Groentips & Groeninfo
Algemene tuintips december
 • Vergeet niet dat december de allerlaatste maand is om voorjaarsbollen te planten!
 • Zorg dat de houten regenton niet kapot vriest. Door een plastic bal in het water te leggen, kan u dit eenvoudig voorkomen.
 • Bied vogels bij strenge vorst ook drinkwater aan. Span een net of gaas over de waterschaal zodat de vogels niet gaan badderen, ze kunnen dan gemakkelijk doodvriezen.
 • Controleer regelmatig de planten die u heeft afgedekt voor de vorst. Zorg dat er voldoende ventilatie is zodat de planten na de vorstperiode niet verstikken of wegrotten.
 • Bescherm planten in potten tegen strenge vorst door ze tijdelijk in de schuur te zetten. Of zet ze bij elkaar en bescherm ze zolang met dennentakken, stro, afgevallen blad of bubbeltjesplastic.
 • Hyacinten kan u tot half december voortrekken door ze in een hyacintenglas, net boven water te zetten. Zet ze donker en koel weg tot de neus 8 centimeter lang is.
 • Schud bij aankoop van een kerstboom een paar maal flink aan de boom. Verliest deze al wat naalden dan kunt u beter een andere kopen.
 • Een kerstboom met kluit kan u het beste in een ruime emmer met aarde zetten. Hou de aarde wat vochtig en zorg dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft.
 • Wilt u uw kerstboom overhouden? Knip dan niet de top uit de boom, deze schade herstelt zich nooit meer. Gebruik de takken van uw afgedankte kerstboom om vorstgevoelige planten in de tuin af te dekken.
 • Sneeuw beschermt de planten eronder tegen vorst. Schud een dikke sneeuwlaag van de coniferen om doorbuigen van de takken te voorkomen.
 • Snoei liefst vóór oudjaar uw druiven en kiwi's. Doet u dit later dan geeft de sapstroom, die in het voorjaar al vroeg op gang komt, kans op doodbloeden.
 • Geef nieuw aangeplante wintergroene hagen en heesters wat extra water!
 • Laat gevallen bladeren in de border liggen, ter bescherming van de borderplanten.
 • Controleer ook uw gereedschappen eens, ze moeten volgend seizoen weer dienst doen, laat ze niet de hele winter vuil en verroest in de schuur staan. U heeft nu misschien wel tijd om eventuele gebreken te verhelpen.
Het gazon
 • Wanneer u het gazon nog niet heeft bekalkt doe dat dan deze maand nog. Dit voorkomt meer mosgroei in het nieuwe tuinseizoen.
 • Als het heeft gevroren of er is sneeuw gevallen probeer dan zo weinig mogelijk op het gazon te lopen. Hierdoor kan namelijk het gras schade oplopen en heb je kans op gele plakken in je gazon.
De vijver
 • Verwijder, indien nodig, de sneeuw van de vijver zodat er nog voldoende licht in de vijver kan komen.
 • Wanneer u vissen in de vijver hebt is het van belang een ijsvrijhouder of een pompje in de vijver te plaatsen zodat er voldoende lucht voor de vissen in de vijver komt, of plaats bijvoorbeeld een bundel riet in de vijver, zo blijft er zuurstof toevoer mogelijk.
 • Als u bang bent dat hij kapot vriest laat er dan een bal in drijven.
Bomen, heesters en klimplanten
 • In de maand december kunt u nog gerust bomen planten wanneer de grond niet bevroren is.
 • Deze maand is ook geschikt om de esdoorns, notenbomen, berken en de fruitbomen te snoeien.
 • Ook is het voor de fruitbomen van belang deze nu kalk te geven. Dit kunt u door de bovenlaag van de grond mengen.
 • Bomen, heesters, en klimplanten kunnen nu gesnoeid worden. In elk geval moeten deze maand de druiven, kiwi's, esdoorns, berken en notenbomen gekortwiekt worden. Doen we dit later dan gaan ze bloeden en kunnen ze flink terugsterven.
  We doen dit perse niet met de Prunus laurocerasus die na de snoei vorstgevoelig wordt.
 • U kunt nu ook vorstgevoelige planten afdekken en winterharde kuipplanten kunt u op een rustig luw plekje zetten.
 • Bessenstruiken kan u stekken door van eenjarige takken delen van 20 centimeter. af te knippen en deze op een beschutte plek in de grond te steken. Als het niet vriest kan u ook nog bladverliezende bomen en heesters planten.Oogst nu het ent-hout om in maart-april fruit en sierbomen te enten. Goede enten zijn ongeveer 20 centimeter lang en worden in een emmer met vochtig zand ingekuild. Hou zo koud mogelijk maar laat het ent-hout niet bevriezen.
Snoeitips appel- en perenbomen

Nu de laatste oogst nadert en de bladeren van de bomen vallen, is deze periode uitstekend geschikt om ze de jaarlijkse verjongings- of wintersnoei te geven.

