Groentips & Groeninfo

De tuin op de schop aan ’t Koetshuis!

Soms is een tuin gewoon “op”. Je kunt dan een aantal dingen doen: De planten eruit halen en ze vervangen door nieuwe en/of andere planten, de bestaande planten flink snoeien en scheuren of de hele tuin op de schop nemen en een totaal nieuwe tuin creëren.

Dit laatste deden Franca en Huub de Kock met hun tuin achter, voor en opzij van hun woning hier in Veenendaal. Franca deed mij op een middag verslag van het ontstaan van hun ‘nieuwe tuin’. In hun oude tuin waren de bomen te groot geworden, zoals een paar dennen en coniferen die weliswaar voor `geen inkijk` zorgden, maar die ook alle zon wegnamen. De onderste takken van de coniferen waren in de loop der tijd bruin geworden en daarom verwijderd. De kale stammen verdienden geen schoonheidsprijs. Het grasveld was kaal met bruine plekken en zeker geen biljartlaken meer (ook door die grote bomen en het gebrek aan zonlicht). De planten en struiken hadden hun beste dagen ook wel gehad. Nee, de tuin was niet meer echt mooi.

Na gezamenlijk overleg werd er besloten om de tuin dan ook maar helemaal te vernieuwen. Als er dan toch vernieuwd werd, wilden Franca en Huub wel een paar dingen veranderen: Een overdekt terras achter in de tuin, de bestaande vijver in het zicht van het huis (zij hebben een grote glazen schuifpui) moest blijven. Maar de belangrijkste eis was toch wel dat de tuin vogel- en vlindervriendelijk moest worden. Om daar goed inzicht in te krijgen, werd er zelfs een consulent van de Vogelbescherming gebeld en die kwam kijken. Zij  vertelde hun waar ze rekening mee zouden kunnen houden. Een pergola vinden vogels erg fijn, omdat ze een goede uitkijk hebben en hun vijanden goed kunnen zien aankomen (roofvogels en katten). Verder een groene heg als afscheiding plaatsen, waarin de vogels kunnen vluchten bij onraad. Vogelhuisjes ophangen om de vogels te lokken en ze erin te laten broeden en natuurlijk een vogelvoederplaats maken waar de vogels zomer en winter terecht kunnen voor extra voedsel. Verder vertelde de consulente welke planten en struiken er het beste geplant konden worden. Voor de vlinders adviseerde ze enkele voedselplanten te kiezen, zoals daar zijn: Verbena Bonariensis, Sedum en Distels (ook voor de vogels interessant) en natuurlijk de Buddleja oftewel de Vlinderstruik.


Met deze adviezen in hun achterhoofd werd er een tuinontwerper gezocht en gevonden. Na twee brainstormsessies lag er een basisplan en werd er een begin gemaakt met de werkzaamheden. De grote bomen verdwenen één voor één, het gras ging er helemaal uit, de bruikbare planten en struiken bleven staan of werden ingekuild en de rest werd afgevoerd. Er kwam veel meer bestrating zoals drie paadjes van grijze stenen en er werd een mooi ruim overdekt terras gemaakt in de hoek linksachter.


Als afscheiding met de buren werden beukenhagen geplant, waardoor de tuin intiemer werd. Ja, dit was een volledig nieuwe tuin. Toen de nieuwe en de hergebruikte planten werden aangeplant, kon je pas goed zien dat er een ware metamorfose had plaats gevonden. De tuin heeft aan alle verwachtingen voldaan. Er komt nu heel veel licht in de tuin, er is een heerlijk knus plekje rechtsachter in de tuin ontstaan, waar je lekker in de zon kunt zitten.

Afgelopen zomer hebben zich echt heel veel vlinders in de tuin gevoed met de nectar van ‘hun’ planten. Zoals Franca mij vertelde, werden er bij de vlindertelling 11 verschillende soorten geteld. Dat is natuurlijk geweldig! Het enige spijtig aan deze verandering is het verdwijnen van een mooie grote prunus, die tevens de huizen achter de tuin een beetje uit het zicht hield. Door de pergola, die als laatste nog gebouwd werd, is dit nu echter ook weer gedeeltelijk opgelost.


Ondanks dat de tuin nog jong is, lijkt dat helemaal niet zo. Er zijn grote en voldoende planten gebruikt en deze zijn allemaal goed aangeslagen. De tuin zag er in het najaar dan ook nog erg mooi uit met de uitgebloeide Verbena Bonariensis pollen en de mooie sedumstruiken. Het overdekte terras is een fijne plek om te zitten en blijkt ook nog een prima werkplaatsje te zijn. Ook de heer des huizes is erg blij met de tuin en samen zullen ze er nog zeker jaren van genieten. Monique

meer

Naar boven

22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…