Activiteiten & Actueel

Najaars bloemschikken 2012

De beide bloemschikcursussen met een vaste kern van trouwe bloemschikkers hebben op 19 en 20 december hun laatste les van Loes Amesz weer gehad. Vanwege de drukke dagen voor Kerst kon ik deze lessen niet bezoeken, maar van Geery en Veerle begreep ik dat dit weer een goede serie geweest is waar men veel van opgestoken heeft. In januari 2013 gaan ze als het goed is weer door met de volgende serie. Op de plaatjes hieronder ziet u wat resultaten uit eerdere sessies.

 
 

Meester bloemschikkers

Dit zijn leden die onder de bezielende leiding van Peter van Bussel aan de vooravond van een lezing een thema hebben om een mooi bloemstuk te maken. Ook in 2012 hebben we er weer van mogen meegenieten. Een aantal bijzondere stukken ziet u hier.

1. Ja, natuurlijk feb.
1. Ja, natuurlijk feb.
1. Ja, natuurlijk feb.
1. Ja, natuurlijk feb.
2. idem
2. idem
2. idem
2. idem
2. idem
2. idem
3. Stoffig arr. mrt
3. Stoffig arr. mrt
3. Stoffig arr. mrt
3. Stoffig arr. mrt
3. Stoffig arr. mrt
3. Stoffig arr. mrt
4. idem
4. idem
4. idem
4. idem
4. idem
4. idem
5. Schelpen okt.
5. Schelpen okt.
5. Schelpen okt.
5. Schelpen okt.
5. Schelpen okt.
5. Schelpen okt.
6. idem
6. idem
6. idem
6. idem
6. idem
6. idem
 
 

Kerstworkshop 15-12-12

Op deze zaterdagochtend gingen 12 deelnemers aan de slag. Willy Adriaansen was gevraagd om hen bij te staan om aan de hand van de door haar gemaakte voorbeelden de kerststukken te maken. Iedereen was vooraf op de hoogte gesteld van wat er allemaal door ons was ingebracht aan groen en leuke extraatjes die bij 't Vaarderhoogt waren gekocht. Bij de koffie en thee was er een heerlijk stuk zelfgemaakte gevulde speculaas. Smikkelen ondertussen en dan weer verder. Na het ene grote kerststuk was er nog tijd voor een krans en een stuk voor buiten. Dit werd gemaakt van 2 stukken schors en een stuk platte oase. Aan de hand van de foto's kunt u zien hoe creatief men deze ochtend bezig is geweest.

1. groen
1. groen
1. groen
1. groen
2. idem
2. idem
2. idem
2. idem
2. idem
2. idem
3. voorbeeld 1
3. voorbeeld 1
3. voorbeeld 1
3. voorbeeld 1
3. voorbeeld 1
3. voorbeeld 1
4. voorbeeld 2
4. voorbeeld 2
4. voorbeeld 2
4. voorbeeld 2
4. voorbeeld 2
4. voorbeeld 2
5. opzet stuk
5. opzet stuk
5. opzet stuk
5. opzet stuk
5. opzet stuk
5. opzet stuk
6. bijna klaar
6. bijna klaar
6. bijna klaar
6. bijna klaar
6. bijna klaar
6. bijna klaar
7. op voet
7. op voet
7. op voet
7. op voet
7. op voet
7. op voet
8. op naar kerst
8. op naar kerst
8. op naar kerst
8. op naar kerst
8. op naar kerst
8. op naar kerst
 
 

Kerstdemo 12-12-12

Op deze bijzondere woensdagavond, het was tenslotte 12-12-12, was er een boeiende avond met Peter en Cathelijne van Bussel. Zij waren helemaal geprepareerd, ondanks dat Peter een licht opkomende griep had, en wilden de enthousiaste bloemschikkers veel van hun kunnen laten zien. Met als thema 'Ervaar de ervaring' gingen ze van start rond 20.10 uur. Er werden bijzondere stukken gemaakt en zoals ook elders op de foto's te zien is, zijn er heel wat mooie kerststukken door beiden gemaakt. Het mag dan wat minder bezocht zijn omdat er een code oranje werd afgegeven voor deze avond, velen hebben de kerst kunnen genieten van de stukken die ze in de verloting mee naar huis kregen.

Lezing 'Verwilderen Laat de plant het werk doen'

Op dinsdag 13 november was Romke van de Kaa te gast bij Groei & Bloei Baarn. Hij was vereerd om een lezing over het Verwilderen in de tuin te houden. Dit n.a.v. zijn boek dat hij hierover geschreven heeft en waarover in het voorjaar in Trouw een artikel stond. Dit was de aanleiding om Romke te vragen om deze lezing te willen geven. Voor het eerst want meestal zijn het andere onderwerpen waar hij in lezingen in het land over spreekt.

