Diversen

Een wonderbaarlijke plant.

 

Tijdens onze vakantie op Fuerteventura kwamen we een bijzondere plant tegen, tenminste bijnader inzien en na een uitleg van een deskundige  hadden we dat idee toch wel. Aan de plant op zich is niet zoveel bijzonders want in Nederland komt hij ook voor al zal hij zich hier niet ontwikkelen tot de plant met de beschreven eigenschappen. Het is de Aloe Vera, een soort cactus die al sinds eeuwen bekend staat om zijn  geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn ongeveer 300 soorten Aloe's maar de Aloe Vera Barbadensis Miller bevat de hoogste concentratie van waardevolle bestanddelen. Columbus maakte er al gebruik van op zijn verre reizen als boordapotheek en vitaminebron en ook Alexander de Grote trok niet ten strijde zonder deze plant.

De Aloe Vera leeft als woestijnplant in een vijandig klimaat en moet al sinds miljoenen jaren voor zichzelf zorgen. Daardoor heeft de Aloe Vera meer dan 200 stoffen ontwikkeld die dit overleven mogelijk maken.

 

Deze overlevingsstoffen bestaan onderandere uit: 

                               - 13 vitaminen

                               - 13 enzymen

                               - 12 mineralen

                               - 19 aminozuren

                               - etherische olieen

 

Er is ook nog een stof die vrijwel alleen in de Aloe Vera voorkomt n.l.: Acemannan. Deze stof wordt tot de pubertijd aangemaakt door het menselijk lichaam. Het is een belangrijke stof die ervoor zorgt dat verwondingen bij baby's en kinderen zo snel helen. Ook zorgt de stof ervoor dat kinderziekten snel worden overwonnen. Echter met de komst van de puberteit houdt de aanmaak van Acemannan helaas op.

Door het toedienen van de stof kan het alsnog de heilzame werking na de pubertijd uitvoeren.

Hoe wordt de plant gekweekt.

Na het planten groeit de plant op voedzame bodem op en daarbij wordt via drainage water toegediend. Na 4 jaar gaat de plant voor de eerste keer bloeien  met een mooie gele bloem. Dit is voor de kweker het sein dat de plant gestart is met de aanmaak van de gewilde stoffen. De plant haalt nu alle voedingstoffen uit de lucht en waar mogelijk uit de grond. De drainage wordt gestopt en de plant moet het nu alleen zien te rooien. In de loop van de tijd verkleurt de plant van groen naar een roodbruine kleur. Dit komt door de afweer stoffen die de plant nodig heeft om rovers op afstand te houden. In de huid van de plant ontstaat een zeer bittere stof en hoewel woestijn bewoners geen fijnproevers zijn laten ze het wel om van de Aloe Vera te gaan eten. En een mes om het blad te schillen hebben ze niet, tenminste de originele bewoners niet...

De kweker plukt steeds de onderste buitenste bladeren af voor de verwerking tot de gewilde elixers. Dit plukken kan een aantal jaren doorgaan. Per plant wint met per jaar ongeveer 1 liter sap. 

Het winnen van de elixers.

Na het plukken worden de bladeren eers 24 uur rechtop bewaard zodat de giftige stoffen, ie niet tot de gewilde sappen behoren, uit het blad lopen. Daarna worden de geplukte bladeren worden ontdaan van de schil en daaruit ontstaat een geleiachtige massa waaruit reeds een sapstroom komt. Na het schillen gaat het blad in een centrifuge en van de daaruit gewonnen sappen worden diverse in en uitwendige producten gemaakt. Er zijn bedrijven die het gehele blad vermalen tot een product, maar dan ontstaat een product dat minder sterk is als bij de centrifuge methode.

Wat kan het product van de Aloe Vera.

Er zijn twee verschillende toepassingen.

Bij inwendig gebruik versterkt het product het immuunsysteem en ook het weerstands vermogen. Ook ontslakt en zuivert het product de darmen. Het is ook geschikt voor maag en darm problemen als ook voor oververmoeidheid.

Bij uitwendig gebruik brengt het product snel, zeer diep vocht in de huid. De regeneratie van de huid wordt aanzienlijk versneld en daarmee ook de wondgenezing. Het product werk ook ontsteking remmend en bacterie dodend Zo zijn er nog een aantal aandoeningen aan de huid waarvoor het gebruikt kan worden zoals:

Zonnebrand, zonnealergie, acne, ja teveel om op te noemen.

 Denk nu niet dat alle potjes en tubes waar Aloe Vera op staat ook goed zijn voor alle kwaaltjes, Integendeel, er is veel kaf onder het koren.  Vraag eerst informatie aan b.v. een homeopathisch arts Of bij de verkoper voor dat u allerlei problemen te lijf gaat met de elixers van de Aloe Vera. 

Kijk ook eens op internet en u zult verbaast staan hoeveel sites het over deze plant hebben.  

                            Al met al toch een wonderbaarlijke plant.

 

 

 

 

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915