Workshop wortelstekken

Afgelopen najaar heeft de zaaiclub voor de eigen leden de workshop wortelstekken georganiseerd.

Enkele leden hadden ervaring met wortelstek, voor de anderen was het een nog niet eerder uitgeprobeerde techniek. Boeken en het internet werden nagezocht op informatie. Iedereen kreeg een lijst met planten geschikt voor wortelstek en daarmee gingen we in onze tuinen op zoek naar materiaal. De wortels werden uitgegraven en volgens de gekregen instructies behandeld (zie tekst hieronder). Grond en grind werden aangeschaft, geschikte bloempotten verzameld en een werkruimte geregeld in Tropische Kas van Beetsterzwaag. Na een duidelijke instructie van een van onze ervaren leden gingen we serieus aan de slag, zoals te zien is op de foto's.

Aan het eind van de ochtend gingen we allemaal met onze nieuwe aanwinsten naar huis. Nu wordt het een oefening in geduld. Er zal voorlopig voor het oog niet veel gebeuren. Als de dagen weer gaan lengen en het weer warmer wordt zullen de wortels, hopelijk, uit hun winterrust komen en tot nieuwe planten uitgroeien. Ben benieuwd !

Michèle Hillebrands

WERKWIJZE:

• haal de plant in de (late) herfst uit de grond, wanneer de planten in rust zijn.
  • spoel de wortels.
  • snij de dikste wortels vlak onder de kroon af.
  • snij slechts maximaal 1/3 van de totale wortels weg.
  • snij de wortel in kleine, aparte stukjes van 5-10cm.
  • de bovenkant van de wortels (de kant die het dichtst bij de plantbasis staat) snij je recht af en de onderkant schuin.
  • stop deze stukjes wortel verticaal in potjes die gevuld zijn met zaai- en stekgrond. De bovenkant mag net niet boven de grond uitkomen.
  • zet de potten in de koude bak (vorstvrij).
  • zodra de wortels uitlopen kunnen de plantjes apart worden opgepot.
  • de moederplant plant je direct terug in de volle grond of in een pot.

Vaste planten die vermeerderd kunnen worden door wortelstek:

Acanthus, Actaea, Anchusa, Anemone x hybrida, Bergenia, Brunnera macrophylla, Catanache caerulea, Cephalaria gigantea, Crambe, Dicentra, Echinacea, Echinops, Eryngium, Gaillardia, Ligularia, Limonium, Macleaya, Oenothera, Papaver, Phlox, Primula, Pulsatilla, Romneya, Symphytum, Verbascum.

Stekkalender voor fruit

workshop wortelstekken