‘In een verwilderde tuin gaan planten hun eigen weg, al dan niet onder begeleiding van ons. Dat levert natuurlijke tuinen op die weinig onderhoud vergen hoe groot of klein de tuin ook is. Een aanpak die uitermate goed past bij onze huidige levensstijl, waarin er nauwelijks tijd is voor arbeidsintensief tuinieren.’ Zo staat het op de korte omschrijving van Romke’s boek en daar liet hij ons als luisteraars voorbeelden van zien. Van zijn eigen tuin, waar hij dit toepast. Uitkijkend over de uiterwaarden liet hij zien hoe natuurlijk het is als je geen zin meer hebt om je gras te maaien en wat er dan na een tijdje allemaal opkomt. Toen hij in de tuin van Great Dixter in Sussex werkte, was daar al een soort van verwildering met Margrieten. Die kwamen overal in de tuin op. Leuk om dit te combineren met trilgras, rode melde, smeerwortel en bijv. opiumpapavers. Als je deze laatste planten in de tuin zet, staan ze geheid het volgende jaar door je hele tuin. Ook papaver Ladybird is zo’n bekende uitzaaier. Kan overigens ook goed tegen schaduw. De schijnpapaver, geel en oranje van kleur, zie je ook veel in tuinen. Dit is de mecanopsis. Het is heel interessant wat er verder in de tuin gebeurd, vooral het dierenleven. Veel bijzondere vlinders komen voorbij, maar ook diverse vogels. Kneutjes die op de spierdistel afkomen. Onlangs spotte Romke een orgie van slangen, 1 vrouwtje met wel 7 mannetjes om haar heen. Tot slot wilde Romke toch nog even iets zeggen over het zevenblad. Hier werd in het artikel in Trouw aan gerefereerd. Zijn advies is, als je het in je tuin hebt, leer er dan mee te leven. Dat zelfde geldt voor het groot hoefblad en de struisvaren. Hebben allemaal ook zo hun bekoring in een verwilderde tuin.

Mailing oktober

Na het verkrijgen van een kleine subsidie van de Gemeente Baarn kon er een A5 flyer gemaakt worden om leden en een aantal niet-leden te benaderen. Dit om te kijken of er nog mensen zijn die het voorzitterschap of de andere openstaande bestuursfuncties op zich te nemen. Helaas waren er alleen complimenten op het ontwerp van de flyer en heeft het nog niet geresulteerd in de opvolging van Harm Jan Luth als voorzitter. We blijven ook in 2013 door gaan met onze zoektocht.

 
 

Plantenruilbeurs 13-10-12

Om 11.00 uur starten we met zo'n 13 personen. Eerst werden de 3 ingebrachte Euphorbia hypericifolia 'Silverfog' bekeken. In tegenstelling tot de Coleus, siernetel die in de krant genoemd werd. Dat was vorig jaar de floraliaplant. De plant van Martha Daatselaar was de mooiste en zij kreeg een kalender van Romke van de Kaa. Daarna gaf Koos het sein om met de ruiling te beginnen, na eerst nog een woordje van waardering uitgesproken te hebben voor de enige bestuurder die onze vereniging nog heeft. Er werden vele planten aangeboden, maar ook laarzen, plastic bakjes, knollen, een zinken emmer, plantenondersteuningsringen en ga zo maar door. Voor iedereen wat wils dus. De fotograaf van de BC kwam mooi op tijd om groene momenten vast te leggen. Na een half uur waren de ruil- en weggeefmomenten voorbij en ging iedereen weer tevreden naar huis.

Lezing 'Vaste planten en hun omgeving'

Op dinsdagavond 9 oktober waren Cor Bras en zijn broer Wilfried bij ons te gast. Zij gaven een lezing, met dia's, over Vaste planten en hun standplaats.

Cor deelde hand-outs uit over de standplaatscode en laat aan de hand daarvan zien hoe men de indeling gemaakt heeft van de vaste planten. De eerste rubriek die behandeld wordt is die van de 'Bosplanten'. Aan de hand van steeds 5 dia's van planten laten de heren zien wat er bedoeld wordt en waar de planten het liefst staan. Uit de zaal, met zo'n 31 liefhebbers, komen vele gerichte vragen. Het zijn echte kenners.

Opening Groeneveld

Na een jaar van verbouwen ging op zondag 16 september Kasteel Groeneveld weer feestelijk open. De bloemschikkring van Peter van Bussel kreeg de opdracht om er een kleurrijk tintje aan te geven. De opdracht werd in dank aanvaard en het resultaat mocht er zijn. Een prachtig versierd hekwerk en een mooi bloemstuk voor de trappen. Zie hieronder voor een fleurig overzicht.

 
 

Excursie naar het Noorden

De eerste tuin die bezocht werd was van Heikie Hoeksma in Friesland. De tuin is opgebouwd in diverse borders met mooie kleuren. Bij binnenkomst staan rechts donker paarse kleuren met prachtige in het oogspringende rode Dahlia’s er tussen in. Via een poort kom je in de achtertuin met lage witte accenten en achter de haag weer een mooie creatie van kleuren. Verder doorlopend een mooi palet van gele kleuren in combinatie met blauwe Asters en op de voorgrond gele Coreopsis. Onder de boog door een kleine moestuin met allerlei soorten bloemen. Onder de voordracht van diverse gedichten van Heikie liepen we uiteindelijk naar de voortuin waar de hoofdkleur wit was.

Het mooie Friese landschap werd ingeruild door het Groningse. Via Zoutkamp, vlakbij het Lauwersmeer reden we naar de Zeehondencrèche in Pieterburen.

De tweede tuin met kwekerij was in Eenrum. Dit is De Kleine Plantage. Ontvangst was op het grasveld achter het huis. Fleur Zonneveld vertelde kort de geschiedenis van hun tuin en kwekerij op het Groningse Hogeland. In 1986 zijn ze begonnen met de inrichting van de 1,2 ha grond. Vanuit het huis kan je zien hoe de kwekerij en de tuinen gescheiden wordt door hagen. Men wilde door de aanplanting van wilgen de verbinding houden met het prachtige Groningse land. Dat is bijzonder goed gelukt als je verder wandelt over het mooie gazon. De tuinliefhebbers waaierden uit over het terrein.

De tuin van Joke Kuiperij en Karel Huyts ligt aan de Stationsweg in Koekange. In de bus vertelde Joke even hoe we het beste de tuin konden bekijken. De tuin was geen echte tuin maar een boomgaard om het huis. Daar hebben ze nu, zo blijkt, na zoveel jaren wel een paradijselijke tuin van weten te maken. Al met al een prachtige dag in augustus.

 

 

Open Tuinendag

Op 2 juni hebben we in Baarn de Open Tuinendag gehad. En we boften met het weer. Bezoekers waren zeer geïnteresseerd in hetgeen ze te zien kregen. Dit jaar was er voor de tuineigenaren ook voor het eerst de mogelijkheid om de tuinen van elkaar te bekijken. Op twee avonden was dit door de secretaris georganiseerd en het is erg goed bevallen. Volgend jaar doet onze afdeling ook mee aan de landelijke Open Tuinendag die meestal in het derde weekend van juni valt.

Excursie 25 mei

 
 

Op deze vrijdag gingen we naar de prachtige tuin van Djoeke van Zwetselaar in Groenekan. Aan de zijkant van het voormalige koetshuis uit 1850 liepen we naar de achterkant. Bijzondere planten werden er gezien door ons, waaronder een prachtige bloeiende Cornus kousa soort. Een nieuwe variëteit. De achtertuin was omzoomd door oude eiken en beuken. In de borders stond een grote variëteit aan alle soorten vaste planten en struiken. Op grasveld achter het huis keek je naar een liefelijke beek die de tuin in tweeën sneed, maar aan de zijkant kon je wel naar de overkant via een smal pad en voorbij de bijenkasten. Op dit stukje tuin stonden twee oude appelbomen in wat voorheen het gazon was en waar nu een weitje met wilde bloemen staan. Bijzondere wilde bloemen, tulpen en andere bolgewassen. Al met al, was het na het nuttigen van de heerlijke verse sap, een boeiende middag.  

Excursie Floriade

Op vrijdag 20 april ging een volle bus met Baarnaars en Soesters naar de Floriade in Venlo. Er was al veel over de Floriade gezegd en geschreven en dat moesten we dan toch met eigen ogen gaan aanschouwen. Hoewel het vroeg in het jaar was, stonden de bollen prachtig te bloeien. Velen namen als eerste de kabelbaan om zich te kunnen oriënteren op dit 66 ha grote terrein. Het werd een mooie dag met veel indrukken over hoe je kunt tuinieren in de diverse gebieden van Nederland, maar ook in de wereld. Er was van alles te zien.

