en lage struiken. Maar ook fruitbomen en een kruidentuin is er gesitueerd. Er heeft lang een groot grasveld gelegen, maar met veel mos vanwege schaduw van de grote beuken, welke op gemeentegrond staan. Met hulp van een hovenier is de tuin enkele jaren geleden op de schop gegaan. Er is met natuursteen gewerkt. Een groot terras op het zuiden is aangelegd en dat gaat over in een langwerpig pad, welke van de ene naar de andere kant gaat. Daar naast liggen mooie kleurrijke borders, met Geraniums, Heuchera, Hosta's, Hydrangea 'Annabelle' en nog veel meer.

Het achterpad wordt onderbroken door een leuke fontein. De tuin wordt verder omsloten door een coniferenhaag met ook nog leilinden. Bij het tweede terras staan dakplatanen. Veel rozen hebben de strenge winter niet overleeft en zijn inmiddels weer vervangen. De voortuin, zo werd me verteld, heeft vele eerste prijzen gehaald. Dan kwamen er van die statige heren langs die de tuin 3x per jaar beoordeelden. Ja dat was nog in de goede oude tijd toen Groei & Bloei Baarn nog subsidie kreeg vanuit de gemeentekas! Helaas zijn de tijden veranderd en moeten we beknibbelen op dit soort activiteiten. Bekijk de foto's en wellicht herkend u het punt in Baarn.

meer
1. Tuin Wim in Soest
2. Soest
3. Soest
4. Soest
5. t/m 8 tuin Baarn
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST