Groentips & Groeninfo

Wanneer mesten?

Veel planten moeten tijdens het groeiseizoen een enorme prestatie leveren, zeker als ze bloemen en vruchten moeten vormen. Daar zijn veel bouwstoffen voor nodig. Het is dan ook het beste aan het begin van het seizoen te bemesten. Houdt wel minimaal een maand na het kalken aan. Het mag een organische meststof zijn, maar een speciale kunstmeststof is ook prima.

Wanneer kunstmest geven? Kunstmest wordt na de basisbemesting weer gegeven als dat nodig is, bijvoorbeeld als er veel voeding van de planten is afgenomen (door snoeien of maaien) of als ze ziek zijn (geweest). Maximaal eens in de zes weken. Het werkt, zoals gezegd, direct op de planten in en versterkt de groei.

Kunstmest niet meer toepassen na begin september, omdat de plantengroei langzamer moet gaan verlopen en de planten afgehard de winter in moeten gaan.

Wanneer organische meststof geven? Voor organische mest luistert het bemestingsmoment minder nauw. Die meststoffen werken langzaam, ze kunnen in principe het hele jaar door worden gegeven. Toch is het beter om na midden augustus geen organische mest meer te geven, omdat organische mest langer doorwerkt dan kunstmest. Bovendien kunnen zich vanaf augustus op uitgestrooide organische meststoffen schadelijke schimmels ontwikkelen. Eventueel kunt u rond de langste dag (21 juni) nog een keer tussendoor mesten. Veel planten maken dan namelijk een tweede groeigolf door en kunnen dan wel extra voedsel gebruiken.

 

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST