Groentips & Groeninfo

Rozenplanttip Bep en Willeke

Bep Kommers geeft de volgende tip door die afkomstig is van Willeke Verschuur van de Rammekenshof.

Het planten van rozen op dezelfde plek

* Men neme een kartonnen doos, bijv. waarin flessen wijn hebben gezeten; zorg dat de kieren ook bedekt zijn met karton
* Verwijder de oude roos en maak het gat zodanig groot, dat de kartonnen doos erin past
* Plant de nieuwe roos in de kartonnen doos, die (aan)gevuld wordt met rozengrond en grond van een andere plek van de tuin waar geen rozen staan
* Plaats de roos met doos in het plantgat en zorg dat roos op de juiste diepte wordt geplant; aard de doos aan met de omliggende grond
* Het karton zal wat uitsteken, maar kan na enige tijd ter hoogte van de omliggende grond afgescheurd worden

Het karton wordt na verloop van tijd verteerd, lang genoeg om de aaltjes geen kans te geven.
Ik heb het al een paar keer met succes toegepast.

Groentips Martine

Tip van Martine van der Meule:
Mijn tip is: bloemen van alle Helleborus soorten in de vaas houden het dagenlang als je aan het water een druppeltje chloor toevoegt. Waarschijnlijk doodt de chloor bacteriën of schimmels en daardoor blijven de bloemen lang mooi.

Tips voor de maand april van Martine van der Meule:

1. Houd de grond onder bessenstruiken nu vochtig, giet bij iedere struik een emmer water en bedek het met mos, gras of een jutezak (als het niet meer nodig is, kun je dat makkelijk weghalen) want als de grond erg droog is, ruien de bloemtrosjes en heb je dus weinig of hele kleine besjes.

2. Zijn de overgebleven boerenkolen gaan bloeien dan hebt u superfood in uw tuin, gebruik de bloemen in een salade of maak een salade van fijngesneden bloemen en de nieuwe blaadjes gemengd met bijv. mayonaise, creme fraiche, gekookt ei, peper en zout.

 

 

 

 

Verzorging bollenmand

Verzorging bollenmand

Om de bollenmand optimaal tot zijn recht te laten komen moet deze goed worden verzorgd. Door op onderstaande punten te letten kan het bijna niet verkeerd gaan:

  • Houdt u in het begin de mand relatief droog; geef de viooltjes slechts naar behoefte water. De bollen gaan zoeken naar vocht en zullen dus veel wortels gaan maken. Zo kunnen ze de verdamping in het voorjaar goed aan en zullen de bloemen mooi fris op de mand staan.
  • Standplaats: (Zon/halfzon)
  • Zodra de eerste “neuzen” van de bollen boven de grond uitkomen, verwijder dan de viooltjes.
  • Zodra er blad op de mand te zien is, houdt het vochtgehalte van de grond in de gaten!
  • Er zitten veel bollen in de mand en die beginnen allemaal te assimileren oftewel te verdampen en hebben water nodig!
  • Bij stevige vorst is het aan te raden om de mand met bijvoorbeeld noppenfolie of een vuilniszak in te pakken. Zet de mand eventueel in een onverwarmde garage, schuurtje of koude kas. Houdt de mand tijdens de vorstperiode uit de (schrale noordoosten) wind (vorst > -4 °C).
  • Wanneer de eerste bloemen uitgebloeid zijn, trek de stelen er dan niet met bol en al uit, maar knip ze af. Dit laatste staat netjes, maar de bollen maken dan geen voedsel aan voor het volgende jaar. Wilt u volgend jaar nog eens genieten van uw bollenmand, dan kunt u de bladeren ook evt. "vlechten"; aan u de keus.
meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923