Bij appel- en perenbomen bestaat de snoei veelal uit het terugsnoeien van de hoofdtakken. U haalt ongeveer eenderde van die takken weg en snoeit de lange zijtakken tot twee of drie knoppen terug. Op deze zijtakken wordt het vruchthout gevormd. Wanneer dit vruchthout korter is dan 25 centimeter, heeft het zich deze zomer pas gevormd en kunt u het beter niet snoeien. Langere takken kunt u uiteraard wel snoeien, zodat u niet teveel takken bij elkaar krijgt. De hoofdscheuten van de takken kunt u toppen (het bovenste groeipunt van een scheut of stengel verwijderen), waarbij u drie tot vier knoppen terug snoeit. Op deze manier wordt de aangroei van nieuwe zijscheuten gestimuleerd.

In de loop van tijd kunt u het beste vijf hoofdtakken (gesteltakken) aanhouden, welke op diverse hoogten van de stam beginnen en in verschillende richtingen wijzen. Als het nodig blijkt, kunt u de takken naar beneden buigen en deze met touwen of band vastzetten. Na een jaar kunt u dit weer gewoon verwijderen.

Wanneer oude takken elkaar kruisen of botsen, kunt u deze het beste verwijderen. Dit voorkomt beschadigingen en zorgt er tevens voor dat het hart van de boom open wordt gehouden. De verbeterde luchtcirculatie die zo ontstaat, verkleint de kans op ziekten. Daarnaast krijgt de kroon van de boom op deze manier meer licht.

Druiven snoeien

Zodra de rustperiode van de druif aanvangt, kunt u starten met de onderhoudssnoei. Wintersnoei, een andere benaming hiervoor, is niet alleen essentieel voor het vormgeven (vormsnoei). We snoeien namelijk ook ten bate van een weelderige oogst (vruchthoutsnoei).

We maken onderscheid tussen druiven die in een kas/serre staan en deze die buiten groeien. Als uw druivenplant buiten staat, kunt u beter nog een maandje wachten met snoeien. Zolang de plant nog blad heeft, is snoeien af te raden. Grote kans dat de druif dan gaat 'bloeden'. En een te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen. Een behoorlijke nachtvorst kunnen daarbij fataal zijn voor de jonge scheuten!
Voor de wintersnoei van druiven is december de beste maand. In het vroege voorjaar komt de sapstroom van de druif weer op gang en zal de ‘struik' gaan ‘bloeden' bij het snoeien. Een druif zal daar slechts zelden nadeel van ondervinden en kan daarom, als u het in december vergeten bent, zelfs tot in maart worden gesnoeid.

Vormsnoei
Bij druiven zijn er meerdere mogelijkheden voor vormsnoei. De twee meest populaire zijn de Stiftsnoei en de Guyotsnoei, waarvan de laatstgenoemde de meest toegepaste manier van leiden is.

 • Stiftsnoei:
  Bij deze manier van snoeien, gaan we er vanuit dat er al 'leggers' zijn. Op deze houtachtige, bruine leggers groeien jonge scheuten die vrucht hebben gedragen. Met de wintersnoei kiezen we de scheuten (dikste en sterkste) die worden aangehouden voor het volgende jaar. De overige takken worden vervolgens weggesnoeid. Zorg wel voor een voldoende, onderlinge afstand tussen de overblijvende scheuten (stengels). Deze moeten worden ingekort, zodat er twee tot drie ogen op het overblijvende gedeelte van de stengel staan.
 • Guyotsnoei:
  Een snoeiwijze waarbij in de winter, één á twee eenjarige takken worden geselecteerd. De andere wordt radicaal weggeknipt. De overgebleven takken worden ingenomen tot een lengte van ongeveer tachtig tot honderd centimeter en horizontaal aangebonden. Het is de lengte van de takken die bepaalt hoeveel uitlopende scheuten er in het voorjaar verschijnen. Daarmee dus ook de opbrengst!
  Dit is een manier van snoeien, die vooral bedoeld is voor minder vruchtbare rassen. Daarnaast bent u Voor rassen die slappe stengels maken, hierop praktisch aangewezen. Let erop dat de aan te houden takken zo dicht mogelijk bij de stam zitten?! Door het aanbinden van de nieuwe legger, ontstaat het zogenaamde snoer. Deze kan bestaan uit een enkele of dubbele snoer, met daarnaast één of twee etages.
Kruisbessen en rode bessen

Het snoeien van bessenstruiken heeft als doel het vormen van een goed gestel. Deze bestaat uit vier of vijf hoofdtakken die veel vruchthout produceren. De struiken snoeit u eigenlijk op bijna dezelfde manier als de appelbomen. Het doel van het snoeien is het vormen van een goed gestel, wat uit vier of vijf hoofdtakken bestaat die veel vruchthout produceren.

Na de vorming van dit gestel moeten de nog niet gesnoeide scheuten twee tot drie knopen worden teruggesnoeid. Hoofdscheuten, welke groeien als verlenging van de hoofdtakken, kunt u van eenderde tot de helft insnoeien.

Ook wat betreft kruisende, dode en zieke takken gaat hetzelfde op als bij appelbomen: verwijderen voor een open hart en een goede luchtcirculatie.

Zwarte bessen

Deze bes vormt scheuten uit de basis van de plant. Elk jaar zult u daarom enkele oudere takken tot de grond weg moeten snoeien om de groei van nieuwe takken te stimuleren. Eenderde van alle takken moeten elk jaar sowieso verwijderd worden.

Dat u bij deze snoei ook jonge scheuten verwijderd is dan ook niet te vermijden. De snoei is nu eenmaal nodig om de groei van nieuwe scheuten aan de basis te bevorderen.

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923