Activiteiten & Actueel

 

 

Jenneke Soejoko-Oosterveld is al ruim 20 jaar met Ikebana bezig en geeft al meer dan 10 jaar cursussen. Vanavond gaf zij ons een demonstratie en na de pauze gingen we zelf aan de slag.

Tijdens de demonstratie vertelde Jenneke over de achtergronden en ideeën van de Japanse bloemsierkunst Ikebana. Het is een eeuwenoude bloemschikkunst, waarbij met weinig materiaal hele sierlijke schikkingen gemaakt kunnen worden. Er zijn vier stromen binnen Ikebana, waarvan Jenneke de Sogetsu Ikebana beoefend, de moderne richting van Ikebana.

Bij deze richting worden natuurlijke schikkingen gemaakt, maar er wordt ook met natuurlijk materiaal onnatuurlijk gewerkt of er wordt gebruik gemaakt van ijzer, perspex, glas e.d.

Verschillende van deze mogelijkheden werden gedemonstreerd. De essentie van Ikebana is het creëren van ruimte, diepte, balans en asymmetrie. Ikebana: de kunst van het weglaten. 

 

Het eerste stuk dat Jenneke maakte was een basisschikking op een platte schaal. Zij gebruikte een loodprikker, waarin de takken en bloemen werden vastgezet. In het stuk werd rekening gehouden diverse lijnen (de hemellijn, de menslijn en de aardelijn) die allemaal in een bepaalde stand ten opzichte van elkaar moeten staan.  

 

 

 

 

Het tweede stuk was een vaasschikking, waarbij een grote magnoliatak gebruikt werd. Van de tak werden een paar zijtakjes afgeknipt om de lijn van de tak goed te benadrukken en om ruimte in het stuk te creeeren. Onderin de vaas werden twee stenen gelegd omdat de vaas anders topzwaar zou worden. De schikking moet asymetrisch zijn.

 

 

Het derde stuk werd gemaakt in houten bakken. Bij dit stuk moest de lijn van de hoekige bakken terugkomen in de tak. De lijn van dit stuk werd gevormd door de tak, de massa door de bloemen.

 

 

Het vierde stuk werd gemaakt in een bolvormig vaasje. Door een constructie van bamboe met zilverdraad op het vaasje vast te maken, konden de bloemen daarin vastgezet worden. 

 

 

De vijfde schikking werd gemaakt in een mooie grote glazen schaal met slechts een paar gevouwen aspedistra bladeren en een enkele gerbera. De enkele gerbera zorgt ervoor dat de schikking a-symetrisch wordt. Zowel de schaal als het levende materiaal kwam door deze minimalistische schikking prachtig uit.

 

 

De zesde schikking werd gemaakt in en gedeeltelijk buiten een hoge vaas. In de takkenconstructie had Jenneke diverse natuurlijke en ook glazen bolletjes verwerkt.

 

 

 

De laatste schikking was een maanschikking, die werd gemaakt in ronde houten vazen met wortelstokken. Bij de Ikebana schikkingen worden altijd bloemen gebruikt die passen bij het seizoen. 

 

 

Na de pauze gingen we tijdens de workshop zelf aan de slag. Er werd een horizontale schikking gemaakt in twee glazen cilindervazen.

 

Klik op de foto's om een vergroting te zien.

Om alle foto's van de avond te zien, klik hier.

 

 
meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST