Activiteiten & Actueel

Verslag van de lezing op woensdag 21 november 2012 van Carla Teune over de relatie van bloembollen en de Hortus botanicus Leiden en een stukje geschiedenis over de Hortus.

 

Carla Teune heeft jarenlang in de Hortus botanicus als hortulana gewerkt en nu na haar pensionering  werkt zij er als vrijwilliger.

Carolus Clusius directeur en hoogleraar van de Hortus botanicus Leiden heeft allerlei onbekende planten, zaden en bollen waaronder ook de tulp meegenomen naar de Hortus. Dit heeft er toe geleid dat we nu nog steeds genieten van al die verschillende bolgewassen die hij toen uit diverse windstreken heeft meegenomen. Na de pauze zal Carla meer vertellen over de tulp.

 

Eerst toont Carla ons aan de hand van prachtige dia’s de verschillende bolgewassen die er tegenwoordig allemaal zijn en ze vertelt er iets over. Zoals bijvoorbeeld het sneeuwklokje, dat eerst in België te vinden was en rond 1450 pas bij ons geïntroduceerd werd. Wist u dat het sneeuwklokje het beste “in the green” gepoot en gesplitst kan worden.  En ze graag in de winter een lichte plaats hebben, dus onder een bladverliezende boom is ideaal! En zo zagen we krokussen, keizerskronen, cyclaampjes , anemonen, narcissen en nog veel meer. 

 

Na een heerlijk kopje koffie/thee gaat de lezing weer verder en volgen er nog een paar dia’s over de laatste bollen en daarna horen we waar de tulp vandaan komt. Wij dachten Turkije maar nee dat hadden we mis. De tulp wordt gevonden in Centraal Azië, in Kazachstan en Afghanistan. Daar laat Carla ook mooie dia’s van zien. Prachtige roodgele wilde tulpen wuivend in de wind.

 

Carolus Clusius stond dus aan de wieg van de mooie tulp die Nederland zo bekend heeft gemaakt. Er is zelfs een tulp naar hem vernoemd de Tulipa Clusiana (wit van binnen en rood en wit van buiten).

 

Ook volgen er nog een paar dia’s van schilderijen met bloemstillevens, waarop te zien is dat allerlei soorten bloemen er al veel langer waren dan wij dachten.

 

De Hortus Botanicus is in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden. Carolus Clusius die directeur werd in 1593 begon in 1594 met het inplanten van de tuin met allemaal nieuwe planten en bollen. Carla laat ons een plattegrond zien van de toenmalige tuin van Clusius. De tuin is in 4 vakken verdeeld door twee hoofdpaden die een kruis vormen. Aan de zuidkant is een wandelgalerij gebouwd, het Ambulacrum.

 

Carla eindigt met een schilderij van het Rapenburg zoals het er vroeger uitzag.

 

Het was een interessante en leerzame avond. Carla wordt dan ook hartelijk bedankt voor haar mooie lezing.

 

Gerda van der Post

 

 

Sneeuwklokjes

Carla Teune noemde tijdens haar lezing een mevrouw in Schotland die zich helemaal toegelegd had op het vermeerderen van allerlei soorten sneeuwklokjes. Neem hier een kijkje op de website.

meer
foto's: Hortus Botanicus Leiden
foto's: Hortus Botanicus Leiden
foto's: Hortus Botanicus Leiden
foto's: Hortus Botanicus Leiden
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST