Groentips & Groeninfo
Planten met een S
Sansevieria

De plant wordt ook vrouwen tong genoemd en in Engeland zelfs Schoonmoederstong of Slangenplant genoemd. Het is een bijna onverwoestbare plant en zeer goed bestand tegen droogte omdat hij in de bladeren vocht kan opslaan. Droge lucht is ook geen probleem maar nat afnemen heeft hij graag.  De plant wordt ook nog wel eens bajonetplant genoemd en voelt zich lekker op de vensterbank, hoewel liever niet in de volle zon.  In de rustperiode liever de temperatuur niet onder 10 graden en ook niet te veel water geven. In de groei periode is cactus mest een geliefde voeding.

Sauromatum

Een kamerplant met een knol. Ze worden aangeboden als droogbloeiers. De naam dankt de plant waarschijnlijk aan de aasgeur welke uit de bloem komt. Dit dient als lekkernij voor vliegen!. Geef bij het oppotten wat koemest en wat klei door de potgrond. Na de bloei kan de knol in de tuin als hij daar al niet eerder is beland. In het voorjaar koomt er dan een gevlekte stengel met een ingesneden blad boven de grond. In het najaar sterf de plant af en is het tijd om de knol weer in de kamer te zetten tot de volgende bloei.

Saxifraga

Dit is een groenbladig moederplantje welke niet verward moet worden met kindje op moeders schoot. Er zijn winterharde en niet winterharde soorten. Geef dit plantje een lichte hangplaats. Vrijhangend kun je de uitlopers alle kanten opsturen en hier komen ook de jonge plantjes aan. Leg de nieuwe plantjes op aarde en ze lopen uit.

Schefflera

Geef deze plant een lichte maar geen zonnige plaats. Ook op het noorden doet deze plant het goed, maar pas op voor tocht. De plant kan in de zomer als kuipplant naar buiten. Gewoon water is goed voor deze plant. Geef om de 4 weken wat mest. Stekken is bijna niet mogelijk maar met zaad onder glas en 25 graden heb je zo nieuwe planten.

Scirpus

Ook wel vrouwenhaar genoemd. Deze plant groeit het allerbeste op een lichte plaats maar niet in de zon. Omdat het een moerasplant is groeit hij het beste op een schotel. Knip steeds de dorre stengels weg. Vermeerderen is eenvoudig te doen door de  plant in stukken te snijden. Daarna en vochtige grond en daar gaanze weer. Deze plant is ook een prima hangplant maar heeft ook graag om de twee weken een beetje voeding nodig.

Sedum

Vetkruid noemen we deze plant ook wel. Lekker in de volle zon op de vensterbank voelt deze plant zich het lekkerst en laat zich dan van zijn mooiste kant zien. In de winter vrijwel geen water geven. In de zomer liever wat meer lauw water. Verpot de plant elk jaar in cactus grond dan is verdere voeding overbodig. Niet te nat laten staan want dat betekend de dood van deze plant. O ja, het telen. Laat wat blaadjes indrogen en leg ze daarna op natte aarde en voila....

Sempervivum

Wil ook wel huislook heten en is een heel gemakkelijke kamerplant, maar schuwt ook de siertuin niet. Kan het hele jaar zelfs buiten want hij is winterhard.  Staat de plant binnen verwaarloos hem dan in de winter want dat geeft de beste groei en de mooiste bloemen. Pot de plant op in een zandig mengsel. De plant groeit ook gemakkelijk tussen wat stenen. Geef de plant een zonnige plaats, geen mest en vrijwel geen water. Stekken gaat gemakkelijk met de losse rozetten.

Seneco.

Deze planten kunnen goed tegen hangen. lange slierten met een soort erwten worden dan zichtbaar. Planten in gewone potgrond, weinig water geven maar wel een lichte plaats. Knip een stukje af, laat het uiteinde drogen, in de pot en de stek gaat wortelen.

 

Naar kamerplanten tips..

Home..

 

 

 

 

meer
                    Sanseviria
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST