Groentips & Groeninfo

tips

Voorjaar

In het vroege voorjaar komt de tuin weer langzaam tot leven. De eerste voorjaarsbollen gaan bloeien, soms dwars door de sneeuw heen! Veel van deze voorjaarsbloeiers zijn stinsen. Ook gaan vroeg in de lente al de katjes bloeien van bijvoorbeeld hazelaar en els. Dit zijn belangrijke stuifmeelbronnen voor hommels en bijen.

Als je in je tuin vroegbloeiende nectarplanten hebt, zoals longkruid, kun je op een zonnige lentedag een heel concert aan gezoem horen. De hommels en bijen hebben deze nectar hard nodig om hun geslonken reserves weer op te bouwen.

Je kunt nu de bloemresten van afgelopen jaar afknippen, doe dat voordat de planten weer gaan uitlopen, anders beschadig je het jonge blad.

In het voorjaar kun je gerust doorgaan met het bijvoederen van de tuinvogels. Zodra er voldoende natuurlijk voedsel beschikbaar is, zoals rupsen, schakelen ze daar vanzelf op over. Wellicht zie je jonge dieren in je tuin verschijnen!

Het (latere) voorjaar is het meest geschikte moment om tuinen aan te leggen of te veranderen. Borders kunnen worden aangeplant, vaste planten kunnen worden gescheurd, potten kunnen , na de ijsheiligen, weer naar buiten.

In het voorjaar kun je je laten verrassen door wat er voor zaailingen in je tuin opkomen, wie weet zijn er nieuwe soorten gekomen? Vooral een- en tweejarigen willen nog wel eens door de tuin 'wandelen' en op een andere plek tevoorschijn komen dan het jaar ervoor.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923