Groentips & Groeninfo

De helleborus

In onze tuin staan enkele Helleborusplanten onder een boom. ‘s Winters laat de boom zijn bladeren vallen; prettig voor de planten, die er onder groeien zou je zeggen (bescherming voor de kou). Maar de helleborussen staan er wat pieterig en zielig bij. Nu heb ik al wat extra kalk gegeven, maar of dit heeft geholpen kan ik nog niet zien, want de knoppen moeten nog komen. Ik heb even wat opgezocht voor jullie en zeker ook voor mezelf, wat kwekerij De Hessenhof over de helleborusplanten schrijft.

 

Helleborussen  zijn er in allerlei kleuren van zalm, donkerrood, geel en wit tot bijna donkerblauw. Andere hebben zilver of tinkleurig blad en bijvoorbeeld lichtgroene bloemen. En ook in de vorm is er volop keus, zoals anemoonvormige met een klein hartje van opgerolde bloemblaadjes, of met een driedubbele krans van bloemblaadjes. Zet er voor de winterkleur enkele op verschillende plekken in de border samen met wat sneeuwklokjes of met een vroegbloeiende heester als Sarcococca of toverhazelaar (Hamamiles).

Globaal gezien zijn er twee groepen helleborussen. Groep 1 beslaat de Helleborus argutifolius en foetidus. Tot groep 2 behoort de orientalis. Door het eindeloos met de hand kruisen van verschillende soorten zijn de probleemloze tuinplanten ontstaan, die nu als Helleborus-hybriden te koop zijn. Helleborus Niger , de bekende kerstroos, is veeleisend en zo niet direct een aanrader voor wie probleemloos wil tuinieren.

 

Standplaats. Een enigszins beschutte, zonnige of (half)lichte schaduwplek met humusrijke, iets vochtige grond, daar houdt de Helleborus van. Een droge arme grond geeft problemen. Met een hoogte van 30-50 centimeter zijn drie tot vijf planten per vierkante meter voldoende. Aan verhuizen hebben ze een hekel. De meeste soorten zijn goed winterhard.

 

Knippen of niet? Helleborus artgutifolius en foetis laat u nu met rust. Pas na de bloei, eind april, knipt u alle stengels tot op de grond af. Van de orientalishybriden knipt u , als de knoppen beginnen te kleuren, het blad tot op ongeveer 5 cm van de grond af, ook als dat er nog fris groen uitziet.

Helleborus Niger (de zogenaamde witte kerstroos) heeft zijn eigen behandeling: u knipt nu alleen het vieze blad weg. Gooi het (in verband met schimmelvorming) niet op de composthoop.

 

Mest. Na het knippen heeft Helleborus organische mest nodig. Op kleigrond is een klein beetje genoeg. Op zandgrond gebruikt u naast mest om de planten te verwennen, ook een laag gecertificeerde compost of speciale Helleborusgrond van 3-5 cm dik. Leg deze rond de planten om de structuur te verbeteren. Gebruik geen bemeste tuinaarde, deze is te sterk en kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de plant.                                                    

Hopelijk helpt deze informatie u en mij om de Helleborusplantjes in een wat betere conditie te brengen. Dus allemaal aan de slag en we krijgen vast prachtige bloeiende planten deze winter!

Marian

Naar boven

meer
22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…