ALV

Op 17 april was de algemene ledenvergadering. Normaliter is dat een fluitje van een cent. Nu was het echter een speciale vergadering omdat er van 2 bestuursleden afscheid werd genomen en er vertegenwoordigers vanuit het hoofdbestuur en het rayon waren gekomen om Harm Jan, de voorzitter, te eren. Ook Annemieke Geerts vertrok omdat ze weer een fulltime job kreeg. Op papier zal Harm Jan nog voorzitter blijven tot er een nieuwe gevonden zal worden.

Voorjaars plantenruilbeurs

Op deze zaterdag, 14 april, liep het voor het eerst spaak met de ruilbeurs. Daar de secretaris andere verplichtingen had, had hij zijn taken over gedragen. Maar helaas was de sleutel niet opgehaald om de waar te kunnen uitstallen in de Groene Inval. Dus uit nood werd er gehandeld voor het hek. In het najaar is er weer een nieuwe kans.

Plantjesophaaldag

Op 24 maart kon men de bestelde stekjes ophalen in de Groene Inval. Koos Hadders had alles weer keurig klaar gezet zodat men alles gelijk kon meenemen. Na betaling uiteraard. En nu maar hopen dat het een kleurig geheel wordt in alle Baarnse - en Eemnesser tuinen.

Lezing van Modeste Herwig

Op dinsdagavond 13 maart hadden we als gastspreker Modeste Herwig. Met bijna 50 bezoekers was de zaal van de Groene Inval helemaal gevuld.

Modeste begon haar verhaal over het 'Kleurenpalet van de tuinontwerper' met boeiende dia's over hoe je een tuin kunt opbouwen met een kleuren 'wave'. Aan de hand van foto's uit de diverse tuinen waar ze als fotografe vaak naar toe gaat. Zo'n tuin is bijvoorbeeld de Rammekenshof in Ritthem, Zeeland. Een prachtig opgebouwde tuin rondom een Zeeuwse woonboerderij. Vorig jaar verkozen als mooiste tuin van Nederland. Je kunt met diverse contrasten werken, koud/warm met de kleuren geel/oranje en blauw. Dit kom je ook tegen in de Tuinen van Monet in Giverny in Frankrijk. De moeite waard om eens een kijkje te nemen. De Theetuin in Weesp is van Jacqueline van der Kloet en daar zijn ook die kleurencombinaties weer terug te vinden. Net als in de Heerenhof in Maastricht of Schloss Ippenburg in Bad Essen. Bijzondere plaatjes kun je ook zien in de tuin van Harry Pierik in Zwolle. Hij heeft een stadstuin in het centrum van Zwolle welke natuurlijk beplant is met veel witte, geel en blauwe tinten. Veel ideeën om eens op pad te gaan en al dit moois te gaan bekijken. 

Lezing 14 februari

Op deze Valentijnsavond vertelde Wiert Nieuman met veel liefde over 'zijn' Botanische Tuinen van de Hortus in Utrecht. Het was liefde op het eerste gezicht en dat bleek ook wel want hij heeft er 40 jaar gewerkt, waarvan de laatste 6 jaar als hortulanus. Kijk op de website voor een uitgebreider verslag van deze avond.

Nieuwjaarsborrel

Het nieuwe jaar wordt meestal geopend met een Nieuwjaarsborrel. Ook in 2012 was het weer het geval. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er gesproken door de voorzitter over het nieuwe jaar en de activiteiten die het bestuur van plan is te doen. Hij kondigde ook af dat na 13 jaar hij graag wil gaan stoppen als voorzitter, maar dan moet er nog wel eerst een nieuwe gevonden worden. Ook ons PR-bestuurslid gaat stoppen vanwege drukke werkzaamheden. Uitgebreid werd er stil gestaan bij de activiteiten die er voor dit jaar op het programma staan. Vanaf april elke maand een excursie is de bedoeling. Begin volgend jaar zullen we dit evalueren of het gehaald is wat we van plan zijn. Dat het maar een mooi jaar mag worden.

meer
1. Vol van de Bol
1. Vol van de Bol
1. Vol van de Bol
1. Vol van de Bol
2. in de Uithof
2. in de Uithof
2. in de Uithof
2. in de Uithof
2. in de Uithof
2. in de Uithof
3. idem
3. idem
3. idem
3. idem
3. idem
3. idem
4. Floriade zomer
4. Floriade zomer
4. Floriade zomer
4. Floriade zomer
4. Floriade zomer
4. Floriade zomer
5. idem
5. idem
5. idem
5. idem
5. idem
5. idem
6. idem
6. idem
6. idem
6. idem
6. idem
6. idem
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST