Groentips & Groeninfo
Winterkoninkje
Smiley   Een vogelvriendelijk tuin

 

Plaats een vogelhuisje
Met een vogelhuisje haal je het familieleven van vogels de tuin in. Daarnaast heel veel kijkplezier en de oplossing voor de 'woningnood' van een vogelpaartje!

Doe de kat een belletje om
Ook al krijgen katten voldoende te eten, het blijven jagers. Vooral jonge vogels zijn een makkelijke prooi. Doe je kat een halsband met belletje om en de vogels zijn gewaarschuwd!

Plant een bessenstruik
Vogels zijn dol op bessen. In de winter zijn ze, door hun hoge vitaminegehalte, een belangrijke voedselbron. Maar ook in andere jaargetijden hebben vogels er plezier van.

Maak de tuin niet te netjes
Vogels houden van wat 'rommel' in de tuin: wat hoog gras, struiken om een nest te bouwen, losse bladeren waaronder ze voedsel als insecten en slakken kunnen vinden.

Plaats een drinkschaal
Plaats een ondiepe schaal met water in je tuin en je creĆ«ert een drinkplaats voor vogels. Ook kunnen ze er badderen om hun veren in conditie te houden. 

Vogels voeren

 Vogels voeren is niet alleen nuttig maar vooral leuk. Begin met de wintervoedering vanaf november. Maar ook na de winter kun je met mate blijven voeren. Als de vogels eieren leggen en jongen hebben, kunnen ze wel wat extra's gebruiken. Zo help je de vogels in je tuin en zorgen zij voor kijkplezier.

Wat kan ik tuinvogels het beste voeren?

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: Brood, gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, etensresten (rijst en aardappelen) maar dan wel zonder zout.
Voerplaats: Een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen
Voedsel: Vetblokken, ongebrande en ongezouten pinda's, kokosnoten, vogelzaden en zonnepitten.
Voerplaats: Voedertafel of voederhuisje opgehangen in een boom.

Winterkoning, heggenmus en roodborst
Voedsel: Universeelvoer, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout.
Voerplaats: Een zeer beschutte sneeuwvrije plaats. 

Recept voor vetbollen
 

- Smelt drie pond ongezouten rundvet (verkrijgbaar bij slagerijen) of ongezout frituurvet (bijvoorbeeld ossewit) in een pan. Wacht tot het gesmolten is, maar niet koken of te heet laten worden.

-Voeg daar al roerend een mengsel van 6 ons gebroken hennep- en maanzaad en 3 ons zonnepitten aan toe.

-Giet de warme brij in een vorm, een melkkarton, theeglas of leuker een simpel tuinpotje. Bij het tuinpotje haal je eerst de draad door het gaatje onderin de pot zorg ervoor dat er genoeg draad aan beide kanten uithangt. Stop dan een kurk onderin het potje en giet de warme brij in het potje. bij een theeglas kun je de draad er gewoon in hangen, hiermee kun je de bol ophangen.

-Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. Het potje kun je natuurlijk zo in de tuin hangen

Uiteraard kunnen naar eigen inzichten ook kleinere hoeveelheden worden gebruikt.
Of andere zaden gebruikt worden zoals gerst, tarwekorrels, mais, sesamzaad of krenten.

 

Eet smakelijk

 

Terug..

meer
         Dit lusten ze ook graag